Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čekatel Zeman nastupuje na místní oddělení SNB v Kateřinské Hoře. V městečku je připravován odsun místních Němců a do transportu jsou zahrnuty i němečtí pacienti z místního ústavu. Chovanci jsou ale tajně usmrceni a místo nich se na odjezd chystají příslušníci SS, snažící se tak uprchnout spravedlnosti... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" sa volá "Vyznavači ohňa". Nedávno som si prečítal jej literárny dramatický prepis, ktorý napísal Oldřich Železný. Výborné čítanie. Bol to silný podnet ku tomu, aby som si túto epizódu znova pozrel. Bolo to atmosferické. Jiří Sequens st. to fakt dobre natočil. No ak opäť niekedy zatúžim po príbehu nacistických Vyznavačov ohňa, tak radšej siahnem po knižnej verzii od Oldřicha Železného. *** ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drsná, děsivá a hlavně pořádně atmosferická epizoda o odsunu sudetských Němců z poválečného Československa. Chovanci ústavu duševně chorých totiž nejsou těmi, kým se zdají být. Jsou to bývalí příslušníci jednotek SS, kteří se odjezdem mají vyhnout spravedlnosti. Pecka! P.S. Luděk Munzar je jako plamenný nacista naprosto vynikající a perličkou je, že v jednom z následujících dílů bude hrát faráře. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mladý čekatel policejní stanice plní rok po válce úkol vést transport německých pacientů z psychiatrického ústavu v pohraničí. Setkává se s fanatikem, který ještě pořád věří v sílu nacismu... Luděk Munzar mi zde místy připomínal spalovače mrtvol Kopfrkingla, ze zdánlivě inteligentního vzdělaného doktora s ironickým nadhledem se brzy vyklubal hnusný fanatik, z jehož jednání a přesvědčení, že ,,plamen ještě nezhořel, jenom doutná" a celý svět ovládne nová říše šel až fyzický odpor a nevolno. Celková atmosféra zapadlého koutku v pohraničí, s podivíny, kteří mnohdy neznají ani své jméno, působila zde téměř postapokalypticky a některé scény mají v sobě přímo hororové grády. Třeba scéna posledního aktu postavy Stanislava Fišera s otrávenými psy, ulovením pokladu a následným tvrdým "vyúčtovaním" lopatou. Spíše thriller o vypořádání se s poválečným pozůstalstvím nacismu u Němců z pohraničí, než klasická kriminálka. Ale rozhodně jeden z těch vynikajících dílů ze seriálu o mjr. Zemanovi, který stojí za pozornost. 80% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jednu stranu je tento druhý díl vcelku slušnou a snesitelnou podívanou, která obsahuje několik opravdu povedených pasáží i dobrou atmosféru (zvláště pak v první polovině), ale ten až přehnaný a afektovaný závěr to dost zabil. Bylo to až směšné, jak se jim posral jejich skvělý plán. Zeman se vážně osvědčuje a jeho čich na lumpárny a excelentní dedukce jsou až „neuvěřitelné“. Více takových a naše země mohla být už dávno uklizena od všeho toho hnoje, který tu smrdí ještě i v dnešních dnech… ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších dielov z celého seriálu vôbec. Honza Zeman už ako príslušník SNB nastupuje do stanice v malom mestečku Kateřínská Hora v bývalých Sudetách. Práve tu prebieha urputný odsun sudetských Nemcov a v miestnom sanatóriu sa dejú nekalé veci. Práve tu totiž skupina bývalých príslušníkov Waffen SS v prestrojení za chovancov ústavu plánuje útek do vojnou rozbitého Nemecka aby unikli trestom za vojnové zločiny. Hlavnou devízou tohto dielu je mierne hororová atmosféra v spojení so skutočnými reáliami spojenými s povojnovým odsunom sudeťákov. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (9)

  • Zdeněk Srstka (príslušník SS) pri scéne, kde horel autobus s vojakmi SS, vybiehal z neho ako posledný s omeškaním a sám skoro uhorel, takže záber sa musel celý pretočiť znovu. (Raccoon.city)
  • Natáčeno mj. v krušnohorské obci Výsluní na Chomutovsku, cca 750 m n. m. (Frontie)
  • Vydra (František Hanus) má pištoľ CZ 27. Nacisti a ich kolaboranti používajú pištole Luger P08, Walther P38 a Walther PPK. Nacistickí pacienti majú samopaly MP38, československí vojaci zase PPSh-41. (ČSFD)

Reklama

Reklama