Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Za totalitnej vlády boľševikov sa v socialistickom Československu natočila poriadna kopa hlúpych ideologických televíznych seriálov. Boli to nudné propagandistické chujoviny glorifikujúce komunistickú stranu, jej neomylných predstaviteľov a štátom riadené hospodárstvo. V roku 1986 bol vyprodukovaný deväť dielny seriál "Veľké sedlo", ktorý vzdal hold podcitvým socialistickým vodohospodárom. To vám bola teda ale nesmierne trápna blbosť. Hlavnú úlohu si v nej strihol nemožný Pavel Nový. * ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Straslivej bizaaaar... odpad na druhou, cimz to ziskava urcity stupen nechtene zabavnosti. Ve sve dobe to asi sledoval kazdy, ale z dnesniho pohledu je to naprosto strasidelne napsany scenar s opravdu prisernyma postavama a ty dialogy... LOL :DDDD *brano ciste jako parodie, dam tomu snad i hvezdicku* :_) ()

Reklama

Samarol 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem si pustil, aniž bych věděl, do čeho jdu. Asi jako každému i mě, už z dřívější doby, byl znám pojem hrázný Palyza. Ohodnotil bych to jako další chmurné dílo z dílny Jaroslava Dietla. Až na tu atmosféru se mi seriál docela líbil, ale hlavně jeden díl, kde je letecká prohlídka všech slezských přehrad i popsání počínající výstavby Slezské Harty. Jinak, jak je běžné u Dietlových seriálů, vztah střídal vztah a komunistická myšlenka komunistickou myšlenku. Proto asi u mě, už někdy během osmého dílu, propukla vcelku třeskutá bolest hlavy. Už za tu přehradu a hlavně pak přírodu, s přihlédnutím k mému hodnocení ostatních seriálů dávám tři hvězdičky. ()

krokodlak odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmovému zobrazení stavby přehrady, ale tenhle toporný didaktismus mne opravdu dostal. Dialogy i situace neuvěřitelně šustí papírem a postavy by mohly vzájemně soutěžit o největšího mimoně. Nicméně, nechtěný humor je všudypřítomný, takže seriál mohu doporučit jako masochistickou zábavu. Největší úlet byla parta drsňáckých vyděračů v čele s Janem Krausem, která bez zjevného důvodu šikanovala vesnického dědka v podání Jiřího Holého. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Tento normalizační seriál jsem nikdy dřív neviděl, teprve až nyní, ale tentokrát nebylo moc o co stát. Už ty zbytečně rozvláčné tříminutové rekapitulace na začátku dílu příšerně nudí. Seriál je v podstatě o tom, jak hned v prvním dílu hlavnímu hrdinovi zdrhne jeho žena, on si následně nabrnkne jinou i s dítětem a na konci posledního dílu mu zdrhne i ona s otcem své dcery, neboť on se po letech vrátil do jejího života. Co tím chtěl Dietl vlastně říci? Nikdy si nic nezačínejte s ženskou s dítětem, jehož otec je neznámý? Napravený trestanec ochotně pomáhá druhým, aby v posledním dílu utonul? No hlavně že pro děvkaře, který udělá milence děcko je všechno v cajku. Chtělo by to trochu optimističtější zakončení, takto zpracovaný Dietlovský seriál mě příliš nezaujal. 40% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Tento díl se natáčel na nádraží Budišov nad Budišovkou, přehradě Kružberk, v Polance nad Odrou, v Ostravě - Plesné, v Ostravě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Když je malá Lucinka (Lucie Bulavová) vyvolána při zápisu do školy ke zpívání před třídou a jde k tabuli, je nad ní vidět stín mikrofonu zvukaře. (rakovnik)
  • Do roku 1992 stál na pravém břehu přehrady srub, v němž prožila dětství Joy Adams, autorka knih o lvici Else. (jenik71)

Reklama

Reklama