Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jirka Sikita pro měl byl, je a bude hrdinou! Kdykoliv si v létě v Egeji nasazuju brejle a nadechuju se, Jirka S jde na ponor.___ Nebylo v seriálovém světě tuzemském většího hera, než Honzy Palyzy. Vždy jedná čestně, mluví spisovně, přiměřeně dlouho odpovědi rozmýšlí a nikdy nejedná ve svůj prospěch ale v prospěch bližního svého. I když mu horník a melouchářský potápěč JS v revírním lese u přehrady brousí starou, Palyza zůstává charakter a mladému pár žehná štěstí a hojnost. Nezbytné dávky budovatelského uvědomění a vodohospodářských mouder (když je moc sucho, je přehrada k hovnu protože pitné vody je nedostatek; když moc prší, je přehrada k hovnu, protože musí upouštět, aby nepřetekla) se místy stávají vlastivědnou přednáškou uvědomělých soudruhů z okresu nebo kraje. Humorných postaviček je pomálu a všechny jsou vyobrazeny v hambě svojí, ať už je to sukničkářský náměstek Nocárek nebo holkař a poslanec (tedy děvka) Jožin se svojí hláškou: já jsem přísně monogamní, mám JEDNU manželku a JEDNU milenku! Skvělá hudba, často nezvládnutá kamera a femme fatale Slezská Harta. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Žádné Dietlovo veledílo, ono je poznat, že ne všechna prostředí mu jsou blízká (viz Inženýrská odysea), a že se pak necítí pevný v kramflecích. Takže opět je seriál silný v mezilidské rovině, i když někteří herci zde hrají vyloženě koženě (Krausová a vlastně i Nový), a samotné příběhy z přehrady jsou spíše o nějakých výjimečných problémech, kde záleží, jak moc někoho tohle téma zajímá. ()

Reklama

rigby 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný seriál, dá se na něj dívat i v dnešní době. Je to vlastně celé jen o vztazích, ale ještě to není zcela o ničem jako v současných několikasetdílných sériích. Prvních několik dílů je velmi dobrých, pak to ale rychle začne uvadat, až se to rozplizne do nekonečné křeče. Hodně vaty a málo děje, jen čekání na nevyhnutelný konec, o kterém je zhruba od poloviny rozhodnuto. A tam to mělo skončit a celkový dojem by byl mnohem lepší. Ale chápu, že devět dílů je devět dílů. ()

Samarol 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem si pustil, aniž bych věděl, do čeho jdu. Asi jako každému i mě, už z dřívější doby, byl znám pojem hrázný Palyza. Ohodnotil bych to jako další chmurné dílo z dílny Jaroslava Dietla. Až na tu atmosféru se mi seriál docela líbil, ale hlavně jeden díl, kde je letecká prohlídka všech slezských přehrad i popsání počínající výstavby Slezské Harty. Jinak, jak je běžné u Dietlových seriálů, vztah střídal vztah a komunistická myšlenka komunistickou myšlenku. Proto asi u mě, už někdy během osmého dílu, propukla vcelku třeskutá bolest hlavy. Už za tu přehradu a hlavně pak přírodu, s přihlédnutím k mému hodnocení ostatních seriálů dávám tři hvězdičky. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Vodohospodářská odysea řídící se heslem "Přehrada, to není zaměstnání!", zalidněná postavami s brutálními jmény (Palyza, Sikyta, Rudyšar, Nocárek), pomalejším tempem a osvětovými pasážemi. Pavlu Novotnému jeho role hrázného sedí perfektně, dodnes se ale snažim pochopit, kdo mohl obsadit opoceného Jandáka do role záletného manžela Jožina, s vysokým skóre osmi potratů. Vilda (Kraus) a jeho výpalná banda jsou docela k uvěření, méně už jednání jejich oběti. Náměstek Nocárek (Vochoč) nám připomene, jak vypadalo "údernické nasazení" vedoucích kádrů, zejména pokud šlo o soukromé záležitosti v pracovní době, a naučí nás mlékárenský pozdraj Adoj! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se na přehradě Kružberk, na nádrži Hrázka v Podhradí u Vítkova, Ostravě - Plesné, Kerharticích, přehradě Slezská Harta. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Jedním z dramaturgů ostravského projektu byl Lubomír Zaorálek, později poslanec za ČSSD. (cariada)
  • Tento díl se natáčel na přehradě Kružberk, na nádraží Budišov nad Budišovkou, Ostravě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama