Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý plán a aký geniálny film! Išlo to niekedy dávno neskoro v noci, nevedel som, čo pozerám, kto to natočil a o čom to je. Len som videl známe ksichty, takže som našťastie neprepol. Takže som nič neočakával a dostal som maximum, čo som v tom rozpoložení mohol čakať. Mierna zapadnutosť tohto filmu s výrazne kultovým nádychom ma mrzí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Hanku, cítíš někdy zlo? Já jo. Cítím zlo.“ Spoléhat na další lidi, když společně najdete balík peněz, je velký risk. A když jde navíc o 2 dost labilní jedince, můžete počítat s problémy…Tenhle poměrně nenápadně se tvářící film má cosi do sebe. Líbilo se mi, jak proti sobě režisér staví 2 jednoduché burany (Thornton je nejvýraznější postavou) a inteligentního, spořádaného manžela očekávajícího nový přírůstek do rodiny. Divák totiž od začátku automaticky sympatizuje s Hankem a jeho manželkou Sarah, jenže jejich postupné, čím dál víc akcentované bezskrupulózní chování mu začne tohle fandění až nepříjemně komplikovat. Najednou je otázka morálky a svědomí zatraceně palčivá. Paranoia, nervozita postav začne narůstat, chyby se kupí, každým dalším krokem se něco podělá a zkomplikuje. A ke konci se dostaví i solidní dávka napětí. Hořký závěr pak vše hezky zastřešuje, ale stále tu zbývá poněkud nedořešená otázka svědomí, podobně jako několik opomíjených detailů (např. příčina smrti svědka, otisky prstů atd.). Celkově dávám slušné 4*. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu mrazivý thriller, nejen díky zimnímu prostředí, které spoludotváří atmosféru, ale hlavně díky vynikající zápletce a skvělým hercům. Z těch bych vyzvedl hlavně Billy Boba Thorntona, jenž předvedl další ze svých skvělých hereckých výkonů. První polovina děje je skoro "banální", lépe řečeno diváka sice zaujme, ale jen jej rozehřívá před tím, co bude následovat ve zbývající části filmu. A právě ta druhá polovina je doslova našlapaná. Děj se začne zvrhávat postupně, jako se vymykají události hlavním aktérům z rukou, což právě asociuje divákům coenovské Fargo. Samotný závěr je pak doslova zdrcující a je mistrným vyvrcholením celého příběhu, který divákům takřka nedá vydechnout. Sam Raimi se tímhle dílem doslova "zvěčnil". ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který si docela dobře pamatuju i po hodně dlouhý době. Což je zvláštní, protože mě nikdy nebral ten drsnej americkej venkov, kde od chalupy k chalupě je to den jízdy autem a díky vzdálenostem jsou tam všichni trochu podivínští samotáři (rozuměj magoři). Ale je to chytře vymyšlená psychokrimi a po letech jsem si ji užil i podruhý. Potřetí už to asi vidět nepotřebuju, ale s čistým svědomím doporučuju. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělé, skvělé a ještě jednou skvělé. Tohle dvd jsem koupil v antíku za 20 Kč! O filmu s jednoduchým názvem a ještě jednodušším coverem jsem nevěděl zhola nic, ale jména Paxton, Fonda a hlavně Thorton garantovala kvalitu stejně jak no zašlém porcelánovém hrníčku dva zkřížené meče na jeho dně. Jednoduchý plán je - malé zimní komorní drama perfektně rozehrané kolem havarovaného letounu se 4 400 000 doláči na palubě a třech náhodných nálezcích. Herecké výkony jsou ultimátní, Thortonovi prosťáčci jsou jako skuteční a po Sling Blade zde opět exceluje. Paxton hrál také skvěle i Briscoe. Knižní předlohu jsem nečetl, ale musela stát za to! Film krásně ukazuje jak velké množství peněz a vidina sladké budoucnosti láme morálku a charaktery i u lidí, u kterých by jste to v životě nečekali. Jak si kamarádi začínají vyhrožovat, jak strach o peníze a stres z prozrazení kupí jedno neštěstí na druhé. Naopak prosťáčci si snad právě proto uvědomují nejvíce zlo, které se kolem nálezu pozvolna začlo rozlézat... Za závěr a depku hvězda navíc! Čtyři náboje do šerifova revolveru. * * * * ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. září 1998 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Jedna scéna z filmu se ztratila během leteckého transportu materiálu z Minnesoty do L.A. Film byl naštěstí pojištěn a scéna se natočila znovu. (D3VIL)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 13. března 1998 ve státech USA – Minnesota (Delano, St. Paul, Golden Valley) a Wisconsin (Ashland). (BMW12)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama