Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele quixote k tomuto seriálu (4)

Božena (2021) 

Minisérii hodnotím spíše kladně, i když to určitě mohlo být lepší, nejvíc mě zaráží, jak málo jsme se dozvěděli o Boženě-autorce. Životní peripetie jsou samozřejmě vždycky zajímavé, ale zdá se mi to hrozně málo. Čím byla jako spisovatelka tak výjimečná? Jakým způsobem tvořila? Něco málo je naznačeno jen u Babičky (spíš ale toporně, viz flashbacky z raného Barbořina mládí), je tam i trocha veršování. Hm. Spousta biografických filmů o umělcích tohle zvládá mnohem líp. Vadila mi přemíra až otravné hudby a ze všeho nejvíc si odnáším čtyři herecké výkony: Kameníková, Geislerová, Melník a – hlavně – Hájek. Škoda, že svůj projekt o BN nemohla uskutečnit Věra Chytilová. ()

Epizoda 1 (2021) (E01) 

Zatím spokojenost. Myslím, že se velmi povedl casting i výtvarná stránka. Chválím dvojjazyčnost a titulky, bez toho by to nebylo autentické. Dialogy místy drhnou, nejzajímavější jsou místa, kdy spolu postavy komunikují mimoslovně. Kameníková není špatná. Nevím, jestli se takhle nějak projevovala /nejen způsobem mluvy) dívka v 1. polovině 19.století, ale to nevíme nikdo. Hudby je strašně moc, po hodině těch tříčtvrťových klavírních melodií mě z nich rozbolela hlava. Méně je někdy více! ()

Epizoda 2 (2021) (E02) 

Na rozdíl od prvního dílu jsem trochu v rozpacích. Z tohoto dílu mi kromě přemíry sexu v různých variantách nejvíc utkvěl výkon Lukáše Melníka, ten doktor se mu opravdu povedl. Hnidopišská výtka: slůvko "jo" se v té době zcela určitě nepoužívalo. Je škoda, že celek srážejí takové detaily, kterým šlo snadno zabránit, kdyby se chtělo. Věřím, že Anna Geislerová bude v roli BN dobrá, podle mne to byla vhodná volba. ()

Epizoda 3 (2021) (E03) 

Geislerová podle očekávání výborná. Použití hudby opět na palici. Sama o sobě možná není špatná (i když mi až podezřele připomíná Rachmaninova), ale nemusí snad znít pořád do úplného zblbnutí! Proč? * * * ** Update. 4 Brtniik. Díky za vysvětlení. Věřím, že je to tak. Bohužel. ()

Reklama

Reklama