foto

Lada Jelínková

  • nar. 18.11.1974 (42 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Lada Jelínková je rodačkou z Brna, prarodiče i maminka se věnovali amatérskému divadlu. Vyrůstala v Křenovicích u Vyškova, po gymnáziu studovala herectví v Brně. Na JAMU začala studovat muzikál, po roce ale přešla na činoherní herectví, na jevišti získávala zkušenosti v rámci inscenací studentské scény Marta v Brně (Ženitba, Figarova svatba). JAMU absolvovala v roce 1998 a dodnes v rozhovorech ráda připomíná, že velkou inspirací pro ni byl pedagog a herec Josef Karlík. Již za studií získala zkušenosti s televizní kamerou, a sice v seriálu DETEKTIV MARTIN TOMSA (1994) natáčeném v Brně.

Již jako absolventka JAMU hrála svou zatím jedinou filmovou roli, titulní postavu židovské dívky Hanky v Kachyňově snímku HANELE (1999). Mezitím získala první stálé angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci (1998-2001), kde dostala velké příležitosti v roli Kněžny v Jiráskově Lucerně nebo Abigail v Čarodějkách ze Salemu. Na Liberec ráda vzpomíná a ještě několik dalších let sem často zajížděla za přáteli. V libereckém představení Shakespearovy hry Jak se vám líbí si ji vyhlédl ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka. V Praze začala hrát pohostinsky, od roku 2001 má v Činoherním klubu stálé angažmá.

V Činoherním klubu hrála několik let například ve hře Deskový statek (2001), která se těsně před derniérou dočkala i televizního záznamu (2008). V televizi byl uveden záznam i další úspěšné hry Impresário ze Smyrny (2006), která je na repertoáru již od roku 2004. Od roku 2008 hraje Lada Jelínková také v představení Ptákovina. Z her stažených již z repertoáru ráda vzpomíná na Rodinnou slavnost (2006-2012). Kromě Činoherního klubu příležitostně hostuje také na dalších scénách (Kupec benátský ve Stavovském divadle, 2009).

Příchod do Prahy umožnil Ladě Jelínkové častěji se objevovat v televizi, ale i když hrála v několika seriálech na veřejnoprávní i komerčních televizích, větší prostor nedostala. V České televizi se objevila také v pohádkách, připomeňme alespoň roli čarodějnice Gudrun v Andersenově pohádce KŘESADLO (2004). Kromě toho v letech 2006-2008 moderovala pořad ČÉTÉČKO. Se svým partnerem Michalem Drašarem má syna Jana.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Doktor Martin (TV seriál)
Staré lásky (S02E08)
Rapl (TV seriál)
Agent (S01E08)
2014 Intimity
2012 Helena (TV seriál)
2011 Žena, růže, píseň, kost... (studentský film)
2010 Dokonalý svět (TV seriál)
2007 Trapasy (TV seriál)
2006 Horákovi (TV seriál)
Impresário ze Smyrny (divadelní záznam)
Vřesový trůn (TV film)
2005 Maska a tvář (divadelní záznam)
2004 Křesadlo (TV film)
Náměstíčko (TV seriál)
Redakce (TV seriál)
2003 Návrat do pouště (divadelní záznam)
1999 Hanele
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)

TV pořady

2009 Služby v našich službách (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace