Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (163)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

PRED ZHLIADNUTÍM FILMU NEČÍTAŤ OBSAH - JE V ŇOM SPOILER (udalosť, ktorá sa odohrá až v posledných desiatich minútach). __ Dve hodiny bez pointy, bez ničoho. Áno, dámy a páni, to je Robert Redford. Presne takého ho my všetci milujeme. Vôbec nič prevratné, nič srdcervúce. Jednoducho štát Montana, hory, rieky - všetky prírodné krásy. Precízne podaná réžia, ktorej nelze absolútne nič vyčítať. Ak by ste sa ma spýtali prečo som vlastne nedal piatu hviezdu, pravdepodobne budem len zaryto mlčal. Naozaj, skutočne, vážne nepoznám odpoveď. __ Ale z akého dôvodu som dal tie štyri? Už pre nedávno spomínanú réžiu, čaro rybárčenia/horských riek a bratské puto dvoch (sympatických) antoným. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Je celkem jasné, že se tady schyluje k tragédii, visí od začátku ve vzduchu, ač je dětství obou bratrů vylíčeno idylicky, zbývá jen vyčkat, zda bude hrát prim jakýsi kainovsko-ábelský komplex, rivalita v lásce, nebo prostě jen fakt, že neposluchy špatně končí... Roztomilost dětských představitelů (sladký Joseph Gordon-Levitt ♥) padla dovršením dospělosti, přeceněním míry talentu a podceněním dobových účesů a pokrývek hlavy... Netýká se Brada Pitta ♥, tomu by na hlavě slušela i chcíplá kočka, naštěstí čas tvídových kšiltovek brzy pominul a klobouky Craigu Shefferovi opticky ubraly půl metru hlavy, škoda jen, že exteriéry, kdy nechával na hlavě, nebyly frekventovanější... Díky krásné přírodě, s láskou popsaném vztahu k rodnému kraji, rodinné soudržnosti a Normanovým slovům směrem k osobnosti svého bratra: "V té chvíli jsem věděl naprosto jasně, že jsem byl svědkem dokonalosti... můj bratr stál před námi na břehu řeky, jakoby se ani nedotýkal země - svobodný a nezávislý, jako umělecké dílo, ale já jsem si právě tak jasně uvědomoval, že život není umělecké dílo a že tento okamžik nebude mít dlouhé trvání..."... nu a samozřejmě i díky mé slabosti pro Brada, který hned na začátku kariéry přesvědčil, že minout herectví by byla velká chyba a nejen pro něj samotného, uděluji tomuto, z průměru nijak zvlášť nevybočujícímu snímku... až tři hvězdy. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

V podstatě je to čekání na nějakou tragédii, která by se tam mohla stát, aby ten film nebyl úplně o ničem. Většinu času je to totiž o vychvalování muškaření před klasickým chytáním ryb, o tom jak se tomu hlavnímu bráchovi dařilo v balení své budoucí ženy a o hýřivém mladším bráchovi, kterej zná jen novinařinu, rybaření a hazard. Pak se tam dost často omílaj kostelní móresy, kecy o bohu a od boha, což nemám rád. Tu knížku bych nechtěl číst, musí to být strašná nuda. Ale film je to pěknej. To, jak se Redfordovi podařilo uctít montanskou přírodu, všechny ty kaňony, lesy, louky a samozřejmě řeky, to bylo poetické. Akorát mám dojem, že žádná jiná zvěř než ryby tam nežije. K hereckému obsazení musím souhlasit s většinou - že Brad Pitt se tady opravdu povedl, sympaťák jeden, a není to jen krásnou tvářičkou. Co se mi nelíbilo, tak když říkali, že v 16 letech začal Norman (starší bratr) pracovat v lese, ale vypadal tak minimálně na 25. K tomu navíc ještě mladší bratr v té době vypadal jak dospělej Brad Pitt. Prostě mi nepřišlo uvěřitelné, že by v tak mladém věku vypadali tak vyspěle. Kdo má rád Josepha Gordon-Levitta, ten si ho tady na začátku užije jako dětské ucho. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

"Proč lidi, co potřebujou pomoc, ji nechtějí?" - - Na toto som sa tešil čisto iba kvôli kamere (a že sa bolo na čo tešiť!). V prvej polovici som ani nič iné zaujímavé nepostrehol. Dej-nedej plynul pozvolna, žiadna hlavná línia, príbeh sa nečrtal. Potom však postupne, s pribúdajúcim počtom ulovených rýb, životných omylov a výhier mi dochádzala veľmi prostá, ale krásna pointa .... a rieka tečie..a tečie. A ľudia na jej brehoch žijú svoje strastné alebo úspešné životy. Hlavné je, aby ich tieto nezhody životných osudov nevzďalovali a neodcudzovali navzájom. Dôležité je blízkym pomáhať, ale je to tak ťažké, keď mnohí o to nestoja a nežiadajú... Na druhej strane, na čo by sa spomínalo nebyť aj takýchto rebelantských, paličatých, slabošských alebo príliš odvážnych ľudí? Bola by na svete nuda..... snáď sem napíšem raz viac, pretože mám pocit, že by som mal.... zatiaľ iba toľko! Príjemný, podnetný a poučný film - nielen pre rybárov, ale aj "rybárov". Či už chcú chytiť najväčšieho pstruha svojho života, alebo si uloviť úžasné miesto na univerzite, loviť v zradných alkoholových vodách Kalifornie (film je tak trošku aj o závislostiach!), alebo po plodnom živote s dušou radostnou ako poskakujúci pstruh a pokojnou ako ranný opar nad riekou, len tak si spomínať na minulosť - všetci týto rybári a "rybári" si zaslúžia pomoc a lásku svojho okolia, aj keď o ne nestoja. Vlastne, tá téma až taká jednoduchá nie je....mohlo by to zájsť do zbytočnej logiky typu "ten si za to mohol sám, a ten na sebe drel".....téma je polemická, a preto je lepšie ju nerozvádzať. Veľmi pekný film, vďaka kamere, scenáru, réžii, hercom, skladateľovi - všetkým tým, ktorý ma naň ulovili :) - "...jenom zřídka umíme pomoci těm, co jsou nám nejblíž. Buď nedokážeme rozpoznat jak a čím, a nebo, mnohem častěji, naše pomoc není přijímána. Ti, které bychom měli nejvíce znát, nám unikají. Přesto je milujeme. Můžeme milovat, aniž bychom chápali." ()

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Třetí film od pana Redforda, který jsem měl možnost vidět a zatím zůstává favoritem Legenda o slavném návratu :) Teče tudy řeka je ale taky pěknej film, na kterej se příjemně kouká a možná v budoucnu, až budu víc poznamenaný rybařením, ho docením o něco víc. Každopádně Brad Pitt byl skvělý i na začátku kariéry a líbil se mi i Tom Skerritt jako hlava rodiny. Tenhle typ filmů mám hodně rád a přestože tenhle nezařadím mezi své oblíbené, rozhodně stojí za to vidět. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)
  • Žádný z herců před natáčením nikdy tímto způsobem nechytal ryby. (Tygrys)
  • Natáčení probíhalo v Granite Falls (Wyoming), Bozemanu a Livingstonu (Montana) od 17.6 do 31.8.1991. (Tygrys)

Reklama

Reklama