Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (163)

Markussis 

všechny recenze uživatele

Příjemný, upřímný, naturalistický snímek. Redford je velký romantik a jeho kamera je zde silně zaměřena na přírodní panoramata. Těmito místy neteče jen řeka, ale zde se odehrává i životní příběh jedné rodiny. Film pouze tento příběh ukazuje, nesnaží se v něm interpretovat nějaké moudro. Jde pouze jen o znázornění krásy přítomného okamžiku. Velmi hezký film. ()

castor 

všechny recenze uživatele

To, co se s Bradem Pittem před kamerou povedlo o dva roky později s Legendou o vášni (tedy výpravný opus podle literární předlohy plný dobrodružství a romance postavený na dramatických konfliktech bratrů a zachycující atmosféru tehdejšího života v Americe), tady sráží nepříliš zajímavý příběh, frázovitost a zdlouhavost v mnoha ohledech. Vypráví o dvou bratrech s odlišnými charaktery ale stejnou vášní pro lov ryb... Jejich otec je od dětství učil naslouchat podivnému hlasu přírody. Ač prožívali cokoliv, udice měli vždycky po ruce. V dospělosti jeden odchází do velkého města za studiem, druhý se stává redaktorem v místním plátku. Lovení ryb sice zůstalo, ale odloučení ještě víc prohloubilo jejich rozdílné povahy. Vitální Pitt tu prokazuje (stejně jako mnohokrát poté) svůj talent, ale pokud měl být „démonickou“ černou ovcí rodiny, tak to tvůrcům v čele s režisérem Robertem Redfordem úplně nevyšlo. Ten předložil naleštěné retro, které sice snímá čarokrásnou přírodu, ale hodně mu schází: emoce, pořádné zvraty, silné vedlejší postavy… ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poklidně odvyprávěný příběh bez větších dramatických zápletek a svým způsobem i bez šťávy. Poetické scenérie a přesvědčivá dobová atmosféra nicméně umožňují překlenout až zbytečnou délku filmu, pokud snad není divák sám zapáleným rybářem. Méně už ale Pittovo přehrávání při obvyklém „líbezném“ ksichtění. Hezká tvářička ještě nedělá skutečné herectví, Craig Sheffer ho zde převyšuje nejméně o třídu. ()

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Třetí film od pana Redforda, který jsem měl možnost vidět a zatím zůstává favoritem Legenda o slavném návratu :) Teče tudy řeka je ale taky pěknej film, na kterej se příjemně kouká a možná v budoucnu, až budu víc poznamenaný rybařením, ho docením o něco víc. Každopádně Brad Pitt byl skvělý i na začátku kariéry a líbil se mi i Tom Skerritt jako hlava rodiny. Tenhle typ filmů mám hodně rád a přestože tenhle nezařadím mezi své oblíbené, rozhodně stojí za to vidět. ()

Rema 

všechny recenze uživatele

Esteticky pefektní film, který v sobě nese určitou temnotu a beznaděj, protože je pravdivě a obětavě zahraný a postrádá běžnou filmovou nadsázku. Nedá se na něj dívat jako na produkt zábavního průmyslu (tak jako sledujeme Legendu o vášni), protože není snadné získat citový odstup. Trápíme se a je nám trapně, zlobíme se a cítíme křivdu víc než hlavní hrdina. Pochybuji, že si někdo tento film pustí s radostí podruhé. S radostí určitě ne. To je rozdíl mezi uměním a zábavou. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)
  • Několik let přemlouval Robert Redford Normana Macleana k získání práv na ztvárnění jeho novely. (D3VIL)

Reklama

Reklama