Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (313)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jacka Nicholsona ja zrovna nemusím, ale tento film mu celkom sadol. Skvelý je však Tom Cruise, ostatne ako vždy. Áno, obsadenie bolo skvelé no dej, to je už iná reč. Dej je pomalý, miestami nudný. Je to Tomov slabší film, aj keď hodnotím vysoko. Inak dobrý film z vojenského prostredia, kedy do poslednej chvíle neviete, či teda bol zákon nariadený alebo nie. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jedna z mnoha dnes už skoro klasika, která mi delší dobu unikala což vzhledem k faktu že mám rád soudní dramata úplně nechápu.Středobodem vyprávění je dvojice vojáků která dá "deku" jinému vojákovi, který ovšem následně zemře.Jde o celkem nejednoznačný případ u kterého sem měl zkraje problém se vůbec zorientovat.Jedna strana totiž tvrdí, že vojáci jednali na vlastní pěst a jde tak o vraždu (a zároveň porušení rozkazu), druhá strana pak tvrdí, že vojáci dostali rozkaz provést tzv. rudý kód, což je vlastně obecně akceptovaná forma šikany o které všichni vědí a vina by tak byla na tom kdo dal onen rozkaz.To samo o sobě ukazuje lehčí pošahanost armády v tom smyslu, že rozkaz je rozkaz i ve chvíli kdy výsledek je při nejmenším diskutabilní.Velká část filmu se tak odehrává v soudní síni, kde se samozřejmě hodně mluví, což je ovšem Sorkinova doména a ten i ve své scénáristické prvotině ukazuje, že tyhle konverzačky měl v malíku nejspíš odjakživa.Z herců má největší prostor Cruisův arogantní právník a je výborný.Zdatně mu ovšem sekundují další v čele s tradičně ďábelským Nicholsonem.Ten má sice  prostoru hodně málo, ale když už je na scéně, tak si jí krade víceméně pro sebe.Ani po třiceti letech tenhle film nijak výrazně nezestárnul...80% ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Výborná divadelní hra, ale pro mou okoralou duši je to jen za tři hvězdy. Ten vojín Santiago není pro Sorkina moc důležitý, jeho smrt je pro něj jen záminka ke spáse duše Toma Cruiseho dokonalou Demi Moore (škoda, že jejich milostná scéna byla nakonec vystřižena a spása probíhá jen v duchovní rovině). Santiago si zasloužil víc než být McGuffinem... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pár správných chlapů je skutečně film, který dostojí svému názvu a není to jen díky vynikajícím hercům, ale také díky dobře napsaným charakterům. I na takových vedlejších postavičkách, jako jsou dva obžalování, je pěkně vykresleno, co to znamená plnit rozkazy a jakou ctí je býti "americkým" vojákem. :) Právo v soudní síni i nepsané rudé právo (a tím nemyslím vaše oblíbené noviny) rozpracováno do kvalitního scénáře se postará o skvělý filmový zážitek ze staré školy. 8/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Medzi zlaté deväťdesiatky patrí aj tento výborný film. Nemám filmy z okruhu armády veľmi rád, ale tento je mimoriadne vydarený, keďže ide o právne záležitosti, vyšetrovanie. Pozerať sa po rokoch a dnes už vlastne už spomínať, aký bol Jack Nicholson pán herec, že v pohode aj z Cruisa urobí amatéra, je v súčasnosti pohladením na duši. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Natáčelo se od 21. října 1991 do 30. ledna 1992 ve státech Kalifornie a D.C. (Varan)
  • Ve filmu se měla odehrát i milostná scéna mezi Cruisem a Demi Moore, ale nakonec od ní režisér upustil, protože by neseděla do celkové atmosféry. (don corleone)
  • Scnárista Aaron Sorkin se objevuje jako právník v baru a mluví se ženou o jednom ze svých případů. (Aaron.)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama