Reklama

Reklama

Podle románu autora Čelistí vznikl v roce 1996 napínavý horor s hvězdou televizních seriálů Williamem Petersenem (Kriminálka v Las Vegas, Beze stopy). Přímořské letovisko Graves Point zažívá jednu z nejhorších sezón své historie. V pobřežních vodách se množí tajemné útoky na rybáře i turisty a celá oblast se obává přítomnosti lidožravého žraloka. Mořský biolog, doktor Talley, však zná děsivou pravdu. Na obyvatele dosud pokojného městečka útočí obří hlavonožec a je na nich samých, aby se s ohrožením vypořádali. Když je však ulovena velká krakatice a útoky nepřestávají, pochopí i ten poslední pochybovač, že v moři číhá něco obrovského. Něco, co má velký hlad… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Na televizní poměry velice solidní. Se vším, co k televizním projektům patří, včetně častých přechodů přes zatmívačky, do kterých se snadno stříhají reklamy. To časté srovnávání s Čelistmi je docela na místě, protože oba filmy o vraždících mořských potvůrkách jsou totiž natočené podle předloh stejného autora a Peter Benchley se evidentně nesnažil vytvořit příběhu o vraždících kalamárech alespoň trochu odlišnou dějovou kostru, takže i tady máme slizkého byrokrata, který se do poslední chvíle snaží všechno udržet pod pokličkou (jak jinak než v zájmu města), nadšeného biologa a posledního spravedlého, který se musí se zvířetem utkat. Tímto hlavním hrdinou je las vegaský všeználek Wiliam L. Petersen, který zde odvádí solidní výkon. To všechno se dá prominout, ale hlavní problém je jinde. Jde o to, že Krakatice v podstatě není horor. Jednak je to dáno dlouho stopáží, ale hlavně je to tím, že o drajvu Čelistí si může nechat jenom zdát. Celé to působí jako konverzační drama o lidech z malého městečka, na jehož pozadí sem tam stáhnou obří chapadla nějakého nešťastníka pod mořskou hladinu. Ve výsledku se tak jen kecá a kecá, dost často o ničem a tyto ukecané scény jsou často propojovány záběry, jak se něco plazí po mořském dně. To hrůzu opravdu nenahání. Ve výsledku musím za slušné herce, povedené triky a především z nostalgie udělit tři hvězdy. ()

rytir1 

všechny recenze uživatele

Tak mi připadá, že spousta uživatelů zde akorát hodnotí shodnosti s Čelistmi než samotný film. Přitom kdyby Krakatice vznikla před nimi, dnes by to jistě bylo naopak a Čelisti by podle zdejších byly vykrádačkou Krakatice. Kdo má ale vlastní rozum, pozná že jde o výborný napínavý televizní film patřící k tomu lepšímu o příšerách z moře. A netřeba dodávat ještě lepšího Petersena s vynikajícím dabingem Beneše. Za sebe říkám super a není to tak dávno co jsme po dlouhé době se s radostí dočkali reprízy konečně v tv zase. Co mě jen udivuje že je film zde uváděn ve třech dílech a přitom správně je dvoudílný. Ale nedivím se ničemu, když i na dvd vyšel se zničeným jiným dabingem. ()

Reklama

cunicekb 

všechny recenze uživatele

Typ tohoto filmuje zkrátka pořád dokola - blbosti o vodních, nebeských či jiných příšerách - hlavní hrdina správnej chlap, drnej borec- stále dokola - jde jen o to, co má z nějakého různého a zvláštního důvodu přiroste k srdci - mě oslovila zrovna Krakatice a pěkný William Petersen, možná je to právě on, co mě k filmu přitáhlo :) ()

Hixx 

všechny recenze uživatele

Trošku vykrádačka čeľustí akurát s mega chobotnicou na ktorej efektami asi dosť šetrili (z blízka vyzerá ako gumený mop a z diaľky ako z ruskej hry predchodcu gameboya). Ešteže tu bol správny hošík Vip ktorý to uhral zase na happy end, samozrejme mu asistovala krásna deva, morský biológ a milionár pre ktorého peniaze niesu problém no aj tak tam vlezie sám s predpotopnou harpúnou ktorú používal ešte asi kapitán Nemo. No bolo to dosť trápenie vydržať to tie 3 hodiny ale už to mám za sebou a nikdy sa k tomu už nevrátim. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

O krakaticích toho neni moc známo, žijí hodně hluboko v oceánech, ale těch některých pár kousků, které jako mrtvoly vyplavil příliv na břeh nebo které byly nalezeny v žaludcích vorvaňů (jediná masožravá velryba, která je navíc schopna se potopit do takové hloubky) bylo opravdu impozantních rozměrů.. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natočeno na motivy stejnojmenné knihy Petera Benchleyho. Benchley byl výkonným producentem této televizní adaptace. (LUKICKK)
  • Whip (William Petersen) označuje nouzový maják pro indikaci polohy jeho iniciálami: E P I R B. Obecně se vyslovuje „Eperb“. (LUKICKK)

Reklama

Reklama