Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

anais 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se zombi filmy třeba od Fulciho, si tento drží laťku dost vysoko. Sice už není tak úderný jako night of living death, ale Romerovi se zdařilo to, o co se ostatní splatterový a jim podobní tvůrci jim nepokoušejí... pokusil se nastavit zrcadlo dnešní konzumní společnosti... celé se to projevuje sice jen tím, že zombie jsou i ve smrti přitahováni k supermarketům a tím, že spíš než jako zombie vypadají jako takové ty panny, co jsou všude ve výlohách. Také se mi zdálo, že film je natočený opravdu dobře, nápaditě, ale vévodí mu opravdu špatné herecké výkony, které by se v normálním béčku staly organickou součástí filmu a tady působí jen a jen nepřesvědčivě.... Film stojí za vidění také kvůli hudbě, kterou má na svědomí jiný klasik žánru, Dario Argento. Málokterému zombi filmu se povedlo tak dobře propojit své vlastní znaky se znaky satirického žánru.... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Slabota. Zejména pak v některých konkrétních filmařských složkách. Zombies prakticky vůbec nebudí strach ani respekt, protože nevypadají jako chátrající nemrtví, ale jen jako obyčejní lidé lidé (špatně) natření na šedozeleno. Na konci 70. let to možná na diváky stačilo (i když i o tom dost pochybuju), o 40 let později to ale působí vesměs nechtěně směšně. Navíc v pár scénách (náklaďáky) hraje hudba jak z komedií s Budem Spencerem a Terrencem Hillem. Být tam ještě zářivě oranžová krev, už by to skoro bylo na úrovni kultovních italských hororů z téže doby (ty už jsou dnes taky téměř nekoukatelné). A i když je film velmi akční a téměř pořád se v něm něco děje, stopáž přes dvě hodiny je zbytečně moc. O deset let starší černobílá Noc oživlých mrtvol je navzdory své nízkorozpočtovosti lepší nejméně o třídu, Snyderův frajerský remake pak možná i o dvě... 55 % ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Znáte to ne - Svět je nakažen smrtícím virem a oživlé mrtvoly se vymknuly kontrole......... Režie a scénář - George A. Romero. Ocenění : Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na cenu za nejlepší masky. Golden Screen - Zlatá stuha ´80 (Německo): Cena za nejlepší film. .......Kamera : Michael Gornick. Hudba : Agostino Marangolo, Massimo Morante, Fabio Pignatelli a Claudio Simonetti. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Před dvěma lety jsem viděl remake, který mě bavil hodně. Pořídil jsem si proto i originál a když jsem viděl, jak zombie vypadají nesebral jsem odvahu, abych se na to podíval. O to příjemnější bylo moje překvapení, když jsem konečně teď film viděl. Děj byl svižný, napínavý a dramatický a to, že zombíci vypadali vlastně jako normální lidi s trochu zešedivělými obličeji, vůbec nevadilo. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Every dead body that is not exterminated becomes one of them. It gets up and kills! The people it kills get up and kill!" Romero v tomto filmu dokazuje, že je mistrem této béčkové hororové zábavy..ANO, ZÁBAVY! :) Takhle jsem si už dlouho neužil ani u komedie. Nejlepší na tom všem je, že režisér to tak myslel. Podobně zábavný byl i film Petera Jacksona Bad taste, ten ovšem působil moc vyumělkovaně..oproti tomu Dawn of the dead působí téměř přirozeně. :) Zní to neuvěřitelně, ale už to, že film začíná prakticky uprostřed akce vám přijde naprosto normální a přirozené. Možná bych se ještě vyjádřil k remaku tohoto filmu. Není špatný, i přes veškerou snahu o legraci však všechna peprnost ze snímku vyprchala a zbyl "pouze" nadprůměrný béčkový horor. Ovšem "první díl" vás nenechá od něho odejít. :) "Bastards, you bastards!" ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Tom Savini si zahrál zombie, která rozbila okno náklaďáku ve scéně s Rogerem. (Chatterer)
  • Nízký rozpočet filmu nedovoloval najmutí profesionálních řidičů. Tohoto úkolu se pak chopil Tom Savini a jeho asistent Taso N. Stavrakis. (Chatterer)
  • Scény s Stephenen, Peterem, Rogerem a Frannie ve vrtulníku nebyly nikdy točeny ve vzduchu. (DivX)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama