Zlí hoši

Krimi / Drama / Thriller

USA, 1983, 104 min

Rick Rosenthal

Bill Conti

První hlavní role Seana Penna. Vůbec první film Ally Sheedy. Vězeňské drama o nepřátelích, kteří se znovu sejdou za mřížemi. Sean Penn proti Esai Moralesovi.(7.8.2005)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $9,190,819Tržby Celosvetovo $-(2.12.2008)

Afektované herectví, ale to naplňování klasických klišé docela baví. A vlastně i ty drsňácké pózy(21.3.2011)

• Subjektiv

Copak asi dělá drsný film drsným? Násilí, které nevypadá cool. Je tu! Copak asi dělá drsný film dobrým? Násilí, které nevypadá cool? Ale kdeže... Svobodné jízdy kamery "tam venku" a méně svobodné "za mřížemi"? Hm, může pomoci, ale samo nic nevylepší... Nepatetické herectví? To má smysl jen s věrohodným chováním postavy a netopornými dialogy. Věty: "Plač, viděl jsem tu lidi plakat," či zamilované pohledy, které zhojí bolest ze znásilnění tu nemají mít místo. A co je to vlastně za nápravné zařízení, v němž postavení vězně mezi ostatními i jeho statut u "bachařů" odvisí od výsledku jedné jediné rvačky, která vítězi poskytne v okamžení důvěru všech okolo a postaví ho v čelo místního organizovaného zločinu? Mám věřit v to, že Penn je jakýsi zakatrózní Che Guevara? Mám snad věřit v jeho nápravu proto, že dostává od své milé dopisy a bydlí s vynalézavým, nosatým, užvaněným a všelijak jinak stereotypním Židem? Pennova postava je tragicky schematická - chudý zločinec, miluje dívku, moc nemluví, vzpouzí se, umí se prát, má zločineckou čest a hned od počátku zjevně ví, jak se v krimlu chovat. Asi z filmů. Mickova plochost ale není ničím v porovnání s jeho dívkou (slepě milující kráska), s dvojicí vězeňských kápů (užívají si moc a ponižují Micka, fuj), "zřízenců" (banda trotlů ve vleku událostí, která nic doopravdy neřídí) či anonymní masou ybzlých vězňů (tupě přežvykující oslové rozhýkávající se pouze během rvaček). Viděl jsem syrovou a věrnou sondu do života nejzkaženější mládeže nebo romantický příběh nezlomné lásky, jež překoná útrapy znásilnění, rozdělení, nepřejícnost rodičů i hlad po pomstě? Obojí a z obého to slabší.(5.11.2010)

Pekne drsna zalezitost. K filmu mam vlastne jen jednu ani ne primo vytku, spis pripominku, proste to na me cely pusobilo, jak kdyz si pubertaci hrajou na dospely. Jinak film je hlavne vezensky drama, uvodni zhruba pulhodinova kriminalka o soubojich gangu je tu hlavne kuli seznameni se s postava. No a pak zacne perfektni vezensky drama se vsim, co k tomu patri, boj o misto sefa, utek, rvacky a podobne. To vse navic pusobi dost realisticky, pro nejakej optimismus tu neni misto a obcas je film taky pekne brutalni. A hlavne je celou dobu skvele napinavej. No a celymu filmu vevodi mladickej Sean Penn, kterej ani omylem nepripomina to vesely zhuleny hovadko z Ridgemont High, ale je tady pekne drsnej a za ostatnima pubertakama nijak nezaostava, i on je peknej parchant, takze mezi tu sebranku znasilnovacu, zlodeju a vrahu skvele zapadne. Z ostatnich snad uz stoji za zminku jen mladej Clancy Brown, kteryho si pamatuju hlavne z Carnivale. Sice film asi neni na cistejch 5*, ale me to fakt prijemne prekvapilo, perfektne bavilo a nakou vyraznou vytku tady nemuzu proste najit, takze tech 5* dam.(22.3.2009)

Škoda tý finální trefy do podlahy, mohl to bejt čtvrtej puntík. Nemám rád dobrý konce. Jinak výbornej penn a plechovková scéna a ještě lepší clancy brown se svou echthomoušskou trvalou(10.3.2010)

Banda šmejdů v pasťáku, pardon v nápravném zařízení pro mladistvé. Film nepostrádá cestu na vrchol mezi "spoluvězni" ani závěrečnou konfrontaci mezi hlavními protivníky, která je syrová a nepřikrášluje vůbec nic. Vlasatý Sean Penn už v mladém věku ukazuje, že je po čertech dobrý herec.(31.12.2010)

Jedna z prvních velkých rolí Seana Penna a hned takový nářez. :P Už tehdy v něm šel vidět ten ohromný herecký potenciál. Část z vězení je zpracovaná opravdu výborně - tak trochu jiný Prison break. :D(13.4.2011)

Drsné vězeňská drama, kterému nelze vytknout nic kromě toho, že takových podobných až stejných byla předtím i potom podle stejného vzorce natočena spousta.(22.5.2011)

Cesty boží vedou někdy podivnými stezkami. Příběh o nemorálních, odsouzeníhodných trasách lidské společnosti, o nenávisti, pomstě a také o dychtivosti po penězích. I přes kupu drsných póz, které jsou spíše úsměvné se dle mě jedná o vcelku naturalistické dílo popisující (ne)poučitelnost a špínu lidské duše. V rámci tématu docela obstojné dílo, které však bohužel na můj vkus často střídá záživné a nezáživné pasáže. Hudební podbarvení to sice lehce kompenzuje, ale stejně to za mě není více jak 70%(31.12.2011)

• Chrustyn

Mladičký Sean Penn ve své první hlavní roli, pouličního sígra, který se shodou nešťastných okolností dostane do tvrdého nápravného zařízení, které si s ničím nezadá s opravdovým vězením. Depresivní, dobře zábavné ale pro mě dost nudné.(12.2.2012)

Zaciatky Ricka Rosenthala boli zaujimave. Po skvelom Halloweene 2 zaujal touto drsnou vazenskou krimi dramou. Filmu vyrazne prospieva zaujimavy scenar, atmosfera, herecke obsadenie (Sean Penn, Ally Sheedy, Clancy Brown) a zopar efektne vyhrotenych scen (znasilnenie, utek, bitky, zaverecne zuctovanie). Miestami vsak straca tempo a nebolo by naskodu zopar scen vystrihat. 80%(5.7.2009)

Pěkně drsná záležitost. A maxidrsnej je tady Sean Penn. Pokaždý, když ho vidím ve filmu, mám pocit, že je schopnej udělat něco neočekávaně brutálního. A tady to dělá. Film je realistickej a věřím, že takhle to tenkrát v americkým pasťáku vypadalo a ani rvačka není stylu "ty teď jako bouchneš sem a já uhnu tam a pak to sjedem znova naostro", cejtil jsem ten pot a to úsilí. No mě se to prostě moc líbilo a basta fidli.(17.1.2008)

8/10 K dokonalosti chybel lepsi konec a moc hodni predstavitele veskerych dospelych - pocinaje rodicema a bacharema konce - delikventi byli snad jen mezi mladyma a neklidnyma. Nema to temer hluchych mist snad jen podivna navsteva v veznici pro dospele ci nektere zacatecni pasaze se trochu vlekly. Temer vse je ponure a v noci, takze to koresponduje s neveselou atmosferou vezensko-chuliganskeho filmu - neco jako Mechanicky pomeranc mixly Utekem z Alcatrazu a Warriorsama. Ja jsem byl nadmiru prekvapen a nadsen. Jenom ti homokapove mi prisli k ostanim o pulgeneraci starsi...(31.8.2011)

Jedna z uplne prvnich hlavnich roli Seana Penna.... Napravne zarizeni je zobrazeno vazne dobre a hodne se mi tu libil tenkrat take zacinajici zaporak Clancy Brown, kteremu role sikinujiciho grazla padla jako ulita... Je tu mnoho kvalitnich scen at uz jde o bitky(zvlast o tu zaverecnou), tak i napad s vybuchujicim radiem u Clancyho hlavy...:) To bylo vazne maso... A cele to samozrejme vede tenkrat jeste hodne mlady Sean Penn....(11.10.2009)

Jako dobrý ale ne tak je to spíš takovejch 70%(2.5.2006)

Film, kvůli němuž si S.Penn nechal na rameno vytetovat vlčí hlavu, je nepřikrášleným pohledem za zdi nápravného zařízení pro mládež. B.Conti k němu složil krásně naléhavou hudbu, jejíž variaci použil později v tématicky spřízněném snímku Kriminál se S.Stallonem. Pokaždé, když tento film vidím, vzpomenu si na jednoho bývalého žáka, který se po tříměsíční „ozdravné kúře“ v podobném zařízení vrátil zkrotlý jako beránek se slovy: „Příšerný, už bych tam nikdy nechtěl zpátky. A to jsem měl ještě štěstí, že jsem černej. Bílej tam totiž nemá šanci přežít!“(26.2.2007)

Parádní snímek z prostředí mladistvých delikventů. Zaujme hlavně hereckým výkonem mladého Seana Penna, ale zdatně mu sekundují i další herci, hlavně ti mladších ročníků. Zklamalo mě jen závěrečné vyvrcholení, které se obejde bez většího překvapení.(16.7.2008)

• PetrPan2

Hvězdičku za drsného Seana Penna a další za krásnou a ještě mladoučkou Ally Sheedy.. ale jinak nic moc...(26.3.2007)

Nejlepší scéna je, když Sean Penn zrube Clancyho Browna s jeho "parťákem" pytlem plným RC kol a stane se kápem americká klasa:)(7.5.2012)