Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nuda v ráji. Nevím, jestli to víc sprasil scenárista nebo dvojice režisérů, každopádně to selhává na všech frontách. Jako pozitiva bych viděl pár krásných záběrů pískovcových skal a horolezení. Nesouhlasí historické reálie, nefunguje střih ani hudba, dialogům občas není rozumět, prostě taková podfinancovaná poloamatérština. Ke konci jsem si už říkal, že „tohle snad nemyslí vážně, to je jak ze špatnýho filmu“. Jinak se to sice dá přežít, ale je k tomu potřeba dost se nutit (30%). ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tento film z válečného období podle skutečných událostí je jedna velká nevyužitá příležitost. Dostat to na starost jiný režisér a obsadit to jinými herci, snad to mohlo dopadnou lépe...I když je otázkou, zda problém není už v literární předloze Josefa Urbana. Skutečný příběh českého horolezce Josefa Smítka a další postav filmu je totiž oproti tomu, co vypráví tento film, dost jiný. Zejména to platí u osudu postavy Vlasty Štáflové, která ve skutečnosti zahynula spolu se svým manželem při bombardování a ne až v Terezíně (z mého pohledu za dost divných okolností). Ten román jsem nečetl, každopádně scénář, který na základě této předlohy vznikl, je hodně děravý a plný nelogičností (setkání s filmaři, postava partyzána atd.). A herecky je to rovněž takové nevýrazné (i v případě filmového návratu Ondřeje Havelky). Ještě že se dá občas alespoň koukat na hezké záběry na krásné přírodní scenérie Českého ráje (případně Tater). I filmová hudba Radůzy (Radky Urbanové) není úplně špatná (dojde zde i na pro ni typickou tahací harmoniku). Asi i kvůli její krásné závěrečné písni dávám dvě hvězdičky, ale jinak je to spíše zklamání... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Horolezecké životopisné romantické drama na pozadí druhé světové války se za všemi honěnými zajíci jen dýchavičně belhá. Kajakář Vávra relativně v pohodě (čert vem, že má pracky jak Carl Weathers), ale celé to působilo přirozeně asi jako čistota Joskova světlého svetru po měsících skrývání se ve skalách. Řemeslně podprůměrný, potenciálně silnou látkou mrhající film, který se navíc utápí ve zbytečných fabulacích a nesmyslech (např. extrémně rychle rostoucí Vlastino dítě). Poetické záběry Hruboskalska, kocour Vavřinec a holá hýždě madam Kerekes už celkový dojem nezachrání.. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Vica Kerekes. Myslím si, že to rozhodně není taková hrůza na úrovni bezmála padesáti procent. Když k tomu ještě přičtu, že hlavní roli si střihl sportovec. Kolem sebe má krásnou Vicu a Jana Budaře v další odpudivé roli. Scénáristicky by se dalo leccos vylepšit, ale za mě slušný film. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu musím poznamenat, že mě překvapil výkon neherce Vavřince Hradílka. Tak na Českého Lva to nebude, ač to se získává ne za výkony, ale za odměnu, nicméně propadák to také nebyl. K tomu vždy krásná a skvělá Vica Kerekes. Rozhodně je osud hlavní postavy zajímavý a můžu říct, že jsem se nenudil. Herecké obsazení bylo taktéž příjemné a výkony kvalitní, hudba neoslnila, ale nezklamala. Je to zkrátka film, který stojí za to si alespoň jednou prohlédnout, to jistě, nicméně asi nelze počítat s tím, že vám nějak utkvěje v paměti. Alespoň tou mou proplul, nebyl to zbytečně strávený čas, nicméně víckrát už asi snímek neuvidím, neb není dle mého co dalšího v něm objevit. Je to zkrátka dílo, které je profesorsky zvládnuté, ale žádný oslnivý zázrak, který by nadchnul nečekejte. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Železniční vagóny, do kterých nastupují jak Joska Smítka (Vavřinec Hradilek), tak v jiné scéně i Horst Gerke (Jan Budař), jsou označeny znakem Deutsche Reichsbahnen, veškeré ostatní nápisy jsou ale pouze v češtině a řadové označení odpovídá předválečným ČSD. Vagóny tohoto typu přezdívané „Rybák“ u DRB nikdy nesloužily a ty, které provozovaly protektorátní dráhy (BMB/ČMD), musely mít nápisy dvojjazyčné. (Martin_L)
  • Automobil rodiny Friedelových nemá v žádném ze záběrů přední tabulku s poznávací značkou, což by v době Protektorátu bezpochyby nebylo tolerováno. (Martin_L)
  • Film se natáčel také v Českém ráji, kde se měl příběh i odehrávat. K rozpoznání jsou lokality kolem hradu Valdštejn a v Hruboskalském skalním městě. (lenka.lemur)

Reklama

Reklama