Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Keď má človek smolu, prichytia ho na hruškách aj vtedy, keď lezie na čerešňu.“ (slovenské príslovie). Tomek je presne ten typ chlapca, na ktorého päty sa lepí smola, lebo je to pre ňu vhodný typ. Pred očami sa vám odohráva zúfalstvo jednej rodiny. Je zbytočné klásť si otázky, ako systém môže dopustiť toľko chýb, nespravodlivosti a tolerovanej krutosti. Ale predstava, že by sa vám niečo podobné mohlo stať, si vás nájde uprostred filmu a budete mať zimomriavky. Ako vám systém vráti more strateného času? To je na celom prípade najstrašnejšie. Naozaj autentický filmový zážitok. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Zvykej si, že seš v base. Tady má pijavice, krysa a šváb větší právo než ty." ________ Byť je Polsko v politických otázkách neustále víc autoritářskou zemí (bohužel), poláci opět dokazují, že jejich filmy jsou nepřekonatelným etalonem evropský kinematografie, poněvadž protentokrát si natočili vlastní Shawshank - akorát s tím rozdílem, že se nejedná o fikci, ale o příběh, který se reálně stal.... Tato těžko uvěřitelná filmová balada, která adaptuje životní mozaiku Tomasze Komendy - jehož role se zhostil fenomenální Piotr Trojan - demonstruje absolutní neschopnost, zkorumpovanost a nehoráznou byrokracii polského státu, a autenticky reflektuje, že nezávislá justice v Polsku prakticky neexistuje - tohle navíc platí dvojnásob co se týká debility policie (takže ACAB) - nemluvě o bigotní nátuře konzervativní polský společnosti, jejíž nátlak musela Tomkova rodina snášet.... Právo i spravedlnost - mimochodem název současný vládní strany, zkratka PiS - jsou prázdný fráze a falešný pojmy. Žádné peníze ani finanční odškodnění v hodnotě několika milionů zlotých nemohou vynahradit a napravit křivdy, které chudák Tomasz Komenda v nehumánních podmínkách vězeňského systému zažil - a radši ani nechci pomyslet, kolik takových Tomků Komendů odsouzeno bylo, odsouzeno je, a odsouzeno za nevinnost ještě bude. O to víc je fascinující ono uvědomění, že '25 let nevinnosti' je režijní debut zelenáče Jana Holoubka. Smekám.... #jebatPiS [#FILMOVKA2021🎬] ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Včera jsem v komentáři........ pardon, v recenzi chválil polské tvůrce za to, jak zvládají gangsterský žánr, a hned dneska jsem se podíval na další důkaz. Pravda, gangsteři tentokrát kopali za stát, to ale nic nezměnilo na faktu, že z toho byl další výživný zážitek, ze kterého se sice jednomu lehce zvedá kufr, ale zároveň to byla velká lahůdka:-) Vřele doporučuji, tento film se fakt povedl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ má film hodnotenie ako veľkofilm, ale on takým nie je. Možno osloví svojím posolstvom o nespravodlivosti. Prináša zamyslenie sa nad ľudskou justíciou, ktorá je všade zrejme takto pochybná. Hoci na druhej strane, nebolo všetko postavené tak, že by 99% ľudí bolo presvedčených o vine Komendu? Filmovo musím povedať, že snímok určite zaujme, ale chýba mu niečo do dokonalosti. Boli tu nevyužité pasáže, kde sa mohlo pritvrdiť. Napríklad vo väzení, ak by tam bolo viac surových situácií, ktoré by automaticky priniesli súcit diváka s odsúdeným. Emócia príde v podstate až na konci z radosti z vykúpenia. Ale inak dobrý film v nie drahom prevedení. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych Shawshank a možná je to tak dobře. Dočkali jsme se nějakého dalšího polského zázraku, který dokonce v českých vodách nečekaně rezonuje v tabulce. A to ani nevyšel v kině. Film je natočený ve vší výsosti ve zcela skvělém stylu, ale asi bych to nebral jako klasický filmový i scénářový zážitek. Především v tom, že se ve filmu v polovině odnikud objeví deus ex machina detektiv, který to chce prostě vyřešit a nikdo moc neřeší kde a jak se vzal. To samé občas drhne v tom, že tři roky ve filmu projedou během dvou vteřin a režie moc ani nedává možnost z toho nějak čerpat. A nebo to vzít trochu hladce. Ale to je občas ten úděl. I tak jsem rád, že lidský a reálný  příběh se dostal i k nám. S tím, že Slováci a Poláci se stále drží toho, že se nebojí nahlédnout do reálných a sociálních témat poslední doby nebo národní doby obecně. Hlavně, že u nás běží další romantická hahamedie. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)
  • Tomasz Komenda (Piotr Trojan) dostal odškodnění v přepočtu 74,6 milionů korun. Jde o největší takové odškodnění, jaké kdy bylo v Polsku přiznáno. (Punisher)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama