Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 097)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalé a strhující drama s excelujícím Michaelem Douglasem v hlavní roli o tom, že když už vám něco, nebo všechno začne dost přerůstat přes hlavu, události se na Vás navalí, agrese a hněv stoupá, může to vyústit ve spoušť s nedozírnými následky. Celkový dojem z filmu mi ovšem kazí pár, typicky amerických klišé, objevujících se v mnoha filmech podobného žánru. "Ne, já nejsem nemocný. Tohle město je nemocné..." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Potížista Douglas vytekl v dopravní zácpě jak tužková baterka a záhy se na tragikomické křížové výpravě směr Venice dostane za kritický "point of no return". Nedá mi to a musím se zastat některými kritizované linie s policistou před penzí Prendergastem (podivínský Duvall). Samostatně mimo seriály pro pletací jehlice nepoužitelná, ale tady má své opodstatněné místo z důvodu konfrontování vnitřní vzpoury prováděné mírnějšími, přesto účinnějšími prostředky a destruktivní taktiky spálené země outsidera D-fense. Vždyť ti dva si byli vlastně tak podobní.. Kvalita Schumacherových filmů hopsá jako jojo, nicméně Falling Down lze směle zařadit do těch horních pozic, už jen kvůli tomu, že Douglasův výkon je bez nadsázky životní. Podepisuji se pod Billův názor ohledně využití pozemků golfových hřišť (odpusť golfisto). ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ebbe Roe Smith .. Tohle JE opravdu dlouhý pád a dopad (filmu na mě) je dost tvrdý. Joel Schumacher i Michael Douglas jsou na vrcholu sil a výsledek je perfektní thriller, ale díky závěru jen 90%. Tohle mě u nás na venkově (naštěstí) nepotká.. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher nemá moc dobrý poměr povedených a špatných filmů - ale když se mu zadaří, tak to prostě stojí za to. A Volný Pád je dost možná jeho nejlepší práce vůbec. Skvělá studie možná že i zasloužené pomsty všemu a všem, (nejenom) osobní sebedestrukce, a taky umění pánů Douglase a Duvalla. A přitom to má takovou místy neuvěřitelně odlehčenou atmosféru. Člověk by něco takového čekal spíš od Stonea (v jeho mladších a lepších letech samozřejmě). Jednoznačně je to film, který by neměl nikdy být zapomenut - a rozhodně by neměl být na jakékoliv televizní stanici uváděn až od půl jedenácté po nějaké retardované soutěži a seriálu. 90% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

A tohle nerežíroval Paul Verhoeven? Ne vážně - Joel Schumacher to zvládnul perfektně! Pěkný film, občas fakt přehnaný, občas vážný, ale je to šikovně vybalancováno. Scénář není úplně bezchybný, ale působí svěžím dojmem. Jinde než v Americe by takovej příběh pochopitelně nefungoval, no možná ještě v Asii bych si ho dovedl představit.. Jinak dost ocenuji, že kromě hlavního taháku - Michaela Douglase - je značný prostor věnován i ruce zákona v podání Roberta Duvalla. Když člověk odhlédne od faktu, že je to celé trochu na hlavu, tak se jedná o výborné téměř komorní drama, které předznamenává stylisticky podobně natočenou Telefonní budku. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (29)

  • Ve scéně, kde je Foster (Michael Douglas) v obchodu se zbraněmi, vytáhne prodavač z pouzdra nejdříve zbraň Smith & Wesson Model 30, o chvilku později však ze stejného pouzdra vyndává zbraň Taurus PT92. (dc125)
  • Scénář vrátilo každé studio v Hollywoodu. Producent Arnold Kopelson už přemýšlel, že film nabídne kabelové televizi, než se dostal do rukou Michaela Douglase (D-Fens), který jím byl nadšen. (don corleone)
  • Na hlavnú úlohu boli tiež zvažovani Jack Nicholson, Ed Harris, Robert De Niro, Alec Baldwin, Jeff Bridges, Nick Nolte, Mel Gibson, Michael Keaton, Robin Williams, Harrison Ford, Dustin Hoffman a Al Pacino. (donnie22)

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama