Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (878)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Když se řekne High Concept, vybavím si Top Gun. Na tento film mam krásné vzpomínky z dětství a nyní se na něj bojím podívat, abych si ty vzpomínky nepokazil:) O létání jsem se zajímal skoro "odjakživa" a s kamarády jsme ten film brali děsně vážně a řešili takové hlouposti, jako jestli se ef čtrnáctka může dostat do ploché vývrtky a proč tam nejsou žádné MIGy ale ef pětky s rudejma hvězdama:D Top Gun se pro mě stal standardem kvalitního filmu z leteckého prostředí a žádný další se na jeho úroveň ani nepřiblížil. (Mám na mysli třeba tu pitominu Železný orel ze stejného roku). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Taký trošku protagonistický film, ktorý je reklamou na armádu a Ray-Ban-y. Topgunovky má odvtedy vo svojich doplnkoch každý správny švihák a každý mladší divák sa po zhliadnutí aspoň na chvíľku túži stať bojovým letcom. Objektívne ale na tomto filme nevidím nič viac, scény vo vzduchu sú natočené veľmi zručne, ale keďže to bolo celé natáčané v priestore leteckého kempu, tak vlastne nešlo o nič iné ako o tréning. Týmpádom bez účinnej gradácie napätia, bez atmosféry, celý film pohltila romantika a to nebola dobrá voľba. Z biedy to celé vytrhla len záverečná polhodinka. 60%. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Největší a nejdůslednější gay flák z hollywoodského mainstreamu 80. let. Jen škoda těch nudných vzdušných soubojů a úliteb heteráckému publiku (ten úplný konec tomu stejnak nikdo nevěří - všichni ví, že opravdové finále je "You can be my wingman any time." "Bullshit! You can be mine."). Ale sekvence plážového volejbalu a četné scény ve sprchách jsou famózní. Tony Scott svým debutem "Hlad" vytvořil kanonické dílo pro lesby (nezapomenutelná sekvence s Catherine Deneuve a Susan Sarandon) a ve svém druhém celovečeráku se stejným způsobem zavděčil gayům. Vidět to jako náborovou propagandu amerického námořního letectva je krátkozraké. "Top Gun" je stejná agitka jako song YMCA od Village People - "You can stay there, and I'm sure you will find, Many ways to have a good time." Ano, je to nábor do armády, ale ne jako místa uplatňování moci a následování rozkazů, nýbrž výběrové gay komunity, kde heteráci umírají a gayové dovádějí. "They have everything that you need to enjoy, You can hang out with all the boys ... " A jen Tony Scott to mohl natočit tak šťavnatě, že se sbíhají sliny i heterákům a pacifistům. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé aneb jak mladý a pohledný hazardér ke štěstí, lásce a uznání přišel. Jelikož už je dnes politická a vojenská mentalita úplně jinde, není průměrných 65% žádným překvapením. Ač musel být Scottův "Top Gun" v době svého vzniku totální pecka, já nakonec kotvím někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, protože ač je to po technické stránce výborné, chybí tomu... děj? P.S.: Předpokládám, že nejsem jediná, komu se vybavují extrémně povedené "Žhavé výstřely".;-) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Barevná limonádka bez chuti a výjma akčního závěru i bez bublinek; zato cukrem se nešetřilo. V porovnání s jinými náborovkami do U.S. Army nemá Top Gun bůhvíjak ostrý drápek. Načasaný vytlemenec Maverick není tím typem hrdiny, kterému by divák upřímně fandil a nepřehledně zrežírovaným leteckým scénám z výcviku chybí adrenalim, protože vlastně o nic nejde. Zato když se konečně objeví ty zlé černé MiGy, když je Maverick "v plošné vývrtce a míří k oceánu", nebo když se záchraný vrtulník vznáší nad rozčeřenou mořskou hladinou, předvádí Tony Scott co umí. Všechny ostatní scény tvoří pouze tupou slaďárnu s reklamními záběry ocelových ptáků navlečenou do všudypřítomného koloritu osmdesátých let. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (121)

  • Honorář Toma Cruise (Maverick) za film byl 2 miliony amerických dolarů. Rozpočet celého filmu byl 15 milionů dolarů. (Divočák)
  • V českém dabingu v 55. minutě zazní: „Je tady 100°C.“ Ve skutečnosti se jedná o 100 stupňů Fahrenheita, což je 38°C. (Winster)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama