Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (879)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tváře chlapců posety kapičkami potu, jako by byli dělníci v ocelárnách, záběry do šaten na vysportovaná těla zahalená v ručnících, písek na zpocených svalech při plážovém volejbalu, neustálé řeči o ocase… Quentin Tarantino přišel ve filmu Rory Kellyho Sleep With Me s teorií, že se hlavní hrdina Top Gunu nemůže rozhodnout, jestli je nebo není homosexuál. Iceman (Kilmer) a ostatní reprezentují homosexuály. Kelly McGillis představuje heterosexualitu. Říká mu: „Ne, ne, jdi normální cestou. Hrej podle pravidel. Buď normální.“ Tuto teorii potvrzuje moment, kdy se Maverick nepokusí s Charlie vyspat hned první noc. Ona se diví: „Co se ksakru děje? O co jde?“ Potom ji vidíme oblečenou v mužském oděvu, protože ví, že to je jediný způsob, jak ho může dostat. Nejsilnější důkaz přichází v jedné z posledních scén, v níž Maverick a Iceman zvítězí v letecké bitvě a Iceman říká: „Když budeš chtít, můžeš lítat na ocase.“ Quentin své vývody prezentuje velmi přesvědčivě, nicméně pokud se díváte pozorně, zjistíte, že Iceman ve skutečnosti říká: „Když budeš chtít, můžeš být na křídle.“ Proč ale házet klacky pod nohy dobré historce, že jo..? Tento „výklad“ Quentin s úspěchem prezentoval na různých večírcích spolu s kamarádem Rogerem Avarym. Stojí však za pozornost, že i respektovaná kritička Pauline Kael označila Top Gun za homoerotickou blyštivou komerci, takže měl Tarantino možná nakonec pravdu... Pokud tuto tezi ponechám stranou, zbyde mi jen zhodnocení, které jsem spontánně vypustil z úst, když se mě dcera zeptala, o čem to je. O letadlech a blbečcích, co je pilotují. Take my brain away… ()

Reklama

Wade Wright

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám jeden základní problém. Je to romanťárna u které podle mě nefunguje základní chemie mezi dvěma postavami. Kelly McGilis podle mě zkrátka není dobrá volba pro Toma Cruise. Jinak film ve všem funguje dokonale. Skvělý osmdesátkoví naivní nádech, který miluju, společně se skvělou hudbou a přehlednou a nádhernou leteckou akcí. Všichni až na již zmíněnou Kelly McGilis jsou simpatičtí a se všemi jsem si zvládl udělat vztah. A co je na filmu nejlepší... Je prostě hrozně cool. Po dobu sledování jsem se vesměs jen culil, usmíval se a skvěle jsem se bavil. Záběry na letadla a na lidi v kombinézách jsou prostě k nezaplacení. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tony Scott nejenže oslavuje prostřednictvím průbojného mladíka americký způsob života, ale jeho hit roku 1985 je i ukázkovou „náborovou propagandou“ amerického letectva!! První instinkt producenta Dona Simpsona byl přesný. Western s kovboji moderní doby. Drsné přezdívky, testosteron na maximum, kamarádství, patriotismus, široké úsměvy, záběry zalité sluncem. A spousta hitů. Přitom to trvalo dlouhé měsíce, než dostal projekt zelenou. Nevěřili mu, skoro ho definitivně odsunuli na vedlejší kolej. A pak by litovali. Kdo z nás totiž Maverickovi nedržel palce..? Ač samozřejmě všichni tušíme, že nedostatků má tahle nostalgická pecka dost. Vůbec mi to ale nevadí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších béček všech dob. Začal jsem si ho pořádně užívat až po Žhavých Výstřelech:). Až potom se vám začne zamlouvat mladý Cruise, mladý Kilmer, drsní piloti a ti všichni okolo. Ale jistotou zůstává podmanivá music, main theme počínaje a ploužákem roku Take My Breath Away konče. 60% a víc ani ránu z kanónu. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (122)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama