Reklama

Reklama

Království Planeta opic

  • USA Kingdom of the Planet of the Apes (více)
Trailer 20

Obsahy(1)

Režisér Wes Ball přichází s čerstvým a strhujícím příběhem z Planety opic, který se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara. V té době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 20

Recenze (176)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Wes Ball sebevědomě navazuje na Ceasarovu trilogii, kde nám ukazuje, jak se svět za posledních tři sta let změnil. V základu jde o zábavnou, záživnou dobrodružnou výpravu se sympatickýma postavama. Vizuálně, akčně i budováním světa to funguje. Všechny postavy a kultůry jsou parádně vymyšlený a napsaný. Nová Planeta opic také servíruje jednu silnou, památnou a výraznou scénu za druhou. Přesto druhá polovina filmu, po scéně s mostem, funguje znatelně hůře. Film je trochu přeplácaný a nerozhodný tím, čemu se chce věnovat. Ikdyž Proximus je povedený záporák, tak působí dost nevyužitě. To samé platí i pro postavu Mae. Celkově Království chybí ten silný přesah a vypointovanost přechozí trilogie. Film trpí na to, že si zjevně připravuje půdu pro celou trilogii, což škodí uzavřenosti a výpovědnosti příběhu tohoto filmu. Přesto všechno jde o poctivý, funkční řemeslo tvořící působivou podívanou, která budí emoce i nadšení. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne kvalitná a úspešná opičia trilógia končila smrťou Cézara a som naozaj rád, že sme svedkami zrodu ďalšej plánovanej trilógie. Život po smrti Cézara plynie ďalej, vznikajú nové osady i spoločenstvá opíc. S novým začiatkom prichádzajú aj nové postavy. Je ich viac no tou najvýraznejšou je Noe. Nemá síce za sebou taký zaujímavý životný príbeh a minulosť ako Cézar, ale dajme tvorcom čas a dúfam, že nás nesklamú. Nie som veľký fanda trikových filmov, ale v týchto "opičích" filmoch ich vôbec nevnímam a užívam si tie fantastické detaily opíc s lesklými očami, v ktorých sa odráža svetlo. Príbeh pomsty je večný a chce po nej kráčať aj Noe, ale v ceste mu stojí klan opíc verný vodcovi Cézarovi a nabúchaný gorilí alfa samec. Vizuál je opäť veľmi vydarený, celkom fajn príbeh, len som mal pocit, že posledných 30 minút film akosi strácal dych. Myslím, že záporák Cézar sa dal využiť o čosi viac, ale i tak som za nový opičí film veľmi rád a teším sa na pokračovanie. 80%. ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

První, co mě napadlo někdy v půlce, bylo to, jak moc složité a zároveň odvážné je začít v této sérii budovat nový svět, nové postavy a nového hrdinu. Při vycházení z kina se mi to jen potvrdilo, když kamarád řekl, Cézar je prostě Cézar. Moje odpověď byla, ale i Cézar byl v prvním díle vlastně domácí mazlíček. Kamarád pokývl na souhlas.  WB se to povedlo. Do toho světa se rád vrátím, nádhernou Freyu Allan bych si dal v téhle roli znovu a i Noe má svůj velký potenciál.  Čistá 70 ka u mě, ale nutno dodat, že s velkou nadějí do dalších dílů. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Začátek (doufejme) nové trilogie nemohl dle mého názoru odstartovat lépe. A to i přesto, že bylo na první pohled zřejmé, že nová kapitola z tohoto světa nebude dosahovat takových kvalit jako předchozí tři snímky, které byly ve všech ohledech dokonalou esencí precizně odvedené práce. Je ale nabíledni poznamenat, že tvůrci Kingdom of the Planet of the Apes nedělají zavedené značce vůbec žádnou ostudu. Téměř od samotného začátku jste totiž doslova ohromeni úžasně propracovaným světem, u něhož z každého filmového políčka čiší drtivý fakt, že si příroda bere vše postupně zpátky. Jsme zde tedy svědky místy až epochálních záběrů na rozpadající se fragmenty dávné lidské civilizace, které působivě kontrastují s inteligentními lidoopy a jejich jednodušším způsobem života. Právě v otázce vizuálních triků je tento počin nejsilnější, jelikož nic tak dýchajícího svým vlastním životem a zašlými vzpomínkami na vrchol lidstva jsem snad neviděl od doby, kdy jsem si zahrál hru "The Last of Us Part II". Jediná potíž tedy tkví ve scénáři, který je právě díky dlouhým expozicím a představování světa poněkud upozaděn. Ve finále se tedy nějakého významnějšího posunutí děje dočkáme zhruba až v poslední části, kdy se ale začne velmi spěchat, aby všechny linky dospěly ke kýženému rozuzlení. Avšak i přes tento neduh se stále jedná o úžasnou dobrodružnou podívanou, která vypráví nový vtahující příběh z tohoto legendárního univerza. A já vážně doufám, že režisér Wes Ball dostane šanci tento příběh dovyprávět v dalších filmech. Skvělá práce! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „Apes Hunt Humans. That is WRONG!“ ()

Koda 

všechny recenze uživatele

Dá se tomu říct, že je to ta pravá nažhavená drsnější Disneyovka. Je to v zásadě taková polévka mezi Lvím králem, Knihou džunglí a Tarzanem. Disney by se z toho mělo učit, až Mufasa potká obrazovky. Opravdu nažhavený příběh, plný emocí, plný nečekaných zvratů, plný dobrodružství a hlavně plný úžasných zvířat, které vypadají fakt reálně. Kouzlo pralesa je úžasné a to co tomu filmu dává šmrnc je vlastně takové to napětí, co se může stát a člověk by si u toho ukousal nehty, jestli tomu tam fakt je. Příběh nabízí i částečně celkem pro někoho takové ne moc příjemné záběry, ale to prostě tomu filmu patří a já chválím vážně tu odvahu. Velice zajímavý příběh ohledně člověku s opicí, kde opice jsou ty šéfové a lidé pouze oběti. Ubral jsem hvězdičku jen z toho důvodu, že v zásadě je to možná až moc přepálené spíše scénami, kde si člověk nemůže pořádně probrat v hlavě, jak je možné, že v dávných dobách už tam byly lidské předměty, proč se lidé spíše plácali bezradně nad silnými opicemi. Tohle všechno je vlastně boj o nějaké území a nadvládu. Celkem jsem z toho měl velmi kladné domněnky a pocity a tento film dokázal říct filmu Mufasa, že takhle se animují zvířata a takhle se hraje s emocemi. Obávám se toho, že Mufasa to prostě nepřebije. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Opice využívajúce pozostatky lode na brehu ako obydlie je odkazom na cintorín lodí použitý ako úkryt vo filme Útek z planéty opíc (1971). (Arsenal83)
  • V rozhovore pre Empire urobil režisér Wes Ball porovnanie, že kým v predchádzajúcich filmoch sme videli opice v ich „dobe kamennej“, v tomto filme ich uvidíme v ich „dobe bronzovej“, zatiaľ čo predtým boli organizovanými lovcami - zberačmi, teraz už majú trvalejšie sídla, nosia odev, používajú kovové nástroje a majú rozvinutejšiu kultúru s náboženstvom a systémom písma. (Arsenal83)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno