Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (105)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Asi nejreálnější a nejdetailnější vyobrazení rozdílů mezi západním a východním myšlením a kulturou, co jsem ve filmu či seriálu viděl. Je až fascinující, jak si dva civilizované národy mohou kvůli nedostatku tolerance, přizpůsobivosti a pocitu vlastní nadřazenosti nerozumět. Úžasný příběh, skvělí herci, slušná výprava, výborná hudba a kamera, díky tomu všemu je tento na svou dobu výjimečný televizní projekt pořád velmi "živý". Jako jediná mě iritovala obludná romantická linie, která ve třetí čtvrtině dostávala hodně prostoru ("Strašně tě miluju, má lásko." - "Ale ne tolik, lásko, jako miluju já tebe."). Brrr! :-) ()

Los 

všechny recenze uživatele

Kniha i film mě velmi zasáhly...obojí mě chytlo ihned na začátku. Seriál se sice nezaměřuje tak podrobně jako kniha na jiné dějové linie, nejvíce prostoru dává Andžinovi a Mariko, ale to mi vůbec nevadí, pěkně se na ně kouká :) Ale rozhodně doporučuji přečíst knihu, vše pak do sebe lépe zapadá a člověk si udělá o japonsku mnohem lepší a obsáhlejší představy. Jediné, co mi vadilo, byla skutečnost, že nebylo přeloženo to, čemu sám Anžin nerozumněl, ale určitě to mělo svůj důvod. Jen jsem vždycky chtěla vědět, co říkají...no aspoň jsem se naučila trpělivosti, stejně jako on jsem si musela počkat na tlumočení :D 10/10 ()

Reklama

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Výpravná americká minisérie o statečném anglickém námořníkovi Blackthornovi, který na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století ztroskotá u japonských břehů a následně se zaplete se do japonské politiky, si mě získala téměř okamžitě. Seriálu nechybí napětí, politikaření, romantika a zároveň i hezky přibližuje divákovi obyčeje z feudálního Japonska. Nechybí samozřejmě ani pletichářští a náležitě "temní" kněží z řádu jezuitů, kteří s hlavním hrdinou soupeří o přízeň japonského panovníka. Herci jsou vybráni výborně, v čele s s představitelem titulní role Richardem Chamberlainem a Toshiro Mifunem, který ztělesnil panovníka Toranagu. Na závěr si nechávám hudbu, kterou složil Maurice Jarre, a jak už jsme u něj zvyklí - opět skvělá. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Západu prístupná, krásna ukážka japonskej krajiny a kultúry, podaná pútavým, nestarnúcim dobrodružným príbehom. Mal som trochu problém uveriť osudom hlavného hlavného hrdinu (ako cudzicovi sa mu v Japonsku viedlo až príliš dobre), ale to je výtka od človeka, ktorý má napozerané už celkom veľké množstvo japonských filmov. Toto je predsa západný seriál, pre západné publikum, takže moje námietky kľudne ignorujte. Skvelý Chamberlain a Toshiro Mifune. Kto nevidel a má rád dobrodružstvo s príchuťou exotiky, smelo do toho. (8.3/10) ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Poměrně vydařený výlet do raně novověkého Japonska, který se snaží (narozdíl od Posledního Samuraje) aspoń trochu ctít dějiny. Hezké na něm je, že je poměrně popisný a tak krom zápletky se divák dozví i spoustu zajimavých informací z japonského prostředí. Potěší i dobré herecké obsazení a dobrá hudba. Celkově seriál funguje a je na co se dívat. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Aby se diváci lépe vžili do Blackthorneovi situace, nebyl použit dabing ani titulky. Když hlavní hrdina nerozuměl, nerozuměl ani divák. (Terva)
  • Niekoľko týždňov pred premiérou seriálu ho v snahe zvýšiť záujem verejnosti vyšli herci oblečení v samurajských odevoch spropagovať do ulíc New Yorku, zatiaľ čo v prístave kotvila replika lode Erazmus. (Dr.Cilka)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama