Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Továrník Richard Osten (O. Nový), který se ke svému postavení vypracoval od píky díky své pracovitosti a podnikavosti, si zásadně odmítá přiznat, že už přichází do let. Nejhorší chvíle prožívá, když pomyslí na to, že jeho syn Jiří (R. Schránil) z něj jednou udělá dědečka. A tak se Jiřímu snaží bránit v jeho milostných dobrodružstvích, a hlavně v navazování vážných známostí. Stejně tak odmítá přenechat Jiřímu vládu nad svými továrnami; sám si své bohatství totiž musel tvrdě zasloužit. Aby Jiří dokázal, že je stejně schopný jako tatínek, nechá se pod změněným jménem zaměstnat v konkurenční továrně jako obyčejný dělník. Díky pracovitosti a organizačnímu talentu to časem dotáhne až na jednoho z ředitelů. A dokonce pozná sympatickou švadlenku Toničku (V. Ferbasová), která se ve volném čase vzdělává, protože má taktéž své ambice… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Další z řady protektorátních pozitivních filmů, které oslavují práci a tvrdí kapitalisté jsou hodní a citliví. Průměrný snímek tradičně zvedá hlavně bezprostřední, živelná a energií sršící Ferbasová, aby ho vzápětí trochu srazila svým "človíčku", při kterém človíčkovi naskočí husí kůže i tam, kde žádnou kůži nemá. Schránil sice hraje vynikajícího kreativního konstruktéra, pro kterého není problém stvořit z revolverů soustruh, ale obyčejnou gumičku se používat nenaučil. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Absolútna scenáristická naivita spojená s tou hereckou, ale učarovalo mi to. Medzigeneračné nezhody a súperenie sú v podaní Nového takmer ako zo súčasnosti, tie dlhé monológy s Fordom, Napoleonom a Baťom síce predĺžili film, ale stáli za to. Nad vývojom príbehu v druhej polovici už bolo málo sa čudovať, dalo sa to čakať od protektorátnej komédie, kedy bol neskonalý optimizmus povinný. ()

Reklama

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmů, jakkoli může být naivní a jednoduchý, mě oslovuje. Navodí totiž příjemnou atmosféru, a to není málo. K tomu s přítomnosti mých oblíbených herců - O.Nový, R. Schránil, A.Nedošínská, ..., a především nedoceněný "žabec českého filmu" Věra Ferbasová. Ona byla sluníčko, i když své role pojala často podobným způsobem. Při sledování těchto filmů mi je dobře... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový si tentokrát nezahrál velkého milovníka, ale spíše pomalu stárnoucího bohatého playboye, jehož syn mu chce dokázat, že i bez peněz a jeho jména se dokáže vypracovat na stejnou úroveň jako jeho otec. Vše se ale také točí kolem šikovných slečen a paniček, mezi nimiž hraje prim Věra Ferbasová v roli synovi milé. Film bohužel postrádá onen švih jiných velkých děl a především Raoul Schránil je sladký až běda. Celkově jde o příjemnou podívanou, která však klasikám typu Kristián nesahá ani po kotníky. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další příjemná vlastenecká komedie, kterou sráží příliš toporná uvědomělost některých postav, až to působí trochu trapně. Několik hereckých výkonů stojí za to, děj je nenáročný, ale přesto pobaví. Továrník Richard Osten (dobrý Oldřich Nový), velký pracant, který se vypracoval od nuly a jenž přitahuje ženské jako flusanec slepice. Vede malou válku se svým tvrdohlavým synem Jiřím (Raoul Schránil), který po zjištění, že nic nedostane zadarmo, začíná také od píky. Ale tvrdit, že měl stejnou šanci jako ostatní, je snad nevhodné, díky otci měl jméno a moře zkušeností. Jeho pracovní cesta je tak spíše pózou, a svého nového zaměstnavatele neváhá v mžiku hodit přes palubu. Z dalších rolí: upřímný sluha Ferdinand (dobrý Ferenc Futurista), opilec Kalina (dobrý Franta Paul), jeho starostlivá žena (Antonie Nedošinská) a přespříliš uvědomělá dcerka Tonička (velmi příšerná Věra Ferbasová), a koktající Kokoška (František Krištof-Veselý) se svou nevěrnou a náročnou ženou (Běla Tringlerová). Přese všechno ale stále dobře pobaví. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama