Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že absencia oscarových sošiek tomuto nádhernému snímku, je jedna z najväčších podlostí v histórii Akadémie. A hlavne pre Whoopi Goldberg, ktorá tu podáva nielen svoj životný výkon, ale pravdepodobne jeden z najlepších v kinematografii. A nad týmto zvíťazili priemerné SPOMIENKY NA AFRIKU! Nerozumiem. Geniálne herecké výkony všetkých zúčastnených, skvelá hudba, ´´spielbergovská´´ kamera a úžasná dobová výprava. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

S tím tragickým dabingem Big Stevie nemá nic společného, za mě je totiž Purpurová barva jedním z nejlepších filmů pana Stevena Spielberga, který v tomto případě natočil nádherné drama, které nese všechny typické prvky jeho rukopisu, ačkoliv se vyhýbá všem obvyklým klišé, a až do samotného závěru prakticky netlačí na pilu, naopak snímek odlehčuje komickými prvky, které většinou obstarává nešťastník Glover a působí velmi mile a přirozeně.. Musím ocenit i práci maskérů, protože na to, jak velké časové období příběh pobírá, působí herci coby stárnoucí postavy stále velmi věrohodně. Když připočteme skvostný soundtrack Quincyho Jonese, který je nejvíce známý jednak svou prací na seriálové legendě Kořeny, k nimž má právě The Color Purple velmi obsahově blízko, a písní We are the world, zřejmě životní výkony jak Dannyho Glovera v pro něj naprosto netypické roli, tak především excelující Whoopi Goldberg, která se mi dosud nejvíce líbila ani ne tak v Duchovi, jako spíše v kultovním seriálu Star Treku: Nová generace v roli tajemné Guinan, i vedlejší roličky Laurence Fishburnea, který však mohl dostat víc prostoru, i americké megastar Oprah Winfrey, dostáváme výjimečný prakticky 100% film, který ani nejde hodnotit níže !! [ Dabing 2/10 ] Jediné negativum Purpurové barvy podle mě spočívá v opravdu velmi špatném dabingu, zejména hrozný výběr jednotlivých dabérů mě zaráží, ostatně jak Danny Glover, nejčastěji Jan Schánilec, Antonín Molčík či Petr Oliva, tak i Whoopi Goldberg, nejčastěji Jana Andresíková, Jaroslava Obermaierová a kupodivu i Valérie Zawadská, mají svoje léty osvědčené a zažité české hlasové alternace, a tak asi tuhle hrůzu nedokážu pochopit.. Ačkoliv je fakt, že oba zmiňovaní herci byli obdarováni českými studii ve svých filmech hodně nezvykle vysokým počtem různých dabérů, což je zvláštní, neboť oba patří mezi dlouholeté hollywoodské stálice a výrazné postavy.. To je však otázka pro někoho úplně jiného a tahle moje osobní výtka možná souvisí jen s mojí vlastní zhýčkaností.. Takže tu máme k dispozici dvě dabingové verze, jednu hrůznější než druhou. Videostudio Klondike KF a.s. do hlavních rolí obsadilo Taťjanu Medveckou a Jiřího Pomejeho a společnost SDI Sun Studio zase Veroniku Veselou a Jakuba Saice. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh, bezpochyby. Životní drama, bez pochyby. Dobře zahraní Whoopi i Danny, bez pochyby. Ale nešlo to vydržet bez posouvání "dějem", protože mi přišlo všechno tak jasný a průhledný, že mi tam prostě nepřicházelo nic zvláštního. Možná jen za těch třicet let bylo podobných filmů až přehršle. ~~~ Poznámka: Pokud si budete chtít film pustit, rozhodně si jej zkuste sehnat v původním dabingu, protože český dabing Whoopi (Veronika Veselá) je naprosto tragický a dabingový režisér ji pro film musel buď brutálně protlačit, nebo mu musel někdo stát na krku či byl prostě jen vůl. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Můj pátý Spielbergův film, většinou se mi do nich moc nechce kvůli délce, a první, kterému jsem udělil plné hodnocení. Proč? Protože i přes tu neuvěřitelně přepálenou stopáž, kterou má i tenhle, jsem se nezačal nudit, jako třeba u Schindlerova seznamu. Když už srovnávám tak tady Spielberg mnohem ohleduplněji pracuje s postavami a mladé (v té době neokoukané tváře) Whoopi a Oprah mě velmi bavily. Občas to možná působí jako příliš plačtivá rodinná drama, ale když si vzpomenete, čím vším si prošli, dá se pár těch scén se slzami nejen na krajíčku odpustit. Tohle se mi vážně dostalo pod kůži a děkuju Montymu, že mi film vybral do výzvy. :) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nechci Purpurovou barvu označit přímo za akademickou nudu, ale ty neproměnené Oscary docela chápu. Je to zajímavý námět, velice šikovně zrežírovaný. Film disponuje několika velmi silnými scénami, které se následně na to tříští s těmi maximálně sentimentálními (přdevším závěr), ale to už je Spielberg a člověk to musí brát s notnou dávkou optimismu. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Nářek dítěte v porodní scéně ve skutečnosti patří Spielbergovu synovi, který se narodil právě v průběhu natáčení. (Lavran)
  • Hudbu k filmu složil Quincy Jones. Jedná se tak o jediný film Stevena Spielberga (kromě těch z počátku jeho kariéry), ke kterému nesložil hudbu John Williams. (DominikV)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. prosince 1985 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama