Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Naučil som sa nové slovo... atómová bomba." Fantastický príbeh o predčasnom dospievaní chlapca, ktorého výborne zahral, vtedy ešte celkom neznámy mladučký Ch. Bale. ani pri tretej či štvrtej repríze, som nemal šťastie na pôvodnú zvukovú stopu. dabing známy ešte z VHS je dosť mizerný, nemyslímhlasový výber, ale skôr mix pôvodnej a dabingovej zvukovej stopy. kvalitný filmový zážitok však nepokazí a v závere sa od dojatia iste zalesknú oči každému. Film asi poteší milovníkov lietadiel a letectva všeobecne.(užívateľ Big Bear sa práve usmial) Celý letecký nálet na tábor, ale hlavne spomalený záber na otvorené ústa Ch. Balea a prelet lietadla nízko nad zemou patria určite k nezabudnuteľným scénam. "B51 cadillac na nebi!!!" 90%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Válka očima malého chlapce. Nedokážu soudit, jak by to na mě působilo, vidět snímek někdy v devadesátých letech. Dnes výsledek vnímám jako rozmáchlou story, která nemá úplně pevný příběh. Ač si Steven Spielberg moc přál natočit vážný film, jímž by diváky a pochopitelně i kritiky přesvědčil o své autorské vyzrálosti. V černošském dramatu Purpurová barva to až tolik nevyšlo (tedy alespoň já se dějem docela protrápil), tady to asi hodně záleží na tom, jak divákovi sedne hyperaktivní otrava Christian Bale. Mně upřímně moc ne. Příběh britského chlapce, který se během japonské okupace Šanghaje za druhé světové války dostává do zajateckého tábora, je rozmáchlou freskou o vystřízlivění z dětských snů. Spielberg vypráví s velkou naléhavostí, nechybí slzy a emoce, ale ke mně jich dorazilo jen pramálo. Navrch opravdové „zlo“ zajateckého tábora nepoznáme. Zato ta obří stopáž je silná káva. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidně zpracovaná románová autobiografie britského spisovatele J.G.Ballarda stejného názvu - Říše slunce. Ballard strávil dětství v Šanghaji s rodiči, kteří tam pracovali. Malého chlapce tak hluboce zasáhl orientální a tolik rozdílný život této části Asie a zamiloval si jí. Při japonské invazi se ztratil rodičům a nějaký čas přebýval v opuštěných domech ve čtvrti diplomatů a obchodníků. Všichni bílí dospělí i s dětmi byli deportováni do japonských internačních táborů, kde panovaly velmi otřesné hygienické podmínky a kde byl velký nedostatek potravin obzvlášť ke konci války. Tam se malý Jim také posléze dostane s americkým okradačem mrtvol a šmelinářem (Malkovichem). Vzhledem k absenci léků proti tropickým chorobám si zde smrt vybírala na internovaných značnou daň. Šanci měl jen ten, kdo měl odvahu šmelit s japonskými strážemi. Film je podán pohledem malého chlapce, pro nějž má svět jiná měřítka a jež velmi brzy uprostřed války dospěje. Proto salutuje japonským letcům a někdy se chová podivně a nelogicky... Zároveň je pohledem na jednotlivé lidské charaktery, rozdílnost chování jednotlivých národů i sondou do života v internačním táboře pro civilisty. Je také obžalobou obrovského utrpení zejména prostých Číňanů, jejichž život pro Japonce měl cenu pouze jako pracovní síly pro stavby cest, železnic a letišť. Snímek rozhodně stojí za zhlédnutí, každopádně rozhodně doporučuji si přečíst knihu Říše slunce a její pokračování Přízeň žen. * * * * * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mne na tomto Spielbergově dramatu o válce a dospívání zaujaly nejvíce jednotlivosti. Krásná, doslova božská hudba Johna Williamse. Davové scény a zmatek při japonském obsazování Šanghaje. Neúspěšné vzdávání se Jamieho pochodujícím Japoncům. Zabrzdění náklaďáku těsně před malým vylekaným Jamiem. Jeho okamžité shltání hrnku rýže. Tlučení hladových západních zajatců na prázdné ešusy. Jamieho dokazování mužnosti a přátelství plížením se za dráty za současných cynických sázek amerických zajatců o jeho přežití. Odlétání japonských kamikadze z letiště vedle tábora za doprovodu Jamieho zpěvu a útok spojeneckých letadel vzápětí. Celý stadion plný západních zbytečností. A nejlepší na konec: Dojemné shledání se zapomenutými rodiči po válce spojené s prohlížením a s osaháním matky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Wv9rirLk2kA ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Paul McGann sa vyjadril, že väčšina scén s jeho postavou bola nakoniec vystrihnutá. (beso74)
  • Celosvětová premiéra proběhla v americkém Westwoodu (stát Kalifornie) 8. prosince 1987. (Varan)
  • Filmový debut Christiana Balea. (Kulmon)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama