Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Češi jezdí na chatu. Jezdí tam proto, aby byli v pohodě. A v pohodě budou, i kdyby se kvůli tomu měli zabít... Komediální epizodický seriál Osada zkoumá s velkým nadhledem český fenomén chataření. Kde jinde se mohou potkat tak různorodé a odlišné postavy než v chatařské kolonii? Milionář, který tají svůj majetek, aby zůstal v osadě oblíbený. Spisovatelka románů červené knihovny. Nepraktický ajťák, který i dříví seká podle návodu na internetu. Voják speciálních jednotek v záloze, který ve skutečnosti pracuje jako kadeřník v salonu své ženy. A další svérázné figury, které mají společné jen jedno – chataření... Do chatové osady Záhoří jezdil už jejich děda, jejich rodiče a budou jezdit i jejich děti. Platí neměnná pravidla a tradice. Přestože se svět mezitím změnil. Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot, staří i mladí. Vzdálili se sobě na hony. Kdeco vidí jinýma očima. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Vůbec by se totiž nepotkali. Podle toho to od pátku do neděle v osadě vypadá. Ale nakonec se všichni nějak vrátí k tomu nejdůležitějšímu, co vnímají společně: na chatě je pohoda. Pohoda, i kdyby to mělo stát všecky zbytky sil. A to je taky nejrozumnější evangelium, které by Češi mohli darovat rozhádanému lidstvu: jezděte na chaty a na světě místo válek zavládne pohoda! (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osadě hodně lidí nasazuje psí hlavu,za mě to nicméně je rozhodně to lepší co Petr Kolečko napsal.Jsou tu sice takové ty jeho standardní momenty,kdy asi žil v přesvědčení,že to bude vtipné a není,ale jinak mě bavilo sledovat osudy všech těch chatařů pohodářů,kdy každá z těch postav má něco do sebe i přesto,že jde mnohdy o klasické stereotypy (což byl ovšem předpokládám záměr).Nejvíc mě bavila dvojka Holub Nesvačilová,ale on tu vlastně není nikdo kdo by mi vyloženě vadil...70% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Petr Kolečko je vskutku zvláštní člověk. Moc nechápu, jak může jeden a tentýž chlap napsat tak rozdílné projekty jako jsou Obchoďák, Vinaři a něco tak příšerného jako byl Trpaslík anebo Bajkeři. A vedle toho tvořit Lajnu či Okresní přebor. A pak Osada. To jsou tak rozdílné věci, že je to neuvěřitelné. Na druhé straně má alespoň velký rozsah. Je fajn vidět, že nepíše jen postavy vulgární a nadržené, ale umí taky tvořit humor bez sprostot a decentně. Osada je vlastně přesně taková, jaké je motto celého seriálu: pohodová. Je to pohodový seriál, který ve změti současných seriálů působí přeci jen jako pohlazení vedle facek, které se divákovi v současnosti dostává. Jsou zde příjemní herci, humor je nenásilný, ale střízlivý. Pravdou je, že některé díly byly horší, jiné lepší, ale tak to u seriálů bývá. Angažování Tomáše Hanáka jsem moc nepochopil, ten se v ději vyskytoval opravdu minimálně. Ale upřímně, takové Záhoří bych si dal taky líbit. Na druhé straně je pravdou, že od skutečného chataření je seriál dost vzdálen. Ale pohoda to tedy byla. Alespoň v první sérii. V té druhé se už fakt chovají všichni jako totální mago.i, což se snaží tvůrci obhájit tím, že si toho všímají i některé postavy. Ovzduší dost ozvláštnil příchod nové rodiny Kociánových. Pořád to je pohodový seriál, který mezi těmi současnými rozhodně působí mile a POHODA-ově, ale pravda je, že chování a zápletky už jsou mnohdy dovedeny do krajnosti. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to moc nebralo, první epizody mi dokonce přišly zcela hrozné, a měl jsem chuť se na to vykašlat - ale když už člověk něco rozkouká, tak mu to nedá, a někdy od půlky už mě to docela začalo bavit, a ke konci už jsem si to hodně užíval (poslední dvě epizody jsou top). Místy mi to přišlo opravdu vtipné a povedené, hrají tam skvělí herci, a to zasazení děje do chatové osady se mi prostě strašně líbí, takže mně snad ještě bude líto, že už víc dílů není... (?) UPDATE 3.11.2023 - Druhá série mi přišla nepřekvapivě slabší, byť některé epizody jsou fakt sranda. Kažopádně cením, že tvůrci se rozhodli v nejlepším přestat, a další pokračování už nebude. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

Na začátku seriálu to Kolečkovi pěkně drhlo. Postavy byli nesourodé a hodně přehrávali dialogy. Seriálu jsem dal ale šanci a neudělal chybu. Hezky se rozvíjel svou pohodovou chatařskou atmosférou v kouzelném Záhoří. Postupem času se postavy hezky charakterově  stmelili v jednu velkou rodinu. Díly začali být uvolněné a přirozené. Závěrečný táborák s přiznáním pravdy byl moc fajn a bylo mi i trochu líto, že jde seriál do finále. V době tupých policejních a lékařských stupidních seriálů na konkurenčních televizích, byl tohle prostě páteční pohoda. 6/10 ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně zvláštní seriál a základ je v tom, zvyknout si na něj. První dvě epizody mi nic neříkaly, nezasmál jsem se a neviděl jsem tam nic a nic a nic. Ve třetí jsem se možná začal probouzel a zároveň si uvědomovat, o co tady jde. Je to absolutní nadsázka, tichá a tvářící se, že je to vážně myšleno. Bez velkých gradací a jako i bez Kolečka. Opravdu nevím, jestli bych ty první díly teď vnímal jinak, nebo se to postupně "zlepšovalo". Prostě dál tam byl humor, postavičky originální. Není možné říct, že tam byl někdo nesympatický, protože každý měl danou svou šarži a mělo to tou nadsázkou tak být. Podařilo se vytvořit poťouchlou komunitu v chatách u rybníčku. Akorát poslední díl byl nic moc, soustředil se na zakončení a odhalení pravdy u jednotlivců. A bylo to bez humoru, jakoby s podzimem přišla i nuda. Příští Osadu určitě navštívím. ()

Galerie (476)

Zajímavosti (31)

  • Po dobu natáčení seriálu žil v Osadě bobr, který postupně pokácel čtyři stromy a vykutal tunel v hrázi rybníka. Jelikož byl odhalen před jeho dokončením, nepodařilo se mu vypustit rybník. (raininface)
  • Stejně jako Petr Južan, tak i jeho představitel Igor Bareš neměl v době natáčení seriálu řidičák. (TomasSlach)
  • Premiéru páté epizody zhlédlo 966 tisíc diváků starších 15 let. (rublik05)

Reklama

Reklama