Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prázdninové dobrodružství Tondy Houdka začalo, když to ještě na žádné dobrodružství nevypadalo. Všichni spolužáci se někam chystali, někdo k dědovi, jiný k moři a Ruda Drábek do Indie, kde prý bude lovit krokodýly. Jen Tonda měl strávit prázdniny doma. To se mu samozřejmě vůbec nelíbilo a nakonec si vyvzdoroval možnost odjet ke známým do Pětipes, kde prý je nejen spousta kluků, ale také řeka. Okamžitě si začal chystat rybářské vybavení, jeho radostné očekávání však zchladil Ruda, tvrdící, že tam nic takového není, jen velká nuda a banda nafoukaných kluků. Navzdory tomu Tonda v Pětipsech řeku skutečně objeví a vzápětí i vychloubačného Rudu Drábka, který zjevně netráví léto v Indii. Neoblíbeného chlubila nemají rádi ani místní kluci, ale Tonda mezi nimi přes jejich počáteční nedůvěru najde nové kamarády. Prožije s nimi velké dobrodružství, když se dozví o prohnaném úhoři, který v řece žije a úspěšně uniká rybářům. Tonda slíbí sympatické zrzce Anče, že pro ni rybu chytí, a ostatní kluci se k němu nadšeně přidají. Společně se pustí do příprav velkého lovu, do něhož nakonec několikrát stejně nečekaně jako významně zasáhne neoblíbený Ruda Drábek. (TV Nova)

(více)

Recenze (47)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Každému filmu, kde se vyskytuje rybář, srážím automaticky minimálně jednu hvězdičku, a tenhle byl navíc o lovení ryb od začátku až do konce, takže jen tak tak nespadl do odpadu. Souhlasím totiž s Hlinomazem, který tvrdil, že rybaření je podobně ušlechtilá zábava jako topení koťat. Zaseknutí háčku do patra musí být sakra bolestivé a tento barbarský způsob lovu není zakázán jen proto, že ryby nejsou obdařeny hlasivkami a jejich zoufalý řev tak není slyšet. A navíc tady měl ten úhoř zahynout jen proto, aby se ten malý kluk mohl vytáhnout před celkem dost ošklivou holkou. Kdyby aspoň byla hezká, to by se dalo kapku omluvit, ale to ona né, bejt na místě úhoře by mě to pěkně štvalo. Jinak: a) sluncem zalité pražské paneláky jsou depresivní, ty bych do filmu nedával b) narozdíl od představy téměř všech režisérů děti nikdy neběží hromadně ze školy a neřvou přitom "hurá" c) nechápu, proč byl Kotva namluven Svěrákem. To jako tu podružnou roli učitele Svěrák pohybově či vzhledově nebo Kotva hlasově nezvládal? ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Krásná vzpomínka na mé dětství. Si pamatuju, jak jsem cestou z kina nadával, co z té knížky udělali. No, takže hodnocení bude trochu zkresleno právě tou nostalgií. Ale co, film se odehrává v super prostředí a je to prostě takový ten pravý, prázdninový. Chudáci dnešní děti, které již nic podobného prožít nemohou. Dospělí herci dobří a vůbec je to celkově dobře uděláno. Tedy pro děti. Dospělý divák tam najde chyby a nesmysly, ale co už s tím, že jo. Body dolů za dokonalé zprasení předlohy a ty dost velké nesmysly. A další za hluchá místa. ()

Reklama

RadekV 

všechny recenze uživatele

Kdyby tu filmy hodnotily děti, měl by tu větší úspěch. U těchto děl záleží na tom v jakém věku vás zasáhnou. Vedle dobrého řemesla, zachycení tajemna vesnice pro městského kluka z paneláku, řeky, party atd mě jako dítě přivedl k rybaření ač se v rodině nikdo nevyskytoval. Dnes v padesáti brodím řeky a jsem členem Ribišky družiny Tolmin ve Slovinsku :-)) Díky Pětipsy :-)) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nádherný barevný úvod – kreslení očekávaných prázdninových dobrodružství končí plačícím černým sluncem… Vlastní vesnická prázdninová dobrodružství poznamenala určitě tvůrce snímků Páni kluci, Prázdniny pro psa nebo Za trnkovým keřem. Adaptace Čtvrtkova příběhu upozaďuje děj a upřednostňuje lyriku (vnímání prostřednictvím lupy). Zajímavá je symbolika (lov úhoře). Některé záběry připomínají foglarovskou krajinu klukovských dobrodružství. Příjemný poetický snímek, který si za nápadité závěrečné titulky zaslouží i tu čtvrtou hvězdičku. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Přesto, že jsem již dávno odrostl dětským střevíčkům, rád se podívám i na dětský film. Tento film mě však nijak nenadchl. Obyčejně si člověk po zhlédnutí filmu v duchu připomíná nějaké scény nebo postavy. Já si však v tomto případě jaksi nemám co připomenout. Děj, herecké výkony a celé zpracování filmu mi přišlo takové nějaké plytké. Ba ani moje oblíbená Helena Růžičková tu nijak nevynikala. Nebo jí spíš, nebylo dáno zde vyniknout. Děj filmu se nekonečně vleče a vlastně k ničemu nedospěje. Navíc si někdo z tvůrců filmů vymyslel životu nebezpečnou věc – totiž nastavení šnorchlu hadicí. Autor této myšlenky zřejmě uvažoval jako dítě a neuvědomil si, že šnorchl nemůže být libovolně dlouhý, protože by ten, kdo by takový dlouhý šnorchl používal, vdechoval svůj vydechnutý vzduch a velmi brzy by se udusil. Film však nezklame, není-li po ruce jiný, chcete-li si zavzpomínat nebo na chvíli usadit děti před obrazovku. V každém případě je i přes svou průměrnost hodnotnější, než hromady podbízivých reklam. (sobota 03.10.2009) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Obec Pětipsy skutečně existuje, avšak filmové Pětipsy jsou ve skutečnosti vesnička Želina v okrese Chomutov. Nádraží Pětipsy je pak ve skutečnosti nádraží Libomyšl. (ČSFD)
  • Natáčelo se také ve vesnici Vonoklasy, na řece Ohře a v zatopeném lomu Amerika. (M.B)

Reklama

Reklama