Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co skrývá mlčící vesnice? Venkovská dvojice detektivů (O. Vlach a J. Zadražil) pátrá po vrazích starého Vodičky. Byl to nesympatický stařec, který se zřejmě kdysi stal svědkem kriminálního činu. Dvojice pomalu rozplétá nitky případu sahajícího hluboko do minulosti. Avšak staré události jsou již dávno překryté mlhou zapomnění a neochotou vesnice odhalovat tajemství, které se dotýká osobně každého z jejích obyvatel. Nakonec pomůže, jak to tak bývá, náhoda a nepřímým důkazem vraždy se stane obyčejný knoflík od košile… (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice povedená televizní detektivka (ne kriminálka) z velmi blízkého českého prostředí. Malé městečko s obyvateli navzájem se všichni znajícími a kde se tím pádem nic neutají, začne zkušený vyšetřovatel a k němu nově přidělený čerstvý absolvent vyšetřovat zdánlivě banální případ začínající požárem, který nakonec vyvolá velice pochmurnou minulost. Příběh sleduje vyšetřování a pátrání krůček po krůčku, nikam se nespěchá a ukazuje starou poctivou českou detektivní tvorbu, jakou jsme kdysi tak dobře uměli. Při sledování jsem si z úctou vzpomněl na majora Kalaše, ke kterému má tento snímek hodně blízko. Je však ale daleko lidštější a to naše češství z toho vyloženě září. Scénář je napsán velice profesionálně. Tolik dějových obratů je doslova překvapením. Řekl bych, že závěrečnou scénu usvědčení knoflíkem je téměř jak od Colomba. Tvůrcům z ČT se tohle vskutku povedlo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Táto kriminálka dosť zostarla, a to nemá až tak veľa rokov. Alebo to tak malo byť a ukazuje ten spôsob malého dedinského vyšetrovania, na ktorý nie sme vôbec zvyknutí z pražských alebo zahraničných veľkomestských policajných tímov. Starý skúsený a mladý začínajúci policajt na svojom prvom prípade je osvedčená kombinácia aj inde a tu im to celkom klapalo. Teda, pokiaľ nebolo nutné ísť po kolená do studenej vody. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Téměř po dvaceti letech jsem si dal repeté a nijak zvlášť na mě tahle televizní detektivka nezapůsobila ani tenkrát, ani teď. Dvojka vyšetřovatelů (starej a mladej, Vlach a Zadražil) musejí přijít na kloub vraždě jednoho dědka, jehož tělo nalezli po týdnu pátrání v lesním potoku. Začnou rozplétat další okolnosti, které je přivedou až do hluboké minulosti, která má s vraždou jasnou spojitost. Není to vyloženě blbý, chtělo by to však lépe zdramatizovat. Moc se mě líbila hudba Jiřího Václava, která by více seděla filmové produkci, než televizní. Další plus bych dal za zapadlou vesnici a její dvě zakouřený putyky, z čehož dýchala ještě bolševická atmosféra (děj se však odehrává již po revoluci). Jan Hraběta se do role hospodskýho snad narodil, klidně bych se jím nechal obsloužit a dát si čepovanej škopek a kančí guláš :). ()

DanielaE 

všechny recenze uživatele

Z mě dobrý především díky ústřední dvojici. Na venkov k utahanému kriminalistovi před důchodem přichází elév čerstvě po škole pln akademických vědomostí. Není to však borec z Kriminálek LA, NY nebo odkad, ale z české VŠ. Je to namachrovaný frajírek z města, ale takových znám. Na druhou stranu Vlachova postava je naprosto stejně v našich reáliích uvěřitelná. Kdo by nebyl, to by byli právě ti maníci ze všech těch "Kriminálek" (a že oni zhusta nejsou uvěřitelní ani tam, jakkoli ráda na většinu z nich koukám). I reálie jsou věrné, narozdíl od příběhů, které se odhehrávavají v rádoby bohaté společnosti. Hospoda, stavení, statek, utopenci a klobása. Tempo je pomalejší, ale buduje atmosféru, ale pomáhá i k vývoji vztahu mezi ústřední dvojící. Ano, jedna hvězda je za to, že se jedná o kriminálku českou (čimž chci vyjádřit to, že je lepší než drtívá většina ostatních), ale i tak jsem si to užila. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Taková nějaká "nijaká" česká "venkoucká" krimoška, jejíž hlavním symptomem je překombinovanost v závěru. Krkolomný konec evidetně pramení z touhy "za každou cenu překvapit" klimbajícího diváka nečekanou pointou. Na tenhle dedektýfní příběh jsme se dívali ve čtyřech lidech, a přestože bych sešlost u televizoru rozhodně neoznačil za spolčení kreténů, nebyl nikdo z nás schopen říct, o čem to vlastně nakonec bylo. Asi bych to potřeboval sjet ještě jednou, ale za takovou námahu by Kotkův Knoflík nestál. Ani kdyby byl podepsanej. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Když mladý kriminalista Jarda (Jan Zadražil) jde v Baronově domě za hlasy, které podle něj patří vrahům Barona, zjistí nakonec, že byla pouze puštěná televize a z ní tyto hlasy vycházely. V tu chvíli na obrazovce běží epizoda „Strach“ ze seriálu 30 případů majora Zemana (1974) a v záběru jsou právě Josef Vinklář a Oldřich Vízner. Ovšem hlasy, které Jarda slyšel, nepatřily těmto hercům. Ani textová pasáž, kterou Jarda z televize slyšel, v seriálu nikdy nezazněla. (navabaca)
  • Hlavní vyšetřovatel, kterého ztvárnil Oldřich Vlach, se jmenuje Wurst, což znamená v němčině „párek“. Je to příhodné jméno vzhledem k jeho stravovacím návykům. (Untentrauer)
  • Natáčelo se mimo jiné v Jílovém u Prahy. (navabaca)

Reklama

Reklama