Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ma to celkom pekny pribeh a viem si predstavit, ze by z toho mohol vzniknut nadherny romanticky film, ale to by to nemohlo rezirovat nemehlo Andy Tennant, ktory toci nonstop sterilne filmy. Napriek jeho snahe predsalen vdaka usiliu hercov medzi Chow Yun-fatom a Fosterovou obcas preskoci nejaka ta iskra. Dokonca aj Fosterova mi bola vynimocne sympaticka, kedze pôsobila tak krehko. Chow Yun-fat odvadza taky ten svoj standard. Pochvalu si zasluzi hlavne technicka stranka a to najmä vyprava, ktora je prekrasna. Aspon tam nemohol reziser nic pohnojit. Vysledkom je nezazivny priemerny film, ktory mal ovela väcsi potencial. Ani skratenie by filmu nepomohlo. Bol by to kratsi nezazivny film. To ze to dopadlo tak blbo ma stve hlavne kvôli Chow Yun-fatovi, kedze to bola jeho jedina poriadna neakcna dramaticka uloha v Hollywoode v ktorej mohol dokazat, ze je viac ako len akcny herec. Bohuzial to nevyslo. 5/10. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Opuletní film po všech stránkách, který ovšem zrazuje scénář. Několik opravdu silných momentů je zatlačeno do pozadí impozantními celky a klišoidními dialogy. Místy příliš rozvleklé a opájející se nádhernou výpravou a kostýmy. A co ten závěr? Z přepečlivě budovaného dramatu je náhle třetiřadá action movie a na samém konci červená knihovna non plus ultra. Tato látka má na víc a mohla by se odvážit přiblížit se více skutečné historii, toto byla v podstatě pohádka volně vycházející z deníků skutečné Anny Leonowens. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava, přesvědčivé herecké podání a poutavě odvyprávěný příběh, který je založen na kontrastech (střet evropského a exotického světa, mužská a ženská role, oddanost a zrada). Zaujme Annina neústupnost a nestrannost při řešení šarvátky jejího syna a nástupce siamského trůnu, upoutá příběh konkubíny Tuptim a jejího milého Balata. Když má Anna vysvětlit problematiku otroctví, dává siamskému princi přečíst Chaloupku strýčka Toma. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Třicátá léta mají svůj Jih proti severu, devadesátá zase Anna a král. Zbytečně je jim vyčítána nereálnost, dlouhá stopáž nebo nákladnost. Tohle je romantika. Hrdinové MUSÍ mít charisma veliký jako Empire State Building, hrdinky MUSÍ mít útlý pas a záběry na západ slunce MUSÍ trvat tak dlouho, že si stihnete zajít na záchod. Nic pro realisty, ale tohle je opravdu "houte couture" červené knihovny. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda je, že z krásné výpravy, exotických dálek, atraktivního prostředí a kvalitního hereckého obsazení vznikl pouze standartní romantický film. Sice hezký, ale pouze dobrý film. Jodie Fosterovou mám rád a ani zde mě nezklamala. Yun-Fat Chowa mám taky rád, podává dobrý herecký výkon, snaží se seč může, ale na Rexe Harrisona (i když nebyl Asiat) co se týče charismatu nemá. Bohužel také nepříliš výrazná režie ubíjí zručnou kameramanskou práci. "Anna a král" je sice dobrý film, ke kterému se budu vracet, ale zůstává bohužel ve stínu starší verze. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Film se měl původně natáčet v Thajsku, ale historické nesrovnalosti ve scénáři byly proti srsti thajské vládě a povolení k natáčení v Thajsku producentům nedala. Nakonec byl film v Thajsku zakázán úplně, ani nemohl být nasazen do kin, protože se v něm objevují historické nesrovnalosti o Králi ze Siamu. (POMO)
  • Skutečný Král Mongkut byl ochrnutý na půlku obličeje. Tento fakt byl ve filmu prý úmyslně opomenut. (Cheeker)

Reklama

Reklama