Reklama

Reklama

Siréna od Mississippi

  • Česko Siréna z Mississipi (více)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Romantický
Francie / Itálie, 1969, 123 min (Alternativní 119 min)

Cesty lásky bývají nevyzpytatelné a neznají hranic. Mladý pěstitel tabáku továrník Louis (Jean-Paul Belmondo) očekává na tichomořském ostrově svou neznámou nevěstu, Julii, kterou však po cestě zaoceánskou lodí zavraždila podvodnice Marion (Catherine Deneuveová). Marion je krásná a Louis jí okamžitě podlehne a bezmezně se do ní zamiluje. Marion si počíná velmi obezřetně a brzy získá přístup ke všem Louisovým penězům, se kterými prchne zpět do Francie. Louis je odhodlán ji najít a pomstít se. Ale láska zničí jeho odhodlání. Snímek o velké bláznivé lásce byl Truffautovou poctou jeho velkým vzorům Jeanu Renoirovi a Alfredu Hitchcockovi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (125)

Radko 

všechny recenze uživatele

Hrdinovia Truffautových filmov občas čítavajú Balzacove knihy. Tentoraz kedysi ctihodný majiteľ tabakovej fabriky lúska Šagrénovú kožu - zvíjajúc sa v žalúdočných kŕčoch. V knihe plní majiteľovi všemožné želania vypreparovaná koža oslíka s odtlačkom Šalamúnovej pečate, ale s každým splneným prianím sa o kus zmenší. Funkciu zázračnej kože vo filme plní postupne miznúci podnikateľov majetok, zaručujúci lásku krásnej ženy v rozsahu, akom je možné z neho čerpať. Svižná, kinematograficky radostná, pocta majstrom filmového umenia i písaného slova v príbehu, odzrkadľujúcom opodstatnenosť príslovia "Láska je slepá". ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Scénář, a tedy i děj tohoto filmu je jistě zajímavý. Bohužel, nepřesvědčivé herecké výkony Belmonda i Deneuve mi připadali více než podobné výkonům herců z nějakého ochotnického divadýlka někde konci světa. Především Belmondo ztvárňuje svou roli jako by jeho herecká kariéra teprve začínala, přičemž v roce 1969 měl za sebou už nespočet rolí. Zřejmě jeho herecký způsob a vitalitu v tomto snímku někdo úmyslně udusil a nebo se nedokázal či nemohl s touto rolí sžít. Což je podle mého mínění na škodu. Prostě, ... je to jiný Belmondo, než jsme zvyklí. Dialogy těchto dvou postav mi také neseděly. Mnohdy jsem si připadal, jako bych poslouchal konverzaci dvou bytostí z jiného světa. Strohé a odsekané věty spolu s chladným vystupováním postav k Belmondovi nesedí. Milostné šílenství pana továrníka by mělo podle mě být zahráno poněkud žhavěji. A Belmondo na to měl. Byl jsem zklamán. Chladné, studené a odtažité. ()

Reklama

agathon 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě žádný film nenutil tak často přepínat divácký hlediska! Úžasně "ujetý" mix žánrů - pocta nejen Hitchcockovi ale filmům noir vůbec i klasickým melodramatům. Deneuve je skutečně nádherná (jako zamilovaná i jako nenáviděná) a Belmondo se i tady pohybuje na své vyjeté koleji od dramatického herectví k lehké sebeparodii. Skoro celý film jsem se bavil a bylo mi úplně jedno, že spoustu těch trapně šroubovaných dialogů, semo tamo ne zcela fungující střih a prkenné herecké výkony ve vedlejších rolích zřejmě nemyslel Truffaut vždycky v nadsázce. Je to pastiš, excesivně přehnaná žánrová směska a jako takový by tenhle film i měl být vnímán. Je ale zároveň fekt, že se na něj musíte naladit hned od počátku, nereptat a nechat se vést Duhamelovou hudbou, která vám vždycky nenápadně naznačí, v jakém že to žánru se zrovna pohybujete! ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Omamně tajemná, zlatovlasá panna. Zatoužila zlákat mládence...a ON, zbloudilý, po kolena stojí v mlhách. Ztracen v očích kočičí Kleopatry, oslepen severskými světly, oslaben pronikavým paprskem stříbrné slečny luny. Falešné vyvolené, cizí princezně otevírá poklad. Naslouchá, podléhá jejímu rajskému zpívání, sladkému naléhání - sejít z cesty. Netroškaří, ve velkém stylu smysly čeří, do bažin noří amorální činy. Stahují se do objetí, jako pachatelé i oběti. Půjdou, věrni milování, do dalekých končin za svůdně aromatickou vůní lásky. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jakkoli mě Francois Truffaut zklamal svojí Nevěstou, co byla v černém, svým příštím filmem si u mě vše vynahradil. Tentokrát mu stačilo pouze pár herců a několik zajímavých lokalit pro děj. Ostrovní záběry dýchají exotikou, Francie je prostě Francie a chladné Švýcarské alpy působí mrazivě a romanticky zároveň. A takový je vlastně i celý tento film. Jean-Paul Belmondo zvládl jednu ze svých nejnetypičtějších rolí na výbornou. Tajemná kráska Catherine Deneuve byla naprosto úžasná. Nevím jak vy, ale já bych jí rovněž podlehl. A rád. 85%. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení začalo na Réunionu 2. prosince 1968 a skončilo 28. února 1969. Kostýmy navrhl Yves Saint Laurent a Claude Miller byl vedoucím produkce. Natáčení pokračovalo v Nice – vchod do kliniky, kam byl Louis Mahé (Jean-Paul Belmondo) odvezen sanitkou, byl vchodem (ze zahradní strany) do Musée Masséna na Anglické promenádě – Aix-en-Provence, Grenoblu, Lyonu, Antibes a Paříži. (classic)
  • François Truffaut, který se do té doby těšil poměrně velké podpoře kritiky, dostal první negativní recenze, najednou se převlékl za buržoazního filmaře odtrženého od reality a ve svém stylu zradil zásady nové vlny, z níž vzešel. (classic)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama