Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku se mě povedlo úspěšně zaspat, že film prochází několika časovými pásmy a tak jsem koukal na trapný výstup v podání CIA zvaný "zátoka sviní" a následně Hitlerův vstup do Polska a říkal jsem co to je za blbost, takhle se dostaneme až k tomu, jak pračlověk skolil prvního mamuta za pomoci CIA. Naštěstí hned v další scéně se vrací příběh zpět a mě se konečně rozsvítilo odkud a kam budeme sledovat příběh Edwarda Wilsona. Ano, ne CIA, ale Edward Wilson je alfou omegou a klidně i betou celého filmu. Společně s ním jsem si sám utvářel názor na práci ve státních službách hajicích "zájmy USA". Pravdou je, že mě hodně pomáhali dialogy. "Chci aby CIA byla ruce i nohy USA, ale ne jejich duše" "Proč nedáváte před CIA člen?" "Je snad před slovem bůh nějaký člen?" Vůbec nejhorší byla však povaha Edwarda Wilsona do současné doby nevím co si o ní mám myslet. Jak by třeba reagoval, kdyby se některá situace vyvinula jinak. Například kdyby dříve věděl, to co se dověděl až na "svatbě". Pravdou však zůstává, že příběh mě pohltil jako už dlouho žádnej ne, navíc jsem si pak sám dlouho po skončení dohrával některé dialogy do dalších scén v souvislosti s dnešní politikou USA a tohoto si u filmů cením hrozně moc vysoko. Ostatně největší pochvala pro film je, když vyjdete ze sálu kina, kouknete na hodinky a řeknete "ty vole to trvalo tři hodiny, ale vůbec jsem to nepoznal a klidně bych snesl ještě hodinku". Přesně to se stalo mě po skončení filmu z nejpitomějším českým názvem tohoto roku. Koukám, že už je komentář dlouhej jak prase, takže kromě mě ho asi nikdo nebude číst, tak si sem už jen v rychlosti napíši něco k hercům a tvůrcům. Matt Dammon - špica, osobitně a emočně minimalistického člověka nemohl ztvárnit nikdo lépe, nesleze ze záběru ale přitom jsem pořád čekal na další záběr s ním. Angelina Jolie - příjemné zjištění, že umí zahrát i nevýraznou ženu a přitom zůstat tak krásná. Robert De Niro + Joe Pesci - malé role, ale když jsem je viděl užíval jsem si každou sekundu, kdy byli na plátně. Robert De Niro / režisér / - Ano gratuluji, film mě dostal, příště vylepšit věkové rozdíly a práci s časovým pásmem a je to bezchybné. Scénář a dialogy: učebnicový - výstavní. Hudba i kamera: dokonalá a povedená práce, která příběhu jen a jen pomáhala. Zakončení filmu 100x lepší než zakončení mého komentáře. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalé, ale do detailu promyšleně zamotané a skvěle zahrané. Kamenný Matt Damon byl přesně ten typ chladnokrevného agenta-úředníka bez patřičného citu podle mého gusta. Ačkoliv příběh je především o životě Edwarda Wilsona, tak i tady si člověk může užít špionážní hry a já osobně jsem žasnul, co už v 60tých letech dokázali vyčíst z jedné kratičké nahrávky. 90% ()

Reklama

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Od počátku snímku sledujeme život tajného agenta CIA. Spolu s divákem mapuje svoje začátky, kdy ještě na univerzitní půdě udává svého oblíbeného profesora kvůli jeho nacistickým sympatiím. Později mu je za jeho "hrdinský" čin nabídnuta možnost další spolupráce v CIA. Zároveň se ale také žení a postupem času zjišťuje, že nezvládá být dobrým manželem, později otcem a zároveň špičkovým agentem. To tvrdě poznamenává rodinu, vzájemné vztahy a rovněž ho často staví do pozice, kdy se musí rozhodnout, jestli se zachová jako člověk nebo jako agent oddaný věci. Psychologické drama z období raných počátků vládní agentury CIA, s hlavním hrdinou si postupně projdeme několika ozbrojenými konflikty a válkami, včetně té nejznámější - druhé světové. Matt Damon je v roli agenta nekompromisní, chladnokrevným přímočarým přístupem ke svým povinnostem vytváří dokonalou masku nepřístupného člověka. Svým výkonem zastiňuje všechna ostatní herecká esa, jako jsou například Angelina Jolie, která v roli manželky umí opravdu elegantně a s grácií stárnout nebo samotný režisér - Robert de Niro. Takže co se týče samotných hereckých výkonů, jsem velmi spokojená. Jedinou výtkou z mé strany je dle mého názoru až příliš a zbytečně natahovaná délka filmu. Akce z válečného Londýna, řešení mezilidských vztahů s manželkou a synem a náhled do mafiánského prostředí byly super. A taky mohl Matt Damon trošku lépe a především více fyzicky chátrat, chtěla bych vypadat jako on v šedesáti! ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Film Kauza: CIA (buďme za ten název rádi, věřím, že to mohlo dopadnout daleko hůř) bych nazval komorním eposem. Sledujeme příběh Edwarda Bella Wilsona (Matt Damon), nadějného studenta Yaleu, který dostane za druhé světové války zvláštní pracovní nabídku. Připojit se k rozvědce v Německu a získávat a vyhodnocovat informace o nepříteli. Protože se při práci za války prokáže jako velice schopný analytik, je mu po jejím skončení nabídnuto místo v nové organizaci - Ústřední zpravodajské službě - CIA. Ta má být očima a ušima Ameriky a chránit ji před nepřítelem i v dobách míru, pokračovaním ve shromažďování informací o potencionálních hrozbách, v čele s Kubou. Edward souhlasí, čímž se stane jedním z jejích nejvyšších představitelů. Tak vzniká jedna z nejvýznamějších rozvětek na světě... Ufff. Tolik asi k linii historické. Zároveň sledujeme rozpad Edwardovi rodiny. Kvůli práci se čím dál více odcizuje své manželce (Angelina Jolie) a synovi, který chce jít v jeho šlépějích, ale otec je proti... Komplikovaný, ale přesto si troufám tvrdit přehledny příběh s množstvím výborných vedlejších postav (Gambon, Torturro, De Niro... a možná po osmi letech přijde i Joe Pesci ;) je naprosto brilantně převeden na plátno. De Niro s Coppolou v zádech vytvořili další z velkých příběhů Ameriky. Tentokrát ale nesázejí na okázalou výpravu nebo dramatickou akci, nýbrž na precizní dialogy a perfektní provázanost příběhu. Proto Kauza působí jako dokonale komplexní zážitek s vynikajícímy hereckými výkony a naprosto pohlcující atmosférou. Nenechte si ji ujít. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O tom, že Robert De Niro je Pan Herec nikdo nepochybuje; ovšem na to, že je i Pan Režisér, by se pochybovačné hlasy již mohly objevit. Příběhem z Bronxu to sice vyvrátil, ale mohlo jít o štěstí začátečníka. Svým druhým filmem Kdo s Koho to nepotvrdil. Ovšem nyní osm let od debutu již nemůže být sebemenších pochyb. Vybral si zajímavou a atraktivní látku, přizval spoustu výtečných herců a natočil takřka bezchybný snímek. Ano, má na dnešní dobu již poněkud zastaralý způsob vyprávění a tempo je také značně specifické, ovšem pokud se dokážete naladit na jeho vlnu, tak vás Good Shepherd zcela pohltí. Jedinou pihou na kráse je snad jen neznatelné stárnutí charakterů v průběhu oněch cca pětadvaceti let děje. Jeden z filmových vrcholů loňského roku a film, který jistě dříve či později dojde zaslouženého uznání. Je to totiž kus dobře odvedeného řemesla, do kterého někdo evidentně vložil nejen svůj talent, ale i své srdce. Tedy něco co se dnes u filmu již tak často, bohužel, nevidí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Do jednej z úloh bola zvažovaná aj nigérijská herečka Stephanie Okereke. (m.a.t.o.)
  • Filmovalo sa predovšetkým v americkom štáte New York, no filmári navštívili aj Londýn či Dominikánsku republiku. Natáčanie trvalo od 15. augusta 2005 do 31. januára 2006. (MikaelSVK)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama