Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se vůbec netěšil, očekával jsem politicko intelektuální nudu tipu Syriana, ale musím uznat, že mě film z části zpříjemnil podívanou už kvůli tomu, že je zábavnější než jmenovaná Syriana, ale i tak se o žádný zázrak nejedná. Největší slabinou je délka a že po zhlédnutí jsem měl ze snímku vcelku nepříjemný guláš. Neříkám, že se zde nenachází mnoho zajímavých sekvencí, ale bohužel film nedrží dost dobře pohromadě a má kolísavou kvalitu. Je to škoda, při tak hvězdném obsazení, tak hodnotím tuto jednohubku 3 hvězdičky… ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Matt Damon opět nezklamal, ale je pravda, že si vizážisti mohli dát víc práce a přidat mu později nějakou tu vrásku. The Good Shepherd byl možná až příliš zdlouhavý, i když nemůžu říct, že bych se nudil... Málokde je vidět i druhá a horší stránka života špiona - ta osobní a tady byla vystižena na výbornou. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zvedavosť ma viedla k opakovanému sledovaniu Kauzy CIA. Mal som nejasné tušenie, že film je kvalifikovaným prerozprávaním histórie spravodajských služieb. Uznávam, že je dlhý, ale nie zdĺhavý. Je o špionáži, kontrašpionáži, spravodajských hrách a napriek tomu sa tam vraždí (vlastne eliminuje) iba občas. Je to spravodajská práca, ktorá zvonku vyzerá, ako úradníčina. Film má výborné herecké obsadenie a aj hudba ma zaujala. Takže jedinou nevyriešenou otázkou je, prečo má také nízke hodnotenie. Možno užívatelia dospeli k názoru, že Robert De Niro je herec a mal by u toho ostať. Nech je to akokoľvek, z hodnotení je zrejmé, že jeho film polarizoval užívateľov a to je dobré, pretože sa musia nad svojim hodnotením zamýšľať. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

I když jsem od tohoto filmu očekával minimálně úroveň Casina, Mafiánů, The Departed a jiných, rozhodně bych ho neoznačoval za špatný. Robert De Niro se určitě snažil (i když své hraní si mohl klidně odpustit) a nebýt scénáře bez příběhu a nudně dlouhých scén kombinovaných s nelogickým kombinováním časových období, během kterých Matt Damon nebyl ani mladší ani starší, byl by to rozhodně nadprůměrný film. Bohužel, takhle skončí mezi dalšími průměrnými filmy s velmi nadprůměrnou kamerou, obsazením a výpravou. Škoda. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O tom, že Robert De Niro je Pan Herec nikdo nepochybuje; ovšem na to, že je i Pan Režisér, by se pochybovačné hlasy již mohly objevit. Příběhem z Bronxu to sice vyvrátil, ale mohlo jít o štěstí začátečníka. Svým druhým filmem Kdo s Koho to nepotvrdil. Ovšem nyní osm let od debutu již nemůže být sebemenších pochyb. Vybral si zajímavou a atraktivní látku, přizval spoustu výtečných herců a natočil takřka bezchybný snímek. Ano, má na dnešní dobu již poněkud zastaralý způsob vyprávění a tempo je také značně specifické, ovšem pokud se dokážete naladit na jeho vlnu, tak vás Good Shepherd zcela pohltí. Jedinou pihou na kráse je snad jen neznatelné stárnutí charakterů v průběhu oněch cca pětadvaceti let děje. Jeden z filmových vrcholů loňského roku a film, který jistě dříve či později dojde zaslouženého uznání. Je to totiž kus dobře odvedeného řemesla, do kterého někdo evidentně vložil nejen svůj talent, ale i své srdce. Tedy něco co se dnes u filmu již tak často, bohužel, nevidí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Postava Matta Damona, Edward Wilson, je čiastočne založná na osobe Jamesa J. Angletona, zakladateľa CIA. (m.a.t.o.)
  • Postava generála Billa Sullivana (De Niro) je čiastočne založená na generálovi Williamovi Donovanovi. Donovan bol šéfom Úradu strategických služieb (OSS) počas 2. svetovej vojny. (m.a.t.o.)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama