Občan Brych
Československo, 1958, 107 min
Otakar VávraHudba:
Jiří SrnkaHrají:
Karel Höger, Vlasta Fialová, Otomar Krejča st., Zdeněk Štěpánek, Jaroslav Průcha, Jan Pivec, Vladimír Ráž, Miloš Kopecký, Bohuš Záhorský, Jiřina Šejbalová, Blanka Bohdanová, Valentina Thielová, Josef Bek, Eduard Kohout, Josef Kemr, Hans Hardt - Hardtloff, Martin Růžek, Jarmila Smejkalová, Jiří Sovák, Valtr Taub, Luděk Munzar, Vilém Besser, Miloš Vavruška, Bohuš Hradil, Karolina Slunéčková, Jaroslav Orlický, Anna Kadeřábková, Marie Nademlejnská, Viktor Očásek, Ivona Kárná, Jan LadaObsah
V 50. letech byly oblíbené postavy kolísavých intelektuálů, kteří nakonec prohlédli rejdy záškodníků a přiklonili se k dělnické třídě. Také titulního hrdinu tohoto filmu zaskočí únorový komunistický převrat a nechá se dokonce přesvědčit, aby emigroval. Proklamativní a schematické pojetí závažného tématu nevyvážil ani Karel Höger v hlavní roli, ani obrazově sugestivní zpodobnění drsných krajinných scenerií. (oficiální text distributora)
golfista
Povinná návštěva kina je to první, co se mi vybaví. Brrrrrrrrrr. Filmařsky sice slušný, ale asociace k době převládají. (Ale Höger byl vynikající !)(14.3.2003)
Tosim
Další hřebíček do rakve angažovaných filmů. Nevím nevím, ale na mé gusto se Otakar Vávra příliš přeceňuje...(17.4.2003)
Ony
V románové předloze je asi milion v úvahách zacyklených postav, které na více než pěti stech stránkách nedělají nic jiného, než že se chytají za spánky a vykouří v průměru kilo tabáku na jeden odstavec. Děj tak stojí na několika kolejích a až v úplném závěru se zběsile rozjede do velkolepého finiše, nad kterým nezbývá než si uvědomit, že by to bez něj asi tenkrát nevydali. Až do závěrečného zlomu jsem ale při četbě pociťovala jistý plaisir du texte, to rozhodně. Adaptace dopadla v rámci možností skvěle. Vyprávění je dynamičtější a více soustředěné na přemýšlejícího Brycha. V románu navzdory názvu i genezi Otčenáškova textu vlastně moc nepůsobí jako hlavní hrdina. Autor tam použil vševědoucího vypravěče, jehož perspektivě a zálibě v kádrování je nejblíž soudruh Bartoš. Narozdíl od do absurdna přetaženého konce knihy (teď mě napadlo, že by se klidně dal proti srsti číst jako závěr Třicáté Marininy lásky od Vladimira Sorokina, ale dost spekulací) vyvrcholení filmu je jen úsměvné. Plus psychedelická scéna s papírovými vlaštovkami.(20.1.2012)
Véča
Ano, máme zde schéma, máme zde ideologický podtext ale toto je jeden z výjimečných případů, kdy formální stránka filmu, v čele se širokoúhlým formátem, jednoznačně převálcuje obsahový balast. V roce 1958 už neplatilo Zítra se bude tančit všude a totalitní režim na své sporné Cestě ke štěstí společně s mezemi zaoral i prvoplánovou pachuť lepších zítřků. Občan Brych je spíše psychologický film poznamenaný dobou, v níž vznikl, než čistá propaganda. Oprostil se od neživotných postav typických pro politické film první poloviny 50. let. Místo toho zde máme relativně důkladně psychologicky prokreslené postavy, které již nejsou černé a bílé. Buržoazie a inteligence může být váhavá a lidé, kteří se přihlásili do strany jsou v některých případech horší než sami odpůrci režimu. Od celků a polocelků první půle filmu se děj posouvá do horské chaty, kde dominují polocelky a detailní záběry na jednotlivé postavy, v níž se stupňuje napětí, a klaustrofobické prostředí umocňuje vzájemné rozpory mezi jednotlivými postavami a odhaluje jejich pravé povahy. Otakar Vávra se odpoutal od velkoleposti husitské trilogie a natočil příběh, který nebyl tak povrchně proklamativní, ale šel na samé dno lidské duše, kde byli lidé nahlodáváni strachem z nových pořádků. Širokoúhlý formát umožnil působivou kompozici obrazů, která obzvláště v části filmů odehrávající se na horské chatě jen napomáhala vyhrocení situace a finálnímu rozkolu mezi všemi zúčastněnými protagonisty.(12.6.2007)
Crocuta
Tak tahle adaptace se moc nepovedla - má úplně jiné vyznění než kniha, film je dobově daleko poplatnější.(24.7.2007)
Pacco
Orson má Kejna a Otík Brycha. ///// Teda Michale, ty se překonáváš, líp bych to nenapsala ani já :-o.(26.10.2009)
kagemush
Málokdy se vidí tak dobrý film,kterému tak moc ublížila doba ve které vznikl.(8.5.2009)
snaked
těžko hodnotit...(15.6.2009)
Svata
Téma tohoto snímku je šílené, stejně dávám **** ale, jen za herecký výkon Karla Högera(3.7.2007)
jatamansi
Film povinně viděný na školním představení rok co rok, spolu s Baladou o vojákovi a Jeřábi táhnou. Karel Höger mi tehdy vůbec nebil sympatický a tou povinností se mi film tak zprotivil, že už jsem se na něj po letech nedokázala podívat s odstupem. Do odpadu nepatří, to si tvůrci nezaslouží, ale víc než * nemohu dát.(4.6.2008)
Adam Bernau
Jednou v 80. letech zahnali nás, malé školáky, v době vyučování do kina. Fajn. Promítá se sice Občan Brych, čili dost nuda, ale lepší než sedět ve škole. A my, kteří jsme tento film už znali z televize, věděli jsme, že dojde na "erotickou scénu", což pro nás tehdy představoval i vášnivý polibek v noční ulici. Takže těšit se bylo na co. Čekalo nás však nemilé překvapení, neboť tato scéna - to jediné, co nás mohlo na celém filmu zaujmout, byla pro nás školáky vystřižena. Od té doby jsem nepřítelem cenzury. Občana Brycha jsem pak už nikdy neviděl - nechybí mi.(24.3.2011)
kebom
Vynikajúci film, trochu klišovitosti, trochu nepodarený koniec. Celkový dojem je daný špičkovými hereckými výkonmi, kde žiari K. Hoger a O. Krejča. A v neposlednom rade atmosférou, podľa mňa veľmi výstihujúcou dané obdobie.(22.9.2009)
klúčik
Scenár filmu je celkom zaujímavý...Ale podla mňa je to propaganda niečoho čo sa hlavne v 50tych rokoch ani nedalo propagovať. Veď všetci museli vidieť čo sa robilo a kde to prišlo... Herci nesklamali, lebo to jednoducho vedia.....45%.(3.1.2011)
Denny
Tak tohle je příspěvek k Vítěznému únoru, a popisuje události těsně po převratu, kdy se hromada lidí rozhodla utéci na Západ , ale někteří se zase vrátili. Alespoň v tomhle filmu občan Brych s Vlastou Fialovou.(20.1.2003)
Kovaja
Knížka opět naprosto s přehledem překonala film který byl neslaný nemasný.Sice sem si nad knihou vytrpěl muka ale byli místa kde sem se do komunistického převratu doslova vžil(21.9.2008)
wata
Umelecky zvládnutá, ale stále je to propaganda. A chudák človek vedel, že za múdreho a statočného bude považovaný, iba ak sa rozhodne nezradiť stranu.. Ach.. Ale treba to pozerať, aby človek vedel, v akej dobe žili jeho rodičia a čím ich kŕmili.(26.10.2009)
Rodin
Nikdy nezapomenu na scénu, kdy vrcholí Brychova katarze a on se ohlíží na nádhernou prosluněnou českou krajinu a pak švenkne na zamračené zalesněné německé pohraničí, kde se chystá bouře, při níž budou padat žáby a trakaře... Tento film opravdu dal slovu "hloupost" nový význam.(17.3.2010)
waits
Jo, copak Otakar, ten uměl točit filmy a taky věděl, co to znamená být pragmatikem. Občan Brych není tupá agitka, nýbrž psychologicky nahozená agitka, takže nevzbuzuje smích, nýbrž mírné mrazení. Při pohledu na soudruhy křičící na majitele továrny "Už nás to omrzelo pracovat na vás, vydělávat vám peníze", nemůže člověka nenapadnout, že takových se potká dnes v hospodě pořád dost. A majiteli by to rádi vysvětlili podobně. Jsou i momenty, pět let před tím ve filmu nemyslitelné (""Jsem proti každému násilí. To už jsem zažil za protektorátu..."Nedá se svobodně diskutovat".. na to soudruh: "S nepřítelem se nediskutuje. Ostatně poctiví lidé nemí mít žádný strach"). Brych váhá, váhá, ale závěr je všem jasný (bodejt ne, točeno v 58) a ostatni postavy jsou schématické, jak vyžadováno. Takže asi tak: nebylo všechno bez chyb, soudruzi, ale progresivní a poctivá inteligence šla nakonec za námi a těm boháčům to nakonec patřilo,no ne? Tak se snad tolik nestalo, že jo...Herci (Hoger, Štěpánek) za podívání stojí.(5.1.2011)
hidden666
Perfektní psychodrama.(26.12.2005)
Pitryx
Nuda a děs, místo tvrdé agitačky psychlogie. Ačkoli mám hrůzu z jakéhokoli fanatismu, z toho komunistického mám také legraci. V tomto snímku mi chyběli křičící komunisté řvoucí na lidi, jak se budou mít dobře a podobné žvásty. Ale také mne překvapuje, že tento film komančové pustili. Brychův postoj je zde zcela jasný, nenávidí násilnou formu "budování" komunismu, připomíná mu doby gestapa. Což jasně říká. Také mi poněkud unikl závěr, ale vracet se k němu nemíním. Dobře udělaná napjatá atmosféra, ale štve mne, že nikdo nepřekládá německé rozhovory. Takže jednoznačně odpad, ale závěr a kameru 15%. Což na jednu hvězdu vydá. CI 07122010 10247/tn(7.12.2010)