Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

A pak že s klauny neni legrace! Jsou veselí, barevní a mají spoustu vznášejících se balónků. Ano, všechny se vznášejí. Navíc vám pomůžou najít ztracené věci (třeba papírovou lodičku v kanále) a vůbec vymýšlejí spoustu zábavných prkotin, jen aby jste se nenudili. Třeba takový Pennywise, to je mistr v oboru. Pobaví vás bizarním překvapením v asijských "štěstíčkách", ocákne vás krví z umyvadla, navodí vám parádní halušky i bez houbiček, a příjemný společník je to i do knihovny nebo do sprch. Mno, a pokud se ten šašek umí proměnit třeba na obrovskýho pavouka, není vůbec co řešit. Zkrátka optimální kámoš. Horší je to s těmi, co neoplývají černým humorem. Ti si radši řežou tepny. Mě ale vždycky pobavil. Škoda, že ten nejproslulejší ze všech klaunů žije až v Derry ve státě Maine, je to trochu z ruky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ten bezstarostný chalan z vás vyšumí ako vzduch z pneumatiky a jedného dňa sa pozriete do zrkadla a zistíte, že sa na vás pozerá nejaký dospelý.“ Úryvok som si dovolil opísať z viac ako 1000-stranového románu Stephena Kinga. Bohužiaľ, nič podobné, príjemne melancholicky nostalgické, vo filme nenájdete. Je to televízne béčko, ktoré sa síce za svoju béčkarskosť nehanbí (čo je relatívne sympatické...), ale to jeho béčkarskosť nezmenšuje, skôr naopak. Rozhodne by som videl rád áčkarskú verziu s tomu odpovedajúcim rozpočtom, scenárom a hercami. Hoci sa pokladám za Kingovho fanúšika, To ma nikdy nebavilo. Pár super momentov tam je, nanešťastie sa práve tie do filmu paradoxne neprebojovali (škandalózne sexuálne scény a flashbacky na vyčíňanie klauna naprieč dejinami). Filmová adaptácia je predvídateľná, nepomáhajú jej predpotopné triky (Mesiac, pavúk) ani masky. Čo je však asi najhoršie, tak výkony dospelých sú otrasné. Detské verzie sú na tom o čosi lepšie, pričom práve detskú rovinu hodnotím vyššie (80%), než dospelú (40%). Tá je i kvôli otrasným hercom trápna, často až smiešna. Detská rovina má istý typ kúzla a príjemnú retro atmosféru. Výrazným plusom je Tim Curry ako Pennywise. No i keď je minutáž vskutku robustná, pôsobí príbeh skratkovito a nedostatočne. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/471/ ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Ale jo, šlo to. Působivá a depresivní knižní atmosféra tomu sice absolutně chybí a vůbec i celkově to ani za mák nedosahuje kvalit mistrné Kingovy předlohy, ale pro znalce knihy by neměl být sebemenší problém těch cca 170 minut vydržet. Bohužel je to TV film, do něhož tvůrci vložili sotva pár vinder a na příšerných efektech je to hodně znát. Režisérovi očividně kromě peněz scházela také odvaha, budující atmosféru nepodpořil žádnou nápaditou lekačkou ani žádnými alespoň trochu surovějšími záběry, Místo toho zůstane vždy jen u rozšklebený bílý držky, která jen dělá na dětičky bububu. A to je škoda, když pomyslím jaký potenciál v sobě nejen celý příběh, ale i samotná postava klauna Pennywise nese. Spíš bych to viděl na 2*, ale už jen za odvahu dostat těch 1000 stránek na plátno a za pár docela dobrých scén to dotlačím na ty 3*. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k hrůzným adaptacím většiny Kingových knih, vzpomeňme jen na katastrofálního Trávníkáře, Schwarzeneggerovského Running Mana či v poslední době komerční zrůdnost Pavučinu snů, je toto televizní dílko poměrně zdařilým pokusem o přenesení jednoho z nejlepších Kingových románu do filmové (televizní) podoby. Skvělý Curry jako Pennywisse je opravdu děsbudící a film je až do opravdu velmi televizního finále - ta maketa je opravdu příšerná poměrně zdařilý ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bylo mi tehdy fakt málo a na pološíleného klauna Pennywise úplně v dobrém nevzpomínám. Stephen King do města Derry zasadil víc svých příběhů, a pokud někdo nemá rád klauny, s tímhle, který terorizuje jednu dětskou partu, se odpor ještě znásobí. Stejně jako mladší verze od Andyho Muschiettiho jde o solidní příspěvek s velmi dobrými výkony mladých herců a slušnou atmosférou, i když samotný román je prý pořád někde jinde. Potíž může být samozřejmě v samotné délce. A tím pádem tempu. Verze z roku 1990 je rozdělená na dva díly, teror z městské kanalizace se ztrácejícími se dětmi a pomsta traumatizované party po letech. Televizní produkce měla pochopitelně své limity, zasloužila by si místy svižnější tempo i klidně drsnější pojetí, ale solidní průměr to spolehlivě je. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Timu Reidovi (Mike Hanlon) museli pomocí kartáčku a dětského pudru nabílit vlasy, aby vypadal starší. (Listeroman)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama