Reklama

Reklama

Bitva u El Alameinu

  • Česko Bitva bez návratu (více)

Obsahy(1)

Německá vojska se rozvíjejí v severní Africe, britská armáda zahajuje mohutný protiútok. Generál Rommel - liška pouště - ustupuje. V tomto vypjatém okamžiku vstupuje na scénu divize Folgor. Divize italské armády, podřízená německému velení. Statečnosti mužů, kteří jsou ochotni obětovat své životy v zuřivé pouštní bitvě proti armádě nepřítele, která se snaží za každou cenu zpomalit jejich postup. Vysílení italští vojáci s holýma rukama proti britským tankům se řídí heslem „Přes nás neprojdou“. (Řitka video)

(více)

Recenze (28)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hlavní hodnota tohoto válečného filmu podle mého názoru spočívá v možnosti srovnání pohledů na události nejkrutější války v lidských dějinách. Směs odstupu a vlastenectví tvůrců filmu naznačuje, že přijímání fašistického režimu v italské společnosti dlouhou dobu postrádalo jasná, černobílá vymezení. Podobně je zajímavý je i italský pohled na vojáky a velitele Africacorpsu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

V jednu chvíli, a bylo to někdy během úvodní čtvrthodiny, si britští důstojníci před příjezdem generála Montgomeryho promítali autentické záběry z leteckých fotokulometů a podobně. Dívali se na ně hrozně dlouho, až jsem si říkal, proč vlastně. Někdy po hodině mi to došlo - ty záběry byly z celého filmu nejzajímavější. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

slabší válečný film pro všechny milovníky přehnaně se klepajících zasažených vojáků, tun prskavek, umělé krve a mizerných triků... ale když přihlédnu k roku vzniku a k tomu, že jsem film sledoval v pracovní době, nakonec to nebyl až tak špatný zážitek.. ;-) 50% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Proboha. Válečné akce vycvičených vojáků = přehlídka kluků, co si na poušti hrají na vojáčky, přepady jednotek, kdy se britové přes duny nenápadně přeplazí až k Italům a najednou za nimi prostě vstanou (na tom písku celá jednotka fakt nebyla vidět, nebo byli Italové absolutně slepí), vojanda v báru i v poušti měla na sobě víc makeupu, než písku po písečné bouři, Válečný patos, hrdinní Italové, ňoumové Němčourci, blablabla... I přesto, chcete-li film vidět, sežeňte si originální znění s titulky, nebo se na to raději koukejte beze zvuku, hlavně ne s dabingem. ~~~ 1,5* ~~~ Zajímavé komentáře: Lavran ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film z r.1968 v koprodukci Itálie-Francie se soustředil na západní frontu v Africe. Doposud se filmová produkce soustředila hlavně na hrdinství vojáků států SSSR a USA ( Němci jako agresoři dopadli většinou při hodnocení špatně). Když se ovšem podíváme na to, kdo v 2.světové válce položil život v krutých bojích, na Italy se jaksi zapomělo. Ano, říká se, že nejhorší voják je voják italský. Protože má radší "Dolce vita" (sladký život) než hrdinství. A právě tento film chtěl ukázat (ponechme stranou zda se to povedlo), že i Italové obětovali své životy nebo lépe řečeno byli "kaprálem Hitlerem" obětováni v předem prohrané bitvě. Maršál Erwin Rommel věděl, že toto obranné postavení nemá žádný smysl, že jsou Italové špatně vyzbrojeni, že mají neschopné velení, jenže jeho protestu nikdo z Wehrmachtu nevěnoval pozornost. Dokonce jej Hitler ani nepřijal, když se za ním Rommel osobně dostavil až z Afriky. Proto tento film vzdává hold hrstce statečných Italů, kteří s touto válkou bytostně nesouhlasili, ale jako správní vojáci uposlechli rozkazu OSY (Seskupení Němců,Italů,Maďarů a Rumunů) a jejich tehdejšího vůdce Mussolliniho. Pamatujme si : každého mladého lidského života je škoda,ať je to na kterékoliv straně. Válka je příšerné svinstvo páchané na lidském pokolení. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Ničím výjimečný válečný film, který vzhledem ke svému poměrně velkolepému námětu mohl myslím dopadnout lépe. Triky už dnes nezaujmou a výprava také není tak oslnivá, jak by měla. Co bych však vyzvedl jako výrazné a sympatické pozitivum, je věrohodné vykreslení obou válčících stran, a to tak, že vojáci Osy nejsou jen tupí, hloupí a bez výjimky zákeřní a špatní fašouni, jak ve většině (amer., angl. apod.) válečních filmů bývá zvykem. Takže válka se nepředkládá divákovi jako boj hodných a zlých, ale snaží se ji podat tak, jak v těchto pouštních podmínkách skutečně musela vypadat. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Solídny vojnový film ktorý nieje je ani megahit ale ani prepadák, ukazuje len totálnu neschopnosť talianskej armády. 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Snad prvni film z druhe svetove valky o italske armade, ktery jsem videl. Snimek ukazuje hrdinstvi italskych vojaku v predem prohrane akci v seveni Africe. Deni ve filmu ukazuje jak italskou, nemeckou, tak britskou stranu, coz je vzdy prijemne, jen kdyby Montgomery, Rommel a spol nemluvili tak perfektne italsky, coz ztraci na autenticite. Film je to az prikladne prumerny, ktery by vsak nemel urazit zadneho fanouska valecnych filmu ( pokud tedy dukladne nebude zkoumat bojova vozidla atd. ). ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Afrika Corps, "Líška" a Sahara - známe to veci. Fajn akcia, ale iba slabší príbeh, kde postavy neťahajú tak, ako by mali a drámatickú situáciu je možné spozorovať fakt iba náznakovo. A klasický trápnejší humor. Čo ma ale zaujalo, bolo šomranie vojakov na svojich veliteľov - to v amerických či ruských vojnových filmoch veľmi neuvidíte, tam je vzťah medzi nadriadeným a podriadeným takmer až patetický. Pritom aj tu je priestor na hrdinstvo, misiu ala "mission imposible" či nahliadnutie do generálnych štábov jednej či druhej strany, kde sa tvorí vojenská stratégia. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobře natočený válečný film. Italové udělají z války zpravidla spaghetti war. Film se příliš nezabývá působivými reáliemi hrůzy. Mapuje zklamání, deziluzi italských vojáků, strach ze smrti, zejména tak marné jako je pro Duceho. Popisuje úplavici, 0,25 litru vody na den a pohrdání německými spojenci. Byl jsem spokojen. Překvapuje mne pouze, že někteří kolegové dali 1* či 2*. Obávám se, že toho ještě málo viděli. Na Cinnecitta opravdu skvost. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Pohled italských vojáků ve službách nacistického Německa na válku v severní Africe. Snímek je celkově spíš průměrný a jediné co snad zaujme je Robert Hossein a jeho náznak na svrhnutí toho "kaprála" Adolfa. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný snímek. Italové samozřejmě natočili film tak, aby napravili svou pošramocenou pověst špatných vojáků. Nicméně faktem zůstává, že italští vojáci byli v Severní Africe zajímani po desetitisících, kdežto němečtí vojáci upadli do zajetí většinou až nebylo jiného zbytí. Italům se prostě válčit nechtělo. A nai se jim nedivím, komu by se chtělo. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Na talianske pomery veľmi dobrý vojnový film. Nie sú v ňom síce žiadne monumentálne scény, väčšinou sa zaoberá osudmi bežných obyčajných talianskych vojakov, ktorí boli zatiahnutí a poslaní do bitky o ktorú nemali žiadny záujem a ich tragický osud len dokresloval osud hlavných protagonistov tohto boja - Nemcov a Britov. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tyhle filmy byly točeny s nějakým menším rozpočtem a podobně, ale aby se na obou stranách proháněly tanky M48 patton, které se začaly vyrábět v amerických továrnách až o 3 roky později, to je neskutečná blamáž. Každý divák si takových věcí nevšimne, ale mě to neskutečně rozčilovalo. Pohled na italskou armádu je zde sice zajímavý, ale zvláštním stylem francouzského válčení. Celkově film působí značně amatérsky a divně. ()

Cicis 

všechny recenze uživatele

Taliansky film vykresľujúci svojich vojakov v II.svetovej vojne v bojoch v severnej Afrike po boku nemeckej Afrikakorps ako snáď najhrdinskejšiu armádu , čo sa prieči historickým skutočnostiam. ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Tento film zmenil moje poznatky o 2. svetovej vojne. Nahrdinskejší vojaci boli Taliani (sic!), Nemci sa len schovávali za ich chrbty a Briti boli len obyčajné kreatúry. Rommel alias Jofrey de Peyrac... ale napr. Monty si bol sebe veľmi podobný (ale nesmel si zložiť baretku). Veľkým a príjemným prekvapením pre mňa bolo, keď sa asi v 1:25 hodine filmu, v záplave tankov Patton, Chafee a obrnených transportérov M113, na chvíľku objavili v skutočné, pôvodné talianske tanky M 13/40 a samochodné delá Semovente M-40. Na druhú stranu musím poznamenať, že sa mi to páčilo viac, ako film Bitka v Ardenách. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Slabý film, i když přihlédneme k datu jeho vzniku. Vše je ještě okořeněno dosti špatným dabingem. Nejzajímavější skutečností na něm je to, že film sledujete většinou z pozice italských vojáků. ()

Reklama

Reklama