Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem se bavila. Juliet Mills je krásná ženská krev a mlíko s nádhernýma očima (nejen), no a Jack Lemmon je ve své proměně z prudérního syna v zamilovaného muže jedním slovem skvělý. Billy Wilder se zhostil ožehavého tématu letní nevěry s nevídanou lehkostí a neotřelým vtipem. Inu, lásce se poroučet nedá a ani kroužek na prsteníčku nikoho neochrání. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Veskrze hodně sympatická americká sedmdesátková komedie, která je tradičním programem České televize. Navíc si myslím, že jí hodně přidává ten, řekl bych, až dokonalý český dabing let dnes už můžeme říct dávno minulých. To, že komedie má 140 minut mi zde pranic nevadí, protože Juliet Mills je tím svým baculatým nádechem amerických sedmdesátých let dokonale k zulíbání. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder mě zpočátku potěšil. Zápletka mě bavila stejně jako roztomilé zesměšňování Italů a celé prosluněné Italské prostředí. Mělo to rytmus, ředitel hotelů byla fajnová komická postava a Jack Lemmon úžasný cynik. To se ale ve druhé polovině změnilo. Motiv ,,kterak se suchý cynik změní´´ není u komedií (natožpak romantických) nikterak ojedinělý a pokud je mi podán sympaticky tak mi nevadí. To se tady ale zrovna nestalo, Lemonnova proměna se mi nelíbila a čím víc začal film spadat do romantického žánru tím paradoxně ubývalo lehkosti a humoru. Později už snímek začal působit dokonce lehce nuceně, otravně a hlavně natahovaně, protože Wilder nepoznal míru a diváka přikoval k obrazovce na dlouhých 140 minut, přičemž ke konci už jsem musel sledovat snad jen ,,tlustoprdku´´ Juliet Mills, její podivné dialogy mezi Lemmonem, samé dost předvídatelné pointy a téměř v samotném závěru to jenom trochu oživila postava ministra zahraničí. V rámci žánru filmu se mi myšlenka ,,Láska je kouzelná v každém případě a nevybírá si´´, líbila jenomže nějaká přirozená smyslnost a romantičnost z filmu s přibývajícími minutami naprosto vyprchala, což asi takhle nemělo být. Julliet Mills mi pravda nepřipadala ani hezká, ale ani moc  sympatická a ani zábavná, zachraňoval  ji hlavně dabing Hany Maciuchové. Zato Lemmon byl dost dobrý, ale to je asi standardní. i tak se určitě s mistrem nevidíme naposled, to bych se mohl o dost ochudit. Ale tady je hlavní problém ta příšerná délka (:D). Já vím, že aktuálně máme všichni času dost, ale určitě mi rozumíte (:D). Přesto toto byla má první premiérová projekce v karanténě, na kterou jsem dostal chuť a je pravda, že to je společně s výlety do lesa, chaty, hudbou, čtením  a  nějakými streamy jedna z mála věcí, která byla na téhle antisocializační  době příjemná. Hlavně  první polovina by si určitě zasloužila minimálně čtyři hvězdy,   původní český dabing  a ten chlápek s razítkama (:D) pět. Dýchlo taky  na mě krásné kouzlo doby a panu Lemmonovi, Wilderovi a Brabcovi posílám tam nahoru velkou poklonu. Určitě se chci podívat na další podobné filmy.  Ale....ta druhá půlka? Celkově uděluji trojhvězdu. Až tahle kauza  skončí za měsíc či za týden, zbyde nám jen ona trojhvězda  a špajz narvaný hajzpapírem (reference Pokáč.) ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi atmosféra filmu, vybroušené dialogy (u Wildera pravidlo), věrné vyobrazení Itálie díky angažování italských herců i dialogů v italštině, které mnohokrát nejsou přeloženy (vůbec nevadilo! Člověk to má vnímat jako fakt - v Itálii se zkrátka mluví Italsky...ne jako teď kdy se ve filmech každá národnost baví mezi sebou anglicky a ve svém jazyce se pouze zdraví nebo nadává). Ústřední dvojice hrála skvěle. Jen ta zápletka - uctění památky rodičů tím že jako jejich děti budeme dělat co oni - mi přišla trochu nepravděpodobná a stopáž byla taky dost ukrutná. Přesto ale nadprůměrná komedie a velmi příjemný film na koukání. 4 hvězdy. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná romantická komedie plynoucí v osvědčeném konverzačním duchu v jakém dřívější romantiky vznikaly. Pokud překousnete takřka dvou a půl hodinovou délku a fakt, že zde není žádná "akce" a hrdinové si vše jen vyříkají, určitě si tento zábavný snímek s kouzelnou dvojicí Lemmon - Mills užijete. Ačkoliv na tento typ filmů tolik nejsem tento mě velmi potěšil. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu vidíme kromě známého komika Pippo Franca také několik neherců, ale působících velmi profesionálně. Ať to je Guiardino Guidi, agent římských herců (vrátný hotelu), jazykový poradce Raffaele Mottola (pasový úředník) nebo Wilderův osobní řidič Armando Giovagnoli (baron se dvěma ošetřovatelkami). (classic)
  • Originální název snímku Avanti! italsky znamená „Vstupte!“. Je to opakující se fráze vyslovovaná mimo jiné v hotelu, když služebnictvo žádá o vstup do pokoje. Pronese ji Wendell (Jack Lemmon), když ho Pamela (Juliet Mills) požádá, jestli může vstoupit do jeho pokoje, a pak ji řekne Pamela Wendellovi, když se oddávají milostnému aktu. (raininface)
  • Scenárista Diamond nesúhlasil so zahrnutím nahej scény vo filme: "Myslím, že nahota zabíja smiech. Chcem povedať, že ak sledujete niečie prsia, nepočúvate dialóg." (Arsenal83)

Reklama

Reklama