Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Satan 

všechny recenze uživatele

Ještě možná surovější a krvavější svět války než v Ryanovi, nebo Jestřábovi. Naprosto úžasné efekty a přestřelky. Film je přesně rozložen na porce akční a "kecávací". Nebudete se nudit v žádné půlce, ani hodině, ani na začátku, ani na konci. Trochu bylo ale do očí bijící efekty děl z lodí-velmi nedodělané. A také Cage, který snad zabil 1000 lidí, než to konečně jednou koupil ... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po technické a vlastně i herecké stránce takřka perfektní válečný film. Už dlouho jsem neviděl válečný snímek tolik založený na akci a Windtalkers mě opravdu chytli. Reálné to však moc není, Cage je po celou dobu filmu nesmrtelnej hrdina, kterej tancuje mezi kulkami jak profesionální baletka a na konci ho sundá jeden pitomej šrapnel? Pff. Plus dávám za krásnou indiánskou hudbu. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí "Kód Navajo" nepřesvědčivě - chvílemi se tváří jako ryzí válečný film, ve kterém jde jen o přiblížení bitevního pekla, chvílemi hraje na psychologickou strunu a chvílemi jen nudí...Výsledný dojem mohl být mnohem lepší, kdyby John Woo uchopil (mohl uchopit?) bezpochyby velmi zajímavou látku bez prvoplánové touhy vyprávět velký film o velkých věcech. Tato očividná snaha sráží "Kód Navajo" do kolen...Není to samozřejmě jen chyba režiséra, už samotný scénář je na mnoha místech předvídatelně klišovitý. Naštěstí velkým pozitivem v jinak dost negativním hodnocení jsou pro mě herci - především indiánská dvojice, v níž bych rád vyzdvihnul staršího z nich, Rogera Willieho. Krásná ukázka úsporného a přitom přesného výkonu...Nicolas Cage se svého traumatizovaného, ale stále elitního mariňáka zhostil se ctí, jeho projev je však rozmělňován již zmíněným scénářem. Po delší době se mi líbil i Christian Slater a takový Peter Stormare předvádí pouze svůj obvyklý standard. O ostatních nemá cenu mluvit, nikoho jiného si stejně z filmu nezapamatujete...Akce, trocha humoru, psychologická "drobnokresba", výbuchy, mužské přátelství, indiánská kultura, rasové předsudky, sebeobětování, svědomí, povinnost atd. Je toho moc, o čem chce "Kód Navajo" vyprávět. A to většinou dobře nedopadne. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný, byl jsem příjemně překvapen. Zaskočilo mne množství bojových scén, navíc byly výborně natočeny. Pravda, příběh byl opět servírován v poněkud patetickém balení, ale nehrál si na víc, než nabídl (na rozdíl od Zachraňte vojína Ryana). Velmi dobrý byl Adam Beach, ale i ostatní herci odvedli své. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Prvé stretnutie majstra z Číny Johna Wooa s vojnovým filmom dopadlo výborne. Film nemá až takú smrtiacu dĺžku ako ostatné vojnové snímky a hrá tu môj obľúbený herec Nicolas Cage takže ja som sa vôbec nenudil. Svoje dlhoročné skúsenosti s akciou využil v scénach z bojiska a do filmu vložil aj istú psychologickú stránku, ktorá by pri vojnových filmoch nemala chýbať. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (16)

  • Rezervace Navajů je v USA největší indiánskou rezervací. (ojo323)
  • Roli „Private First Class Nellie" měl původně ztvárnit Steve Termath. Nakonec si ji však zahrál Martin Henderson. (Terva)
  • Podporná loď na Saipane nesie meno U.S.S. Colorado. U.S.S. je však chybne napísané, keďže ide o akronym a nie skratku, nemajú byť medzi písmenami bodky. Správne má byť USS Colorado. (beso74)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno