Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí "Kód Navajo" nepřesvědčivě - chvílemi se tváří jako ryzí válečný film, ve kterém jde jen o přiblížení bitevního pekla, chvílemi hraje na psychologickou strunu a chvílemi jen nudí...Výsledný dojem mohl být mnohem lepší, kdyby John Woo uchopil (mohl uchopit?) bezpochyby velmi zajímavou látku bez prvoplánové touhy vyprávět velký film o velkých věcech. Tato očividná snaha sráží "Kód Navajo" do kolen...Není to samozřejmě jen chyba režiséra, už samotný scénář je na mnoha místech předvídatelně klišovitý. Naštěstí velkým pozitivem v jinak dost negativním hodnocení jsou pro mě herci - především indiánská dvojice, v níž bych rád vyzdvihnul staršího z nich, Rogera Willieho. Krásná ukázka úsporného a přitom přesného výkonu...Nicolas Cage se svého traumatizovaného, ale stále elitního mariňáka zhostil se ctí, jeho projev je však rozmělňován již zmíněným scénářem. Po delší době se mi líbil i Christian Slater a takový Peter Stormare předvádí pouze svůj obvyklý standard. O ostatních nemá cenu mluvit, nikoho jiného si stejně z filmu nezapamatujete...Akce, trocha humoru, psychologická "drobnokresba", výbuchy, mužské přátelství, indiánská kultura, rasové předsudky, sebeobětování, svědomí, povinnost atd. Je toho moc, o čem chce "Kód Navajo" vyprávět. A to většinou dobře nedopadne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusnej valecnej film, kterej kazi jen dve veci. Jednak neustaly vzpominani Cage na akci v bazine, kdyz to sledujete po nekolikaty, zacne to bejt otravny, ale nastesti to bylo hlavne v prvni polovine. A druha vec, vsechno vypada docela opravdove, vsichni padaj mrtvy, krejou se v prikopech, vsechno vybuchuje a do toho Cage s kulometem poskakuje po bojisti a zadna kulka ho nezasahne. Jinak co se tyce pribehu, je dostatecnej, i kdyz sem ho odhad od zacatku do konce. No a co se tyce samotnyho Nicolase, ze by podaval nakej uzasnej vykon se rict neda, ale v maskacich se samopalem mu to sekne. A taky stoji za zminku drsnej Stormare, skoda, ze ma minimum prostoru. Celkove je sice videt, ze film je spis o tech acknich scenach, ale to mi nevadilo a jelikoz tu je akce hodne a fakt paradne natoceny, tak jsme se dobre bavil celejch 130 minut. ()

Reklama

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na porovnání tohohle filmu a Vojína Ryana se dá názorně předvést, jaký je rozdíl mezi geniálním režisérem a režisérem úzce zaměřeným na akční snímky. V Navaju je vše podřízeno vše efektu, takže zatímco po slavné úvodní scéně v Ryanovi jsem nemohl popadnout dech, při zdejších "válečných scénách" jsem se musel i pousmát jak moc to má vypadat opravdově. V Ryanovi to BYLO opravdové ! Jinak film Kód Navajo je hezká podívaná určitě by jste ho měli vidět. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Režijně solidně zvládnutý film, který se stal nesmírným propadákem. Těžko říci, v čem je chyba. Možná to chtělo lepší scenář, určitě tu však chybí scéna, která by vysloveně chytla za srdce, emočně dostala diváka. Byť některé scény, hlavně ty, které blíže představují Indiány např. při muzicírování, jsou citlivě natočené.No a Nicolas Cage? Není to špatný herec, vojáka mu klidně uvěřím ,ale je, přiznejme si to, už v poslední době trochu okoukaný a prostě už nemá ten potenciál, který by pomohl komerčně podržet film. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nejsem blázen do válečných filmů, ale taková Četa, Apokalypsa, ....... to je povinnost a čest zároveň. Protože ale John Woo není Stone ani Coppola, tak je jeho film hlavně o efektní akci, kde pokud myšlenka proskočí, tak je většinou zabalená do tlusté patetické houně. Toho už tady bylo...... (a bohužel ještě bude). ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Natáčení probíhalo převážně na Havaji na ostrovech Kualoa Ranch, kde se například filmoval Jurský Park (1993). (Terva)
  • Aby tvůrci přidali na autentičnosti, rozhodli se od sběratele Hevenera z Ohia odkoupit originální rádia WWII-vintage. (KucC)

Reklama

Reklama