Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

genetique 

všechny recenze uživatele

Epický zážitok, ktorý si treba nanovo dopriať v blu-ray kvalite! Neskutočne veľkolepý veľkofilm, plný romantiky, tradičnej drámy a akcie, ktorá je na tú dobu ohurujúca a strhujúca. Nemusím podotýkať skvostné herecké výkony, prvotriednu réžiu, ktorá si dokázala poradiť so všetkými nástrahami, aké prináša natáčanie tak megalomanského projektu. 85%. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Nelze napsat než úžasné. Nechápu kdo má co proti stopáži tohoto monumentu (co by dělali kdyby musely shlédnout i 7 min. předehrou, 15 přestávkou a 3 zakončení). Každý herec odvádí absolutní maximum, i když je zajímavé, že na oskara za vedlejší roli nebyli nominováni ani Stephen Boyd či Jack Hawkins. Rozsova hudba je dokonalá (jak jinak u krále velkofilmů). Škoda, že takle nevypadal Gladiátor. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Výpravný legendární film Ben Hur je o krutě potestaném židovském knížeti, který jde nejprve cestou pomsty svému ex-příteli římskému veliteli a Římanům, aby se ve finále, pod vlivem Krista, odklonil na cestu křesťanského odpuštění. Charlton Heston byl výtečný a výprava byla i na dnešní poměry ohromující - úžasný závod kvadrig i nezapomenutelné sekvence galejníků. Židovsko - křesťanská náboženská část filmu z doby Ježíšovy se sice dala dobře snést, ale náboženská složka nemusí vyhovovat všem, také celkově film už poněkud zastaral. A předlouhé hudební předehry a intermezza s konstantním obrazovým pozadím v dnešní době nějak nemůžu pochopit. Trailer je zde na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/9876-ben-hur/videa/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“MŮŽEŠ STÁT BUĎ PŘI MNĚ, NEBO PROTI MNĚ!...“ /// Nedalo mně to! I když jsem byl s remakem vcelku spokojenej, chtěl jsem zjistit, proč vostatní ne. Takže: 7mi minutová hudební předehra (dneska se to nenosí, ale budiž (velkofilm kurva! A přijde i přestávka…). Jeruzálem v časech čekání na Mesiáše…, a tesařův syn už vobčas vymlaskne nějakej ten zázrak… (je důležitý to brát jako biblickej film!). Hlavní jsou ovšem dva kámoši, co by si z fleku mohli votevřít hospodu u Dvou přátel… teda kdyby se nejednalo o Bena Hura a Messalu, kteří se nemůžou shodnout, kdo je to vlastenec a kdo zločinec. Tak mě napadá, jestli to nebylo za „komára“ zakázaný – těch kacířskejch myšlenek: „Jste poražený národ!“… „Můžete dobýt zemi, pobít lidi, ale národ nezanikne!“… Hodně dramatickejch scén a dostatek prostoru (kurva, ta stopáž!) k vybudování nenávisti. Pak závody čtyřspřeží – FANTASIE! Nakonec chápu, proč Bekmambetova verze má jen 2hoďky. A myslím, že je to dobře. Ty hrátky s Ježíšem mi přišli zbytečný… Jinak příběh (ani filmařina) nemá chybu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Žid, ale knihu „Ben Hur: Příběh Kristův“, kterou v roce 1880 napsal Lew Wallace, číst nebudu. 2.) Věřím. (Třeba tomu, že klasika je nejlepší!) 3.) Thx za titule „fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Král sandálového eposu. I se všemi neduhy svého stáří (afektovaní herci, triky poplatné době vzniku) zůstane Ben Hur pro mou osobu v nejednom ohledu nejlepším filmem všech dob. Nákladné dekorace, měsíce natáčená scéna závodu čtyřspřeží, ultrarozmáchlost děje a pozoruhodným způsobem zakomponovaná biblická linie jsou jen zdokonalujícími bonusy skutečného lidství a mistrovského vypravěčství, jimiž Ben Hur disponuje. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (79)

  • Paulu Newmanovi byla nabídnuta role Judaha Ben-Hura (Charlton Heston). Ten ji však odmítl, protože už jeden film zasazený do biblické éry – Stříbrný kalich (1954) – měl za sebou a na natáčení nevzpomínal v dobrém. Mimo to prohlásil, že si díky této zkušenosti uvědomil, že nemá nohy na to, aby mohl nosit tuniku. (Kulmon)
  • Audrey Hepburn navštívila natáčení slavného koňského závodu, což vedlo k falešné legendě, že se ve filmu objeví jako komparsistka. (Kulmon)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama