Reklama

Reklama

Božena Šustrová

Božena Šustrová

nar. 15.10.1915
Náchod, Rakousko-Uhersko

zem. 15.11.1981 (66 let)
Caracas, Venezuela

Biografie

Již od svých čtyř let hrála v náchodském divadelním spolku, kde byla oblíbenou představitelkou dětských rolí. Po studiu na nižším gymnáziu prošla klášterní školou Uršulínek v Hostinném a anglickou kolejí Viktoria v Praze. Následovala studia na obchodní škole a státní zkouška z angličtiny. Přestože se toužila stát učitelkou, láska k divadlu byla silnější. Na radu Václava Vydry, který s ní hrál při pohostinském představení v Náchodě, odešla na pražskou konzervatoř. Tam na sebe upozornila ve Šrámkově Létě pod režijním vedením dr. Milana Svobody, stejně jako její budoucí kolega Svatopluk Beneš. Po úspěšné pohostinské roli v komedii Na čem nejvíc záleží (O. Wilde) na prknech Vinohradského divadla, získala v tomto divadle angažmá. Zde vytvořila několik významných rolí (např. Blanka v Zeyerově hře Doňa Sanča). V letech 1943 - 1944 hrála v divadle Anduly Sedláčkové.

Šustrová byla, jak se říká, holka "krev a mlíko". Tvárná postava, oplácaný a usměvavý obličej. Své dívky hrála s nesmírným temperamentem, pohotovostí, jistotou a s výraznými gesty a zřetelnou dikcí. Takových a podobných rolí vytvořila v českém filmu 18. Poprvé se objevila před kamerou ještě jako konzervatoristka. Byla to role přítelkyně Niny v podání Adiny Mandlové v komedii Huga Haase a Otakara Vávry VELBLOUD UCHEM JEHLY z roku 1936. První větší roli získala hned o rok později v dramatu Václava Kubáska a Vladislava Vančury LÁSKA A LIDÉ. Ve Vávrově HUMORESCE se objevila jako hezká dcerka pošumavského šumaře Podestáta Hanči, která svedla nešťastného abiturienta Josefa Hupku v podání Rudolfa Hrušínského na dráhu potulného muzikanta a stala se matkou jeho syna Hynka - hlavního hrdiny příběhu.

Další výraznější roli nabídnul Šustrové režisér Gina Hašler v komedii OKÉNKO DO NEBE, kde vytvořila spolu s Jiřím Dohnalem, Ladislavem Peškem a Natašou Gollovou ústřední čtveřici mladých lidí, žijících v jednom bytě pohromadě. Z jejích dalších filmových rolí jmenujme např. hloupou Oldřišku Sudíkovou v melodramatu DRUHÉ MLÁDÍ, Růženu Královou v příběhu NEPORAŽENÁ ARMÁDA, Nelly Wernerovou v MUŽI Z NEZNÁMA, nebo Cilku v POHÁDCE MÁJE.

Nejznámější postavou Šustrové však asi navždy zůstane Kristla v BABIČCE z roku 1940. Partnerem jí byl Jiří Dohnal jako chasník Jakub. Zatímco o 30. let později vytvořili Jaroslava Obermaierová a Jiří Wohanka v televizním zpracování patetickou mileneckou dvojici, Šustrová s Dohnalem vytvořili milenecký pár plný života a radosti. Poslední filmovou rolí Boženy Šustrové byla rozmazlená Adélka Houdková v melodramatu J. A. Holmana RUKAVIČKA. Po roce 1941 se definitivně odmlčela. Svědectví, že kolaborovala s nacistickými okupanty a proto raději emigrovala se dnes již nedají ověřit. Přesto se Šustrová nesmazatelně zapsala do české filmové historie jako představitelka mladých dívek plných života.

Petr "Bart" Bartoš

Herečka

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno