Reklama

Reklama

Smrt darebáka

  • Francie Mort d'un pourri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny. Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

Markussis 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších typických thrillerů s Alainem Delonem. Nádherně vykreslené charaktery z prostředí politicko- policejní korupce. Film nemá pouze dobrou atmosféru, ale má především myšlenku, která předběhla svou dobu, myšlenku která je stále více než-li aktuální. Vyzdvihnu též vynikajícím způsobem vystavěné dialogy. Skvělé herecké výkony zejména v případě Delona, Roneta, Kinskiho, Boiuse, filmu dávají jakýsi pocit uvěřitelnosti. Myslím, že je velmi důležité, aby filmy takovéhoto střihu měly výpovědní hodnotu a zároveň byly dobře, efektivně zpracovány. Toto je případ, kde jsou obsaženy oba tyto důležité požadavky. Jedná se bezesporu o věc, která si svou úroveň drží i po letech. Velmi podceňovaná francouzská záležitost. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ani přítomnost osvědčeného Delona nemůže zabránit poznání, že scénář je překombinovaný a nevěrohodný, navíc s problematickým etickým vyzněním. Bojovníkem za spravedlnost má být člověk, který sám chladnokrevně lže a kryje vraždu spáchanou svým přítelem. Delon je ve své roli příliš nezranitelný, je až úsměvné, když po několikáté vyleze z vraku automobilu nezraněný právě on. Kladem snímku tak zůstává především herecké obsazení, ať už ženské či mužské role jsou obsazeny hereckými osobnostmi. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nezavěšuj! Když budou střílet, prostřu jen pro sebe." Musí být příjemné pohybovat se mezi takovými krásnými ženami, jako je praktická Françoise či bystrá Valérie. Xavier si to však evidentně neužil. Já tedy ano, ale já jsem na rozdíl od něj nemusel hbitě kličkovat mezi poletujícími auty, kulkami, mrtvolami a thiopentalem sodným. Xavier Maréchal svou partii přesto zahrál velmi slušně a já tímto žádám všechny, kterým se nějakým řízením osudu dostal do rukou Mrázkův deník či cosi podobného, aby naše milované a nezkorumpovatelné politiky poslali nejkratší cestou do tepláků. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Alibi, kterým vkročil do jámy lvové. Natahovaná chapadla, která se až příliš zamotala. Na srázu falza pravdy. Dominový efekt smrti. Kompromitující dokumenty jako horké zboží. Konzumenti prospěchářství, kandidáti bez skrupulí na černé listině. Vysoká hra ligy mocipánů, která se vymkla z rukou. Prozřetelný Alain Delon jako soukromý detektiv pátrající na vlastní pěst, drží v šachu supy, kteří krouží nad kořistí, kteří se zdaleka nebojí ušpinit si ruce pro vlastní zájmy, svou neotřesitelnou pověst. Bezejmenná tvář vraha hrajícího si svou malou domů. Otevřená vrátka nebo konečná v pozadí pokoje s vyhlídkou na Eiffelovku? ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Korupce, vydírání a vraždy ve vysoké politice, tohle vše existovalo v politice už v dobách Angeliky – markýzy du Plessis, existuje dnes a bude i po nás. Víme o tom, a nechceme s tím mít nic společného, pokud nás ale vlastní ctižádostivost a naši vlivní "přítelíčkové" do těchto výkalů nezatáhnou. Obchodník Xavier Marechal měl to štěstí/smůlu, že jeho kontakty sahaly až do oblasti vyšší politiky a musel tedy počítat s jistými komplikacemi. Vyřešil je typicky delonovsky. Tak, je to divák očekává a vyžaduje. S galantností, nadhledem a obezřetně. Tentokrát mu to vyšlo. Ovšem pozor! Kočka nemá vždy osm životů! :-) ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Jean Laborde. (Terva)

Reklama

Reklama