foto

Olivia d'Abo

  • nar. 22.1.1969 (48 let)
    Paddington, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Olivia d'Abo (čti Dahbo), celým jménem Olivia Jane d'Abo, je britská herečka a písničkářka, která se na narodila v londýnské čtvrti Paddington 22. ledna 1969 a českému divákovi se nejvíce vryla do paměti díky svému filmovému debutu CONAN NIČITEL (1984) a úspěšnému seriálu BÁJEČNÁ LÉTA (1988-93). Je dcerou Mikea d'Abo, který byl v 60. letech zpěvákem a klávesistou britské skupiny Manfred Mann a pozdějším moderátoren v rádiu BBC Bristol, matkou je modelka a herečka Maggie London. Má ještě tři bratry a jednu sestru. Její vzdálenou sestřenicí je herečka a bondgirl z Dechu života Maryam d'Abo.

Oliviina herecká kariéra se poměrně slibně rozeběhla v roce 1984, kdy ve svých patnácti letech získala vedlejší, ale významnou, roli princezny Jehnny v již zmíněném CONANOVI NIČITELOVI (1984), kde si zahrála po boku Arnolda Schwarzeneggera, avšak hned rok na to začala sklízet "úspěchy" ve sběru pověstných Zlatých malin, anticen za nejhorší filmy a výkony: Olivia si vysloužila Zlatou malinu v kategorii Nejhorší nová hvězda a nominaci v kategorii Nejhorší herečka ve vedlejší roli. Nominována byla hned za dva filmy: právě za Conana Ničitele a za její následující film BOLERO.

Po rolích v několika filmech přišla další nadějná herecká příležitost v roce 1988, kdy získala roli hippiesácké sestry Karen Arnold v seriálu BÁJEČNÁ LÉTA (The Wonder Years), avšak ani tato role ji nedokázala v následujících letech přinést další výraznější nabídky - v menších rolích se objevila se např. v komedi WAYNEŮV SVĚT 2 (Wayne's World 2, 1993), v remaku Brutální Nikity ZABIJÁK (Point of No Return, 1993) či v komedii HAMOUNI (Greedy, 1994), za zmínku stojí ještě role ve filmu KICKING AND SCREAMING (1995). Pracovala i pro televizi: hrála v roce 1992 v jedné epizodě sci-fi seriálu STAR TREK: NOVÁ GENERACE, v televizním filmu BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK, v několika epizodách seriálů PRÁVO A POŘÁDEK a HEURÉKA - MĚSTO DIVŮ. V posledních více jak deseti letech se však nejhojněji věnuje namlouváním animovaných postav: TARZAN A JANE, ANIMATRIX, ULTIMATE AVENGERS, GREEN LANTERN - FIRST FLIGHT, animované seriály BATMAN BEYOND, THE LEGEND OF TARZAN, STAR WARS: KLONOVÉ VÁLKY.

Olivia d'Abo vystudovala losangeleskou školu Los Feliz Hills. Kromě herectví a dabování je také zpěvačkou, textařkou a kytaristkou, podílela i na několika filmových soundtracích a spolupracovala například i na písni "Living On a Prayer" Jona Bon Joviho. Je vdaná od roku 1995 za hudebního producenta a skladatele Patricka Leonarda, se kterým má syna Olivera Williama d'Abo Leonarda (nar. 1995).

Petr "peetriss" Michalik

Herecká filmografie

2017 Blue Weekend
Secs & Execs (TV film)
2016 Unbelievable!!!!!
2015 Christmas Eve Miracle, A
Obchod s nevinností
When Duty Calls (TV film)
2014 Odvrácená strana ráje (TV film)
Sleeping Beauty
2013 Impirioso
Jak prosté (TV seriál)
The Marchioness (S02E07)
Paganini: The Devil's Violinist
Zločiny nad Seinou (TV seriál)
2012 Liga spravedlivých: Zánik
2011 Výkupné za manžela (TV film)
2008 Poor Kid's Guide to Success, A
Star Wars: Klonové války (TV seriál)
2006 Heuréka – město divů (TV seriál)
Ultimate Avengers: Konečná pomsta
Ultimate Avengers 2: Konečná pomsta II
2003 Animatrix
Animatrix: Přijímací zkouška
2002 Tarzan & Jane
2001 Bermudský trojúhelník (TV film)
Nepřítel
The Legend of Tarzan (TV seriál)
2000 Jonni Nitro
Osud tomu chtěl
1999 Batman Beyond: The Movie (TV film)
Seven Girlfriends
Soccer Dog: The Movie
Texas Funeral, A
1998 Dva na jednoho
1997 Bláznivý týden (TV film)
Hacks
1995 Kicking and Screaming
Live Nude Girls
Mortal Kombat: The Animated Series (TV seriál)
The Single Guy (TV seriál)
Zelenáči
1994 Hamouni
Last Good Time, The
Totální okno
1993 Bank Robber
Pro lásku a slávu (TV film)
Waynův svět 2
Zabiják
1992 Půlnoční dítě (TV film)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Slečna Q (S06E06)
1990 Spirit of '76, The
1989 Another Chance
Tam, kde končí hvězdy
1988 Báječná léta (TV seriál)
Dopravní akademie (TV film)
Into the Fire
1987 Really Weird Tales (TV film)
1986 Bullies
Let
Mission Kill
1984 Bolero
Ničitel Conan

Dokumentární

2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films
2002 TVography: The Wonder Years - Comedy Coming of Age (TV film)

TV pořady

1988 Battle of the Network Stars XIX (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace