foto

Linda Lavin

  • nar. 15.10.1937 (78 let)
    Portland, Maine, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Za sebou má působivou televizní a divadelní kariéru, během které byla poctěna celou řadou cen a ocenění. Proslavila se zejména devíti lety svého působení v titulní roli sitcomu Alice, za který získala dva Zlaté globy a byla nominována na cenu Emmy za svou roli svobodné matky a servírky. V současné době jsme ji mohli spatřit v tak populárních seriálech, jakými jsou O.C., Zákon a pořádek: zločinné úmysly, Dotek anděla a Rodina Sopránů.

Lavin svou televizní kariéru zahájila hostováním v celé řadě seriálů jako The Nurses, Rhoda a Harry O, aby následně získala na dvě sezóny roli v seriálu Barney Miller. V roce 1976 se přestěhovala do Hollywooodu, aby tu účinkovala v již zmíněném seriálu Alice. Jejím filmovým debutem se stal snímek Muppets dobývají Manhattan. Následně se objevila ve filmech Zítra na shledanou s Jeffem Bridgesem a Chci domů s Gerardem Depardieu. Lavin se také objevila v celé řadě televizních filmů, například The Annette Funicello Story, Ostudné vzpomínky a Kamarádky na celý život.

Lavin vystudovala College of William and Mary a přestěhovala se do New Yorku, aby se zde věnovala herectví. Poprvé na sebe kritiku upozornila rolí v broadwayském muzikálu It's a Bird... It's a Plane... It's Superman. Zahrála si také ve hrách On a Clear Day You Can See Forever a The Last of The Red Hot Lovers, za kterou byla nominována na cenu Tony. Mezi hry, v nichž se objevila v dalších newyorských divadlech, patří například Wet Paint, za kterou získala Theatre World Award, Little Murders, která jí vynesla New York Critics' Outer Circle Award, a muzikál The Mad Show. V roce 1987 Lavin získala prestižní cenu Tony za svůj výkon ve hře Neila Simona Broadway Bound. Kromě toho se objevila po boku Natalie Portman ve hře The Diary of Anne Frank a ve hře The Tale of The Allergist’s Wife s Tony Robertsem a Michelle Lee – za obě tyto hry byla nominována na cenu Tony. Před nedávnem se pak objevila v roli babičky ve hře Carol Burnett Hollywood Arms a v loňské hře The New Century, za kterou získala Drama Desk Award.

V současné době žije ve Wilmingtonu v Severní Karolíně a se svým manželem Stevem Bakunasem zastávají funkce uměleckých vedoucích svého divadla Red Barn Studio. Poměrně nedávno projela celou Ameriku v rámci svého one woman show Songs and Confessions of a One Time Waitress. Realizovala také turné po Americe, v jehož rámci se vyjadřovala k problematice pracujících žen z pozice své postavy Alice.

Zdroj: Falcon

Herecká filmografie

2016 Manhattan Night
2015 My Bakery in Brooklyn
Stážista
2014 Krátká historie rozkladu
2013 Máma (TV seriál)
Sean Saves the World (TV seriál)
2012 Tohle je ráj
2010 Záložní plán
2003 O.C. (TV seriál)
2002 Collected Stories (TV film)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
1999 Courage the Cowardly Dog (TV seriál)
Rodina Sopránů (TV seriál)
1998 Conrad Bloom (TV seriál)
Kamarádky na celý život (TV film)
1996 For the Future: The Irvine Fertility Scandal (TV film)
Ostudné vzpomínky (TV film)
Prsten (TV film)
1995 Dream Is a Wish Your Heart Makes: The Annette Funicello Story, A (TV film)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
Whitewash (TV film)
1992 Room for Two (TV seriál)
1989 Chci domů
Zítra na shledanou
1987 Lena: My 100 Children (TV film)
Place to Call Home, A (TV film)
1986 Maricela (TV film)
1984 Muppets dobývají Manhattan
1983 Another Woman's Child (TV film)
1981 Matter of Life and Death, A (TV film)
1980 $5.20 an Hour Dream, The (TV film)
1978 Kaz (TV seriál)
Like Mom, Like Me (TV film)
1976 Alice (TV seriál)
Family (TV seriál)
1975 Phyllis (TV seriál)
1974 Barney Miller (TV seriál)
Morning After, The (TV film)
Rhoda (TV seriál)
1973 Harry O (TV seriál)
1967 Damn Yankees! (TV film)
1962 The Nurses (TV seriál)

Dokumentární

2012 The 66th Annual Tony Awards (TV film)

TV pořady

2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 John Davidson Christmas Show, The (TV pořad)
The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)

Režijní filmografie

1976 Alice (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace