Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Klasická Redfordova kritika systému, tentokrát zaměřená na nelidské podmínky v amerických věznicích a obecně inherentní tendenci člověka sklouzávat k autoritativním a mocichtivým praktikám, přičemž chybět nesmí kupa moralizování a jeden ultrasilný charakter (čí asi?). Škoda přepáleného konce, tam už to chtělo ubrat. 8/10! ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší snímek z vězeňského prostředí a to tady píšu přes svůj obdiv k dílům Darabontovým. Nový ředitel Henry Brubaker nastoupil do věznice jako falešný vězeň a rychle zjistil, co je třeba změnit. Chtěl zlidštit podmínky ve věznici a k naplnění svého cíle použil výhradně přímočaré prostředky. Jednoduše určil pravidla fungování a přes odpor mocných je zavedl. Brubaker totiž nebyl žádný diplomat a o rovnováze světa pravděpodobně nikdy neslyšel. Okamžité zlepšení stavu věznice samozřejmě nemělo dlouhého trvání, protože Brubaker byl odvolán a návrat k původnímu stavu byl nevyhnutelný. O kvalitách filmu a jeho syrovosti nehodlám polemizovat. O poměrech ve vězení se však zmínit musím. Souhlasím s tím, že původní vězení nikoho nemohlo polepšit. Zaručuju se však za to, že do toho pekla by se nikdo nechtěl vrátit a k polepšení by snad mohlo dojít z důvodu strachu. Brubakerovo oplocené provoněné letní sídlo by k nápravě pravděpodobně nepřinutilo vůbec nikoho. To je ale jenom můj názor, který nemá s kvalitou snímku nic společného. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu není možné něco vytknout. Dokonce ani ten závěr, jehož obdoba v jiných filmech působě značně limonádově a tudíž uleptaně. Sem ten závěr patřil. A že idealista dostal po držce a hlavně přes své ideály, to je přece jasné. A ničím novým pod sluncem není ani to, že ze srovnání, kdo je slušnější, vyšli jako jednoznační vítězové vězni před politiky. Velmi kvalitní příběh je umocněn perfektními hereckými výkony. A dělá z Brubakera jeden z hodně těžko zapomenutelných zážitků. Sakra, jak je to možné, že Američané dokázali před více jak čtvrtstoletím točit takové filmy? Tehdy byli na vrcholu herecké hvězdy typu Redforda a Newmana. Dnes je vystřídali neumětelové typu Cruise. Takže se vlastně není čemu divit, že současné americké filmy z valné většiny nestojí ani za použitý toaletní papír. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Režisér slavného Frajera Luka se vydal do vězení pro změnu tentokráte s Redfordem a výsledek je opět výborný. Tentokráte se příběh zaměřuje na ty s puškami a obušky. Redford ztělesňuje postavu, které nelze jinak než fandit, protože jako buldok bourá prostředí korupce, špíny a bezdůvodného lynčování. Wakefield nám ukazuje v prvních okamžicích, jak drsný svět může být. Poslední scéna se neobejde bez slz. Jedna z nejlepších Redfordovek. 85% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Robert Redford je natolik skvělým a silným hercem, že vás dovede přesvědčit i o tom, že tohle vězeňské drama pojaté trochu jinak, je přece jen originální a je trochu nové. Ve skutečnosti ale nic tak zásadního nepřináší, jen další lidský pohled na vězně. Jenže i tak vás to bude bavit. Alespoň mě to nesmírně bavilo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Aby režisér Stuart Rosenberg dosiahol čo najväčšej autenticity, obchádzal kurátorov a úrady práce a hľadal väzňov, ktorí sa práve dostali na slobodu. (classic)
  • Natočeno dle skutečného příběhu Thomase O. Murtona, který se účastnil natáčení jako technický poradce. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama