Reklama

Reklama

Kojak

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (1973–1978), 95 h 35 min (Minutáž: 45–52 min)

Tvůrci:

Abby Mann

Předloha:

Selwyn Raab (kniha)

Scénář:

Jack Epps Jr., Halsted Welles, Abby Mann, William P. McGivern (více)

Hrají:

Telly Savalas, Dan Frazer, Kevin Dobson, George Savalas, Sylvester Stallone, Roger E. Mosley, Lee Wallace, Michael Mann, Ken Foree, Robert Alda, Louise Sorel (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(118)

Holá hlava, lízátko a neúnavný smysl pro spravedlnost... Divácká obliba kriminálních seriálů je jednou z mála jistot, na něž se můžeme spolehnout. Lidé měli vždycky rádi záhady a obdivovali ty, kteří je dokázali rozlousknout. Stejně jako v literatuře, i v televizní tvorbě hraje tento žánr nezastupitelnou roli. Pamětníci si jistě vzpomenou, že první zahraniční seriály, jež se v šedesátých letech objevily na tehdy ještě černobílých obrazovkách, byly právě detektivky a shodou okolností pocházely obě z Francie – Abonent na lince U a Inspektor Leclerc. Ve Spojených státech má kriminální (či policejní) žánr dlouhou tradici a za sebou neméně dlouhý vývoj. V sedmdesátých letech se v něm objevily do té doby příliš nevídané realistické tóny a průkopníkem v tomto ohledu byl právě Kojak. Jeho kvality byly natolik zřejmé, že se holohlavý detektiv v podání Tellyho Savalase dostal dokonce k československým divákům ještě před revolucí, i když teprve na přelomu osmdesátých let a v přísně výběrovém klíči. Nejdřív byla odvysílána dvojepizoda Vraždy v Čínské čtvrti (tehdy nazvaná Výkupné) po níž následovalo v průběhu tří let pouhých sedm epizod). Tehdy také vznikla poněkud počeštěná forma výslovnosti jeho jména (Kožak místo správného Koudžek). Poručík Theo Kojak z 13. okrsku na jižním Manhattanu byl špičkovým detektivem oddělení vražd. A také nepřehlédnutelným exemplářem – holá hlava, byť většinou skrytá pod kloboukem, lízátko v koutku úst, cynický smysl pro humor (who loves ya, baby?) a buldočí urputnost při prosazování práva, ne vždy respektující platné policejní předpisy a přání nadřízených.
Seriál vznikal zčásti v reálných exteriérech a jeho příběhy byly zakotveny v reálném světě. Jeho tvůrce Abby Mann (1927–2008) proslul především jako scenárista Kramerova dramatu Norimberský proces, za něž dostal Oscara, a jeho snaha o realistické vidění a psychologickou kresbu hlavních postav prostupuje celým seriálem, který se nakonec vysílal pět sezon (1973–78). Představitel titulní role, herec řeckého původu Telly Savalas (1922–1994) se díky němu stal hvězdou a za svůj výkon mj. dostal Cenu Emmy a dva Zlaté glóby. Pod pěti epizodami je také podepsán jako režisér. Jeho mladého parťáka Bobbyho Crockera ztělesnil Kevin Dobson a šéfa detektivů kapitána McNeila hrál Dan Frazer. V úloze jednoho z Kojakových kolegů Stavrose účinkoval Savalasův mladší bratr George, který byl v závěrečných titulcích prvních dvou řad uváděn pod jménem Demosthenes. Mezi herci, vystupujícími pohostinsky v jedné či více epizodách nalezneme jména slavná (Lola Albrightová, Martin Balsam, Paul Anka, Leslie Nielsen, Ruth Gordonová, Eli Wallach) či na svou slávu teprve čekající (Harvey Keitel, Hector Elizondo, James Woods, F. Murray Abraham, Sylvester Stallone, Edward James Olmos). A to samozřejmě není konečný výčet. Telly Savalas se s časovým odstupem ke své nejznámější postavě vrátil v několika televizních filmech a v roce 2005 byl učiněn pokus o jeho oživení. Nový seriál Kojak, v němž hlavní roli vytvořil Ving Rhames, však byl už po devíti epizodách zrušen. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Garch 

všechny recenze uživatele

"Poručíku, něco nového?" "No jo, češu si teď pěšinku na druhou stranu.". Ani víc než čtyřicet let neubralo případům na uvěřitelnosti a poručíku Kojakovi na důvtipu, tahu na branku a suchém humoru. Vždy elegantně oděn, vždy nad věcí, ironický, ale ne krutě sarkastický. Nadprůměrné scénáře a výborné zpracování. Plus zákoutí New Yorku, především jižního Manhattanu, sedmdesátých let. Seriál se nesnaží šokovat a má to čemu se říká úroveň. Bonus: Moravcův dabing nemá konkurenci. ... PS: většinou platí , že starší díly jsou lepší. Mínusem snad jenom občasné "mluvící hlavy". ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

Zlatý Glóbus - cena (3) - 32. ročník (za rok) 1974 - *Nejlepší herec v seriálu (drama) - Telly Savalas, 33. ročník 1975 - *Nejlepší seriál (drama), *Nejlepší herec v seriálu (drama) - Telly Savalas + nominace (3) - 32. ročník 1974 - Nejlepší seriál (drama), 34. ročník 1976 - Nejlepší herec v seriálu (drama) - Telly Savalas, 35. ročník 1977 - Nejlepší herec v seriálu (drama) - Telly Savalas ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Kdepak jsem se to po letech při sledování televize znovu ocitla? V čele vyšetřovatelů stojí neúplatná osobnost vzbuzující respekt, vyholená hlava, cigareta či lízátko v puse, široká nahrblá ramena a sametový hlas Miroslava Moravce. Co se prostředí týče, tak všude kolem telefonní budky, žluté taxíky, zločinci i kriminalisté v oblecích s kravatou ve velkých bourácích a k tomu archaické metody vyšetřování. Co se příběhů týče, tak je to především pouliční kriminalita a organizovaný zločin New Yorského podsvětí a staré dobré mafie k tomu, jenom té krve je tam na dnešní poměry málo. Nezapomenutelný seriál z mého mládí se vrátil, ale obávám se, že jen pro mne. Dnešní mládí přepne na jiný program. ()

contreras 

všechny recenze uživatele

Vychytaný seriál v mnoha směrech. Jde o to, dávat dobrý pozor a poslouchat Thea, jak jedná s ostatními postavami v seriálu. Je to totiž velmi arogantní pičus a to se mi neskutečně líbí!! V epizodních rolích se zde mihne spousta později známých herců, které snad není třeba dlouhosáhle zmiňovat. Za mne 10/10, ale je to silně subjektivní hodnocení, chápu.... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Celkem legendární seriál, který měl na svou dobu neuvěřitelných 125 pokračování. V každém případě to nebylo vůbec špatné a taková ta sy/urová atmosféra 70. let v Americe tam úplně tekla z obrazovky, což je dobře. Kožak si nehraje na experta, není bortanik, lingvistik ani psycholog, jako dnešní blbci z kriminálek Severní pól apod. Možná proto se na to dá dívat i po tolika letech. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Původně se jednalo o pilotní díl, který měl odstartovat nový detektivní seriál s vyšetřovatelem LaGuardiou (Vincent Gardenia) jako hlavní postavou. (Radek273)
  • Představitel detektiva Stavrose George Savalas je bratr Tellyho Savalase, který hraje Kojaka. (Kaufman)
  • Jedná se o jediný díl seriálu s vánoční tematikou. (Radek273)

Související novinky

Z Vina Diesela bude nový Kojak

Z Vina Diesela bude nový Kojak

21.06.2015

Člověk by řekl, že půjde o jeden z těch projektů, nad kterými se rychle zavře voda. Ale kupodivu ne. Remake seriálové klasiky Kojak, který studio Universal chystá s Vinem Dieselem (Rychle a zběsile 7… (více)

Vin Diesel konečně zaútočí na Řím?

Vin Diesel konečně zaútočí na Řím?

25.12.2012

O tomhle projektu slýcháme v nepravidelných intervalech už dobrých deset let. Pro Diesela jde dokonce o celoživotní sen – příběh o velkém kartáginském vojevůdci jej zaujal už jako dítě. Historický… (více)

Reklama

Reklama