Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (2 915)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

S trochou nadsázky se dá říct, že SSSR bojuje s Araby o ropu a v celém tom kolosu tahá za nitky USA. Duna part two je vrchol moderního velkofilmu po všech směrech. Od poutavého storytellingu začínaje, přes sound design, fantastickou výpravu, triky, zvuk a Zimmerovu krasojízdu konče. Bez výjimky famózně odvedená práce tvůrců i herců. Monumentální epika, která dlouhé roky platila za nezfilmovatelnou, se povedla podruhé. Everybody says it cant be done, until somebody does it. A ten somebody je Denis Villeneuve. Událost roku a  třeba takové osedlání červa, nebo souboj mezi Chalametem a Butlerem je absolutní filmové potěšení. A fňukaly, kteří si budou stěžovat na závěrečnou třetinu a kdoví co ještě, nemá cenu řešit.

plakát

Hrozba smrti (2024) 

Doug Liman utržený ze řetězu. Slušně zpracovaná letní testosteronová řezanice, která je vtipná, obstojně zvládá mixovat humor, sebeparodii a akci, s kulisou prosluněných Keys za zády. Důstojné repete příšernému originálu, navíc s ansámblem, který znovu resuscitoval akční dráhu Jake Gyllenhaala, jeho fyzické formě všechna čest, a objevil herecký, či spíše komediální potenciál Conora McGregora. Škoda některých otřesně zpracovaných digitálních záběrů a nepovedených střihů, ale v rámci akčního výplachu bez vyšších ambicí relativní spokojenost.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Ahsoka má skvělý rojezd, ale mrzuté, v podstatě doklopýtané finále, ve kterém několik zásadních věcí nedává moc smysl, potažmo není dovysvětleno a kdo čeká epický konec ve stylu Epizody 3, bude velmi zklamán. Úvod má vysoké ambice. Disponuje výbornou atmosférou a ctí některé trademarky starších Star Wars. Stejně tak souboje jsou slušně natočené. Ovšem od půlky už je to stereotypní přešlapování bez jakékoliv invence, či režijní iniciativy. V podstatě slabší kopie veskrze zábavnějšího a pozitivněji laděného Mandaloriana. Tahák v podobě Haydena Christensena nestačí, i když je využit solidně.

plakát

Ahsoka - Část 1: Mistři a učedníci (2023) (epizoda) 

Docela temná a atmosférická otevíračka ve stylu Rogue 1 a dalších moderně pojatých Star Wars stories poslední doby, která je trochu provoněná vůní dobrodružství Indiana Jonese se specifickými trademarky a artefakty. Oceňuji fakt, že se tvůrci vytasí hned s téměř všemi stěžejními postavami a i bez znalosti Rebels je to zatím docela zábava.

plakát

Ahsoka - Část 2: V potu tváře (2023) (epizoda) 

Temné tónování pokračuje a funguje dobře. Solidně natočený souboj v docích a celkově krátká stopáž dělá celek svěží a dynamický. Podobně jako to má třeba Mandalorian.

plakát

Ahsoka - Část 3: Čas odletu (2023) (epizoda) 

Výpravný díl jak vystřižený ze starších Star Wars. Nápadité vesmírné souboje a na závěr velryby v oblacích. Asi ne nejlepší díl, ale pro SW geeky jak stvořené.

plakát

Ahsoka - Část 4: Ztracení Jediové (2023) (epizoda) 

Zatím nejlepší epizoda plná skvělých přestřelek, soubojů se světelnými meči a přeseknutých stromů. Ray Stevenson je charizmatický záporák.

plakát

Ahsoka - Část 5: Stínový válečník (2023) (epizoda) 

Anakin dominuje. Jeho návrat dopadl nad očekávání dobře. Nejen že skvěle vypadá, ale nezapomněl ani skvěle máchat světelným mečem. Pětka víc než jakýkoliv jiný díl série připomíná unikátním nábojem fantastickou epizodu 3.

plakát

Ahsoka - Část 6: Daleko, předaleko (2023) (epizoda) 

Vypadá to jako mix Mandaloriana a Duny. Ale ani z jednoho to nemá duši. Jen doslovně kopíruje/replikuje některé momenty, vizuální nápady, nebo konstrukci příběhu.

plakát

Ahsoka - Část 7: Sny a šílenství (2023) (epizoda) 

Tvůrcům dramaticky dochází kadence nápadů a začíná se z toho stávat šablonovitý počin s generickou akcí a smyčkou stále opakujících se soubojů a rádoby hype scén. Trochu Witcher, trochu Mandalorian, osudovost je pryč a navíc tu máme zvířátka ve stylu Jar Jara Binkse. A zmiňovat to, že scény z ve vesmíru značně kopírují fantastickou sekvenci se seismickými náložemi z Epizody 2, je vlastně zbytečné.