Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (13)

Nejdelší jízda

Nejdelší jízda (2015)

V čase 01:11:22 si lze povšimnout v adresním řádku prohlížeče Safari adresy file:///Users/romaingateau/Downloads/The%20Longest%20Ride%20Web%20Files/Adrienne%20Francis%20Gallery%20Web-Updated/cliffspohn.htm a o něco později (čas 01:11:26) též adresy file:///Users/romaingateau/Downloads/The%20Longest%20Ride%20Web%20Files/Adrienne%20Francis%20Gallery%20Web-Updated/ArtistDetail.htm, které prozrazují, že prohlížený web je fiktivní, neboť odkazují na lokální stažené htm soubory uživatele Romain Gateau, což je rekvizitář tohoto filmu.

Spider-Man: Bez domova

Spider-Man: Bez domova (2021)

V titulkové části věnované Jacobu Batalonovi (Ned) si lze všimnout kresby tzv. termodynamického čtverce, či též Bornova čtverce dle jeho autora Maxe Borna. Pod tímto mnemotechnickým diagramem se nachází rovnice, která aby byla dle tohoto diagramu a běžně užívaného značení termodynamických veličin správně, a tedy vyjadřovala diferenciál Gibbsovy volné energie (zde netradičně označena písmenem F), musí být opačné znaménko u diferenciálu teploty, tedy správně by byl tvar dF = -SdT + VdP.

Tenet

Tenet (2020)

Dle charakteristické červené stuhy na batohu můžeme usoudit, že neznámý maskovaný muž, který zachránil Protagonistu (John David Washington) při úvodní přestřelce během akce v opeře, byl Neil (Robert Pattinson).

Tenet

Tenet (2020)

Název filmu Tenet je součástí slavného latinského čtverce Sator nalezeného v troskách Pompejí. Slovní čtverec je tvořený pěti palindromy: SATOR, AREPO, TENET, OPERA a ROTAS. Pokud se tato slova vepíší do čtverce, lze je číst popředu, pozpátku, horizontálně i vertikálně. Čtverec má čtyři symetrie: identita, dvě diagonální zrcadlení a rotaci o 180° (odpovídající tzv. Kleinově čtyřgrupě). Každý z těchto palindromů se ve filmu vyskytuje. SATOR znamená „sázeč“ či „rozsévač“ a do filmu vstupuje prostřednictvím postavy hlavního záporáka Andreje Satora (Kenneth Branagh). AREPO (nejspíše jméno Egyptského původu) je ve filmu použito jako jméno padělatele Goyova obrazu. TENET znamená „dogma“ nebo „držení“ a kromě názvu filmu se ve filmu vyskytuje také jako název organizace, která se z budoucnosti snaží zastavit Andreje Satora. OPERA je místo, kde se odehrávala akční sekvence na začátku filmu, a znamená „práce“, „péče“, „skutek“ nebo „služba“. ROTAS je název společnosti, která ve filmu vlastnila letiště v Norsku, kde byl zmíněný Goyův obraz uchován, a slovo znamená „kola“ nebo „roztočit“.

Šingeki no kjodžin

Šingeki no kjodžin (2013) (seriál)

Bavorské město Nördlingen, které je vystavěné uvnitř kráteru Ries, má kruhový půdorys, je obehnané hradbami a jeho středověká architektura a těsně naskládané domy s úzkými uličkami se nápadně podobají těm v anime.

Spojenci

Spojenci (2016)

Marianne (Marion Cotillard) má příjmení „Beauséjour“, což byla také bastionová pevnost v Akádii na území dnešního Québecu, tedy místa odkud pochází Max Vatan (Brad Pitt). Bitva o pevnost Beauséjour 3.–16. června 1755 započala britskou ofenzívu na počátku Sedmileté války mezi Velkou Británií a Francií.

Predestination

Predestination (2014)

Dialogy se poměrně striktně drží povídky "All You Zombies" (v češtině "Všechny tvé stíny") od Roberta A. Heinleina, ale některé detaily byly ve filmu pozměněny. Například v předloze stroj času váží 23 kg a ve filmu pouze 6 kg. Také nesedí data a časy všech událostí dle předlohy. V předloze byla při přemístění v čase použita kovová síť a pletivo, aby se určil prostor, který se má transformovat, zatímco ve filmu stačilo, aby byl dotyčný v okruhu tří stop. Malá Jane váží dle předlohy po porodu 5 liber 3 unce, ve filmu je to 7 liber 3 unce.

Perníkový táta

Perníkový táta (2008) (seriál)

Raymond Cruz (Tuco Salamanca) uvedl v rozhovoru pro "Washington's WTOP", že natáčení pro něj bylo psychicky velmi vyčerpávající. Když byla jeho postava konečně zabita, měl z toho radost.

Perníkový táta - Krabicový nůž

Perníkový táta - Krabicový nůž (2011) (epizoda)

Když Hank (Dean Norris) na svém laptopu prohlíží e-shop MineralEmporium.com, v adresním řádku prohlížeče je C:\Users\Mad Props\Desktop\Mineral Emporium screen\ebay hero.html, což jasně značí, že se jedná o fiktivní stránku uloženou na lokálním disku jeho počítače.

The Answers

The Answers (2015)

Mechanické vlnění (tedy i vlnění vody) určuje vlnu jako množinu kmitajících bodů mezi dvěma body, které kmitají se stejnou fází. Tudíž není pravda jak ve filmu zaznělo, že je vše propojené a je tedy jen jedna vlna.

Skills

Skills (2010)

Je téměř nemožné, aby se kulka ze zbraně ráže 9mm vystřelená ze vzdálenosti menší než 3 metry zastavila v těle Stretche (Sean Banan) a neprošla skrz a nezasáhla Kelvina (Marcus Gustafsson).

Little Mix: Black Magic

Little Mix: Black Magic (2015) (hudební videoklip)

Když se děj videoklipu přesune na přednášku, tak na zcela popsané tabuli za přednášejícím je chyba: (a+b)^2 = a^2 + ab + b^2 ale správně je: (a+b)^2 = a^2 + 2ab + b^2.

Reklama