Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Mysteriózní

Recenze (362)

plakát

Přicházím s deštěm (2009) 

Tran dal filmovému přívlastku "temný" nový význam. Tento film je naprosto nevídaným mixem žánrů, od thrilleru až po pašijovou hru, jako celek však nakonec vyzní jako psychologické drama. Pokud se budu chtít filmu vysmívat, najdu desítky příležitostí (díry ve scénáři, některé herecké kreace...), ale proč bych to proboha dělal? Ten film mě prostě odstřelil, tečka.

plakát

Den zrady (2011) 

Citlivě režírovaný film s výborným obsazením, jehož slabinou je však scénář. The Ides of March je solidní politické drama, dokud zůstává na poli dramatu. V okamžiku vykročení směrem k thrilleru ovšem povážlivě zakolísá a už to nevybere. Clooney-režisér opět projevil cit, pevnou ruku i dobré oko. Clooney-herec zůstal v pozadí, do akce se pořádně dostal až v závěru, kdy už ale...(viz výše). Gosling dobrý, byť se slabšími okamžiky, např. scéna vyhazovu se mu moc nepovedla. V ní naopak exceluje Hoffman. Film jako celek neohromí, ale rozhodně ani neurazí. Pokud však jeho hlavním poselstvím má být to, že ideje a osobní ambice často nejdou dohromady a že v politice, založené na hledání kompromisů mezi nimi, je občas, "for the greater good", nutné překousnout ošklivé věci, pak ani nepřináší nic nového.

plakát

Tajemství Lisabonu (2010) 

Absolutní filmový zážitek. Dějově to je solidní červená knihovna, hlavně ve druhé části směřující spíše k Němému Bobšovi, což je ovšem vzhledem k životní zkušenosti vypravěče ("autora") příběhu samozřejmou součástí příběhu. Tento příběh je však podán s mistrovským využitím filmových prostředků. Dynamika záběrů vyplývá z jejich hloubky a uspořádání, střih je velmi rozvážný.

plakát

Tenkrát v Anatolii (2011) 

Není to detektivka, není to road-movie, není to... cokoli. Je to život. Bez přehánění, tohle je totální bomba, ač nečekaná. Vizuálně neokázalé, přesto precizní. Herecké výkony minimalistické, přesto emotivní, prožité. Podívejte se na to bez předsudků.

plakát

Vánoční koleda (2009) 

Pro mě nic víc než technologické cvičení. Obsahově to je rádobyakční karikatura Dickensova příběhu (k čemu byla ta předlouhá honička s Duchem of Christmas Future, proboha?). Doporučuji raději TV verzi z roku 1999 s Patrickem Stewartem a Richardem E. Grantem.

plakát

Pontypool (2008) 

Princip "nákazy" a "léčby" jsem nepochopil, ale bavil jsem se královsky.

plakát

Dvojí život Veroniky (1991) 

V kontextu režisérovy tvorby by to mohlo být bráno jako pilotní díl trilogie (co třeba "Zelená"?).

plakát

Žluté moře (2010) 

Korejský film-noir, který je velmi... noir.

plakát

Seznam smrti (2011) 

Tak trochu voodoo kitchen-sink drama. Dusno, že by se dalo krájet, a nepovolí ani na chvilku, spíše čím dál víc přituhuje. Kulervoucí zvuková stopa. Silné.