Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (181)

plakát

Zimní král (2023) (seriál) 

10%   Bernard Cornwell umí psát (viz Poslední království). Jsou to takové akční dynamické novely. Nepokouší se o hlubokozpytné sondy do čtenářovy mysli. Romány s vývojem postav nečekejte. Řemeslo olověných zadků se u něj snoubí se znalostí historie a to zvláště válečné. Na spisovatele až mistrovské úrovně. U The Winter King asi nebyl rád, že je přítomen projekci. Mimochodem, pokud máte rozpočet na "Céčkový" seriál,  přetáhněte večer do projektu pár fešných barmanek. Ať je na co se koukat, když  je ten umělecký přesah, hodně, hodně mimo.* A já k té mizérii přidávám další negativní pocit, úzkost: z pokřivování historie, z ničím  nesvázané "umělecké" licence, svobody....falšování demografie. Tohle ve mě vyvolává všudypřítomný a tuze hojný BLACKWASHING...

plakát

Hvězdná brána (1997) (seriál) 

90% Kultovní záležitost, dobře udělaný béčkový seriál, který vycházel ze slušného filmu. Hodnotím naprosto nekriticky stejně jako RED DWARF, WITCHER a KRTEČKA.

plakát

Marie Terezie (2017) (seriál) 

65 % Marie Terezie byla bezpochyby ženská jako brousek. Sama proti všem, jedna válka za druhou, 16 dětí (jejich vysoká mortalita) a  reformátorský synek Josef II, který se jí na sklonku života postaral o pár vrásek. O to, že nemá 4 stálice se v mých očích zasloužila tím, že v politice vyznávala protičeský postoj - nazvala českou korunu "šaškovskou čepicí", zrušila Českou dvorskou kancelář a přišla  o téměř celé Slezsko v bojích s Prajzama.***Seriál to nezachránil.

plakát

Válka světů (2019) (seriál) 

41% Hodnotím  po třech sériích. 40 bukvic je hlavně za neotřelé pojetí známého příběhu a za pár dobrých nápadů . **Takové evropské. Neopovažujte se to přirovnávat k "Živí a mrtví. Tohle je echt evropské - hodnotné a umělecké. Plné nesympatických hrdinů. Plné pocitů - bohužel od k ničeho k ničemu. Vata sem vata tam. Něčím to vycpat holt musíme. Hudba k uzoufání. H.G. Wells by asi koukal kam se podělo jeho dramatické dílo plné napětí, dynamiky a  podnětných myšlenek na téma "Kdopa se stavil na kafe?"**Alespoň u toho můžu číst a čekat jestli někoho napadne (třeba jak asi ty čokloidi lezou po žebřících, nebo plavou, jestliže mají organické mozky - tak potřebují živiny, jedí, dýchají - nebo co dělají aby fungovali, et cetera - ale co s tím dumáním, že?) **Produkce dostává jednu bukvici za to, že významně ušetřila v rozpočtu za VŠECHNY odborné poradce a za výběr lokalit. Vojenská taktika různých skupinek, včetně bandy frantíků bez přileb (plukovník velí posílenému družstvu?), připomínala balet narkoleptiků. Bez krytí, záloh,  spojení a vybavení by nebyli schopni realizovat ani jednodenní školní výlet s jedním přespáním v terénu.*****Teď mě napadá - nezačali evropští scénáristé stávkovat už v roce 2019 a nikdo si toho nevšiml?

plakát

Africké královny - Královna Kleopatra (2023) (série) odpad!

Asi nemá cenu zdůrazňovat fakt, že Kleopatra byla z rodu Ptolemaiovců, což byli původem Makedonci, potažmo Řekové. Rasistický hnus zvaný blackwashing.

plakát

Tokyo Vice (2022) (seriál) 

70% Tak tohle nebyla žádná béčková našlapaná krimi, plná genderových klišé, jak jsem očekával. Bylo mi dopřáno...Drobné vhledy do Japonské mentality. Každodenní rutiny, liliputánských tokijských  bytečků a někdy nepochopitelných kulturních náležitostí. Detaily z života naší civilizaci přece jenom dosti vzdálené...Mimochodem je zde i poučení, že jsou Japonci národem velice xenofobním (až rasistickým) a je jim dost jedno co na to ostatní. Obalí se slupkou neproniknutelné zdvořilosti, myslí si co chtějí a konají, v souladu s tisíciletou tradicí, jak je jim dáno.****A teď frčím sehnat psanou formu. Jake Adelstein čeká...

plakát

Grygar (2018) 

80% Doktor Grygar patří k několika málo lidem, kterých si nadevše vážím. Je to muž, vzdělaný nejen ve svém oboru, jež si stojí  za svým názorem a přitom ho dokáže srozumitelně předat i ostatním lidem. Svůj život zasvětil nejen poznání  ve svém oboru, ale i popularizaci vědy a víře v Boha. Film se to vše pokouší zhmotnit v 84 minutách. Všechna čest a děkuji Martinovi Petráskovi a Leošovi Kyšovi za velice zdařilý projekt.

plakát

Soumrak templářů (2017) (seriál) 

60% Slaboduchá představa o středověku a roli  Templiers (Pauperes commilitones Christi templique Salomonici) v historii křesťanství. 60 bukvic  kvůli českým reáliím, slušné hmotné kultuře z období 1150 až 1350 a zábavnému mečákování. Ale jednou jsem to skouknul tak co :-)

plakát

Do útoku (1987) 

59%. Tehdy při sledování i  slzička ukápla a biceps i triceps se napjal k nemožnosti.