Reklama

Reklama

Marie Terezie

(seriál)
  • Rakousko Maria Theresia (více)
Trailer 1
Česko / Rakousko / Maďarsko / Slovensko, (2017–2021), 8 h 35 min (Minutáž: 94–114 min)

Režie:

Robert Dornhelm

Hrají:

Táňa Pauhofová, Kateřina Coufalová, Aaron Friesz, Ursula Strauss, Martin Pechlát, Adam Vojtek, Rosaria Viola Mlčková, Kateřina Winterová, David Švehlík (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(5)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (10)

Akinaz 

všechny recenze uživatele

Za mě opravdu povedený dobový seriál, který nás seznamuje s takovou veličinou jakou byla Marie Terezie. Moc se mi líbili rovněž herecké výkony všech hlavních protagonistů, ale zejména Vojtu Kotka v roli nápadníka a posléze manžela této veliké panovnice je třeba pochválit, už jen za to, že se své role zhosti od počátku až do samého konce (tedy panovníkovi smrti). Výborné kostýmy, humor i všechny protagonistky hlavní hrdinky. 5* ()

Falanx 

všechny recenze uživatele

65 % Marie Terezie byla bezpochyby ženská jako brousek. Sama proti všem, jedna válka za druhou, 16 dětí (jejich vysoká mortalita) a  reformátorský synek Josef II, který se jí na sklonku života postaral o pár vrásek. O to, že nemá 4 stálice se v mých očích zasloužila tím, že v politice vyznávala protičeský postoj - nazvala českou korunu "šaškovskou čepicí", zrušila Českou dvorskou kancelář a přišla  o téměř celé Slezsko v bojích s Prajzama.***Seriál to nezachránil. ()

Reklama

Jirkacek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá naše rodina velice ráda cestuje a když tu a tam navštívíme nějaký zámek, často narazíme na jméno Marie Terezie nebo někoho z její rodiny. Není divu, když byla význačnou rakouskou šlechtičnou, reformátorkou, bravurní diplomatkou a nejvýznamnější panovnicí českých zemí. Jenže jsme od průvodců na zámcích zachytili jen útržky z jejího života, které se týkaly toho daného místa, té konkrétní situace. Celý její život jsme však vůbec neznali a upřímně, ani nás to kdovíjak nezajímalo. Vždyť těch šlechticů bývalo tolik....českých, rakouských, uherských, pruských, bavorských, saských, kdo si to měl všechno pamatovat. Vše se změnilo až při naší nedávné návštěvě zámku ve Frýdku - Místku, kde se pan průvodce zmínil o pětidílném seriálu Marie Terezie, natočeném v letech 2017, 2019 a 2021. A k dobru dal historku o pikantním lesbickém vztahu dcery rakouské vládkyně Marie Kristýny s Isabellou Parmskou, švagrové urozené dcerušky. A to byl ten důvod, proč jsme se na pětidílný seriál podívali. Nakonec se ukázalo, jaké moudré rozhodnutí jsme učinili, neboť jsme opravdu podrobně poznali soukromou tvář osvícené panovnice, jež si už za života vysloužila přezdívku „matka Evropy". Seriál nás na krátkou dobu nejprve zavedl do puberty Marie Terezie z rodu Habsburků, která si později vydupala za manžele císaře Františka Štěpána I. Lotrinského. Marie Terezie se narodila 13. května roku 1717 ve Vídni, porodila 16 dětí a na několika evropských trůnech seděla čtyřicet let. Díky seriálu jsme tedy mohli nahlédnout do zákulisí vídeňského dvora a Marii Terezii poznat jako milující ženu a matku. Dozvěděli jsme se o složitém evropském děním v 18. století, o válkách s Pruskem a nahlédli jsme pod pokličku komplikovaných vztahů s Francií. Marie Terezie byla jediná žena své doby, která dokázala zvládnout tři role najednou: úlohu absolutistické panovnice, matky šestnácti dětí a milující manželky. Zemřela opuštěná 29. listopadu roku 1780, tedy ještě před vypuknutím francouzské revoluce. Zůstala tak ušetřena stětí své dcery Marie Antoinetty, manželky francouzského krále Ludvíka XVI., ostřím gilotiny...A za to si získala u nás doma obdiv, ačkoliv jsme se původně na tento seriál dívali z jiného důvodu.....Celkem jsme před obrazovkou strávili 8,5 hodiny a vůbec toho nelitujeme, čas to byl strávený moudře a od nynějška budeme při prohlídkách zámků chytřejší. A když se průvodce zmíní o Marii Terezii nebo její rodině, můžeme jej nevědomky zkontrolovat, zda mluvil pravdu. Ale teď už pojďme na celkové hodnocení seriálu Marie Terezie, který si u mne zprůměrováním všech tří řad vysloužil čtyři tereziánské hvězdy ****. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Má to svoju hereckú, kostýmovú kvalitu, takže kľudne v priemere dve hviezdy by sa dali dať len z pocitu bežného diváka. Tá Rakúšanka naozaj mala rysy pripomínajúcu Máriu Teréziu. Ale z historického hľadiska je tu poplatnosť našej dobe, takže nedá sa inak - odpad. Mirka Zlatníková môže písať históriu akurát tak pre liberálny bulvár. Okrem toho, že jej dátumovo skoro nič nesedí, celé panovanie Márie Terézie v podstate sústredí na milostné avantúry a katolícku cirkev a úplne degraduje tak významnú osobnosť, akou Mária Terézia bola. Fabulácie robia z jej dvora bordel. Aby sa spochybnila jej viera, inak dokázateľne veľmi hlboká, prisúdila sa jej tu nevera a tolerancia nejakých lesbických vzťahov. Mentalita ľudí pred 250 rokmi však bola úplne iná. Postavy sú natočené a znázornené ako by boli z dnešnej doby, v podstate keby nemali parochne, tak to s historickým duchom nemá nič spoločné. Toto dielo dopadlo presne tak, ako končí 90% dnešných filmov/seriálov z historického prostredia. Netočí sa to preto, aby sa človek niečo naučil, ale aby sa presadzovali novodobé novoty ich včlenením do historického prostredia a nenápadným poukazovaním na to, že vždy to bolo normálne. Ešte donedávna sa hovorilo, že dejiny píšu víťazi. Omyl! Dnes už platí, že dejiny píšu bulvárni fabulátori a pokrivení filmári. Už pomaly aj zo svätice urobia ludru a ľudia tomu uveria. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Celé mě to bavilo na 4*. Vojta Kotek odvádí skvělý výkon napříč všemi díly a jeho postava Františka Štěpána je pro mě středobodem celé série. Hodně mu pomáhá ale ten fakt, že je zde skutečně celou dobu. Herečka, která hraje Marii Terezii se v průběhu seriálu třikrát změní a přestože všechny dámy hrají dobře, je těžké se znovu a znovu napojit na jinou herečku. Proto mám nejvřelejší vazbu hned k té první. Obzvláště skok mezi Marie-Luise Stockinger a Steffi Reinsperger byl těžký, jelikož neuběhla skoro žádná doba a změna vizáže byla maximální, i když očekávatelná. Celý koncept seriálu se mi moc zamlouvá. Má velmi dobrou edukativní hodnotu (s neustálou nutností zpětné kontroly na wikipedii), moc fajn hudbu a místy mi přišlo, jakobych koukal třeba na Borgie, a ne na především český koprodukční televizní seriál. Hvězdu ale musím strhnout za zcela zbytečné zmatky a odchylky od reality (prostě mě například trápí, když někdo má umřít a umře úplně někdy jindy (Johanna Gabriela), nebo tam někdo zásadní má být a vůbec tam není (Karel Josef). Dále zejména závěrečný díl převelice trpí postavou Táni Pauhoufové, která nezestárla ani o jediný den, přičemž královský pár mezi tím prožil úplně celý život. Nechápu, jak může vzniknout takováhle bota, tím spíš, že její postava je v posledním díle naprosto zbytečná a vůbec tam nemusela být. Během série je také někdy otázkou, zda skutečně musely například všechny plesy proběhnout a nemohl být větší prostor pro dramatičtější události, ale beru, že je to seriál, co má 8 a půl hodiny a ne pořád to bude mít maximální tah na branku. Holt někdy z toho maličko kouká ona televiznost a levnost (a když jste přísní, tak z toho kouká vlastně pořád). Ačkoliv jsem seriál sledoval prioritně kvůli Josefu II., který mě teď zajímá, paradoxně se mi poslední díl líbil nejméně a nejvíce se mi líbily první dva, které jsou hodnoceny nejhůře. Když totiž ještě žil Karel VI. a Princ Savojský, bylo to z pohledu Marie Terezie a jejího diváka za mě nejzajímavější, než válka, která probíhala poté. Když by ale podobně kvalitně byl zpracován každý český král, tak se teda vůbec zlobit nebudu a díky tomuhle seriálu jsem si ujasnil a zapamatoval naše vládce od Karla VI. až po současnost, což se mi zatím nikdy nepovedlo. ()

Galerie (299)

Zajímavosti (40)

  • V české verzi mluví všichni čeští herci a herečky svými hlasy, kromě Oldřicha Bělky (herec ztvárňující pana Harpina), kterého nadaboval Jan Szymik. (funhouse)
  • Rokovania o vstupe slovenskej RTVS do projektu trvali 2,5 roka. Najnáročnejšie podľa (vtedajšieho) generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku bolo zlúčiť predstavy o filme jednotlivých televízií. „Každý mal minimálne tri ambície. Čo najviac dostať do deja svoje reálie, čo najviac presadiť svoje herecké tváre a napokon aj iné tvorivé profesie" skonštatoval po natáčaní. Mária Terézia vznikla ako unikátny film štyroch verejnoprávnych televízií - slovenskej RTVS, Českej televízie, rakúskej ORF a maďarskej MTVA - k 300. výročiu narodenia panovníčky rakúsko-Uhorskej monarchie. (kacer4)
  • Při scéně, kdy František Štěpán (Vojtěch Kotek) vypráví dvorním dámám o „svlékací sázce“ mezi jeho známým a jistou dámou, byly jeho boty až moc hlasité, takže Vojtěch Kotek chodí na terase po koberci. Tato scéna se také musela jednou přetočit, protože v pozadí byla zachycena procházející žena s kočárkem. (klara.leb)

Reklama

Reklama