Reklama

Reklama

Rok, který změnil Zemi

  • Velká Británie The Year Earth Changed (více)
Trailer
Velká Británie, 2021, 48 min

Režie:

Tom Beard

Kamera:

Richard Szkiler

Hrají:

David Attenborough (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dosud neviděné záběry ukazují, jak lockdown otevřel dveře přírodě, která se vzpamatovala a vzkvétá. Lidstvo se sice zastavilo, ale Země si našla v oceánech, na pevninách i na obloze svůj ztracený rytmus. (Apple TV+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Jednou z mála pozitívnych vecí lockdownov bolo, že naša príroda a zvieratá mali dostatočný čas sa regenerovať. To, aká je to krása vidieť všetko takmer nerušene bez ľudského vplyvu žiť svojim životom ukazuje tento dokument. Nič dojemnejšie nemôže byť ako vidieť ako sa ovzdušie prečisťuje, chránené druhy navyšujú svoje počty, už by sme si mysleli, že sa toho nedožijeme a predsa.🤗Na druhej strane čo spraví s prírodou odpad po pandémii z rušok a respirátorov si už nechcem radšej ani predstaviť. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ako dokument je nádherný to sa musí nechať a z veľkej časti aj pravdivý. Lockdown toho zmenil veľa, on priestore pre zvieratá či čistejšom vzduchu nemôže byť hádam žiadnych pochybností. Čo však inštitúcie ktorých fungovanie je nevyhnutné pre spoločnosť aj počas pandémie a ktoré, povedzme na našom malebnom Slovensku 5 mesiacov z dôvodu obmedzení spoločného stravovania používajú jednorázové plastové obaly, ktorá nakoľko nie je možné recyklovať z dôvodu veľkého znečistenia končia v komunálnom odpade? O plastových príboroch nehovoriac. A keď cestou do práce potrebujete odhodiť do odpadkového koša povedzme pri autobusovej stanici použitú vreckovku nájdete v nich neskutočne veľa plechoviek od piva či fliaš od alkoholu pretože pandémia pôsobí nielen na zvieratká. Áno, opäť je to z veľkej časti o zodpovedností ľudí lenže ak sa človek nemá problém porozprávať aj s pracovníkmi Technických služieb vie že množstvo odpadu sa v priebehu pandémiu ich odhadom zdvojnásobilo...Hodnotu dokumentu rozhodne nepopieram, lenže je to klasické žime v lepšom súlade s prírodou, s čím súhlasí v§čšina ľudí. Ale ako to spraviť nato žiaden dokument, nech je akokoľvek dobrý, odpoveď nedá. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Pandemie je důkaz toho, že když si lidstvo dá na chvíli pauzu, planeta Země se může opět nadechnout." _________ S každým dalším dokumentem jsem stále víc nadšen z tvůrčí kolaborace Davida Attenborougha a streamovacích platforem, ať už jde o Netflix, anebo právě Apple TV. Dokumenty Davida Attenborougha z posledních let totiž dokazují, že klimatická změna není výmysl, kterej si vědci jen tak se srandy vytáhli z prdele. 'Rok, který změnil Zemi' ukazuje jednoduchý příklad toho, co se stane, když lidstvo kvůli virové pandemii na chvíli zastaví průmyslovou mašinérii a omezí svůj konzumerismus – obyvatelé Indie díky čistšímu ovzduší mohou poprvý v životě jasně vidět vrcholky Himálají, jeleni se mohou chodit pást do center měst, gepardi mohou namísto turistů obývat luxusní hotely, řeka Ganga už není pouhou stokou plnou splašek, a na plážích po celém světě není gigantickej bordel - o celkový redukci emisí a obnově biodiverzity ani nemluvě. 'Rok, který změnil Zemi' proto nutí diváky k zamyšlení nad sebereflexí ohledně naší civilizační životosprávy a vede k zásadní otázce, zda nakonec lidstvo samo není oním virem, který Planetě Zemi ve skutečnosti škodí - inu, na hrubý pytel hrubá záplata. Už teď jde však znát, že regenerace přírody půjde do kopru stejně rychle, jak přišla...... #thanoswasright ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Opäť ďalšie pekné dielo pána Attenborougha, keby mu zdravie dožičilo ešte ďalšie desaťročia. Tu síce máme len jeho hlas, ale to stačí na privodenie tej správnej atmosféry. Spievajúce vtáčky na miestach, kde stáli autá v kolónach a zvuk prírody sa k slovu nedostal. Korytnačky/Želvičky sa dostávajú na miesta, kde môžu v pohode zniesť vajíčka a nebáť sa, že ich niekto bude rušiť. Áno, prírode sa darí oveľa lepšie, keď tam nie sme. Ale zas na druhej strane, kam to má viesť? Má sa človek úplne odstrániť z tohto sveta, aby sa mali zvieratká dobre? Buďme ohľaduplní, ale zas aj my potrebujeme priestor. Neveďme lásku k ekológii a životnému prostrediu k ekofašizmu. Obrazovo ale pekný dokument. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Každý má v přírodě svého predátora za účelem redukce druhu před přemnožením. Naším  predátorem jsou lidově bacily. Covid 19 se choval slušně a odstraňoval jen nejslabší kusy. Dokument ukazuje znovunabytou přírodní rovnováhu. Překvapilo mě, že v Indii kvůli znečistěnému  vzduchu neviděli 30 let 200 kilometrů vzdálený Himaláj. Kolik jich tam proboha umírá na rakovinu z životního prostředí? Film pracuje se zavedenym formatem - nejdrive montaz silnych chvil,pak hlavni geograficka mozaika stridahici ekosystemy,barvy,nalady divaku.Levhart obsadil turisticky bungalov v Africe, ma tim padem all inclusive pobyt s rezimem All you can eat.A jeho lov provazi napeti stejne jako v kriminalnim thrileru.Zabery z hodne velke blizkosti jsou u BBC standart.Prirode se pandemickou vylukou znacne ulevilo.Samice obriho keporkaka slysely v aljasskych vodach sva mladaty,a tak mohla zanechat decko v zatoce a v klidu se venovat lovu.Pri hustem vodnim provozu si to netroufne.Gepardice dokazala snadno zavolat sve potomky,kdyz jeji mnoukani nerusily motory navstevniku safary.Alterborough se snazi ukazovat hru barev v bujnem pralese,zaroven ale potrebuje ukazat vypalene plochy,kde se na poslednim zbyvajicim strome drzi posledni vydeseny orangutan.A pritom dokumentarista nechce ztracet pozornost milionu divaku,aby z filmu i nadale odchazeli okouzleni a dojati.Ne deprimovani.Dokument nastesti vzbuzuje otazky k premysleni.Potrebuje priroda,abychom v udrzitelnem rozvoji,ktery slouzi jako ideologie k drancovani,pribrzdili?Clovek se musi zacit sam sebe regulivat.Dokument ale nedodava,jako roli maji sehrat ochranci prirody,vlady,prumysl nebo obcane. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama