Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (793)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Využil som príležitosť a ešte raz som si pozrel film z praveku o praveku. Nebol by som rád, aby moje záverečné hodnotenie ovplyvňovala nostalgia, súcit so Zemanom alebo potreba pritakávať, keď všetci píšu, že ... Cesta do praveku neodmysliteľne patrí do histórie filmu. V dobe vzniku bola pre mladých divákov tým, čím je Jurský park pre ich vnúčatá. Súčasne si myslím, že Cesta do praveku na obrazovky nepatrí a ak, tak minimálne v päťročnej frekvencii. Ani počítačové hry, ktoré sa hrávali na Sinclair ZX 64 už dnes nikto mladým neponúka. Napriek tomu, že nostalgici na ne nedajú dopustiť. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň naší paleontologické vědy:) Současní paleontologové prominou, že takto adoruji víc než půl století staré objevy, z nichž některé dnes již třeba byly slušně řečeno aktualizovány, ale bráno měřítkem kinematografické historie je Cesta Do Pravěku špičkové dílo do dnešních dnů. Nicméně ten konec-nekonec mi úplně nesedí ani dnes (říkat proč by asi byl spoiler) a kdysi jako dítě jsem ho považoval za velkou zradu:) Proto dávám 70%. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Proti prudu rieky, hor sa do praveku! Kusisko nostalgie ma v sebe tento film. Pre kazdeho krpca bol takym splnenym snom, ci mnohych aspon inspiroval k tomu, aby podnikli podobnu vypravu (iked skoncila len niekde v prilahlom lesiku) a vsetko si pritom zapisovali do denniku. Naivnost a naucny charakter tohto dobrodruzstva dnes zrejme vzbudzuje mierny usmev, no stale sa nan pozeram s velkym respektom. A to hlavne koli uzasnym efektom, vdaka ktorym Karel Zeman vsetky ti praveke obludy ozivil. Krasne modely rozpohybovene pomocou stop-motion animacie, takmer "ako zivy" Brontosaurus, a uzasny Stegosaurus v zivotnej velkosti. Ak tento film videl Ray Harryhausen, urcite mal velku radost. (10/10) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ti nejsprávnější hoši ze všech správných z temných 50. let, jednomu dokonce v Době Ledové stačí jen rádiovka a u límečku zapnutá košile, se bez jakéhokoli přesného vysvětlení vypraví na cestu do minulosti. S ROH až do Pravěku, mohl by poznamenat hnidopich. Pomáhají mu k tomu strojové dialogy a těžko stravitelná, bezchybná a notně prožívaná artikulace zúčastněného vypravěče. Nicméně světový filmový fenomén Karel Zeman funguje i zde. Vše podporuje skvělá hudba. "Považte hoši..." ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasné mistrovství Karla Zemana žel zestárlo opravdu rychle, hlavně v posledních letech. A když upustím od revolučního vizuálu, příběh neexistuje, je to spíše dokument a děcka mně těmi přechytralými řečmi otravovali. A absence závěru to zcela poučné zaměření, které ale postrádá jakoukoliv zajimavost kromě toho vizuálu, podtrhuje. Škoda, 4 hvězdy jen pro tu revolučnost. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • V USA se snímek Karla Zemana natolik líbil, že o 9 let později po české premiéře začal vznikat americký film Journey to the Beginning of Time (Výprava na počátek času). Američtí tvůrci změnili úvod filmu, kde nahradili Zemanovy záběry scénami amerických chlapců (zabíraných převážně zezadu), kteří díky soše indiánského šamana a obyčejné loďce z Central Parku vplují do Zemanova pravěku (=filmu). Jména hlavních hrdinů američtí „režiséři“ změnili na Jo-Joa, Bena, Tonyho a Doca; také vystříhali všechny scény se záběry na česky psaný deník. Naopak přidali odborné komentáře a na konci se Američané místo nalezení trilobita dočkají něčeho, co má představovat velký třesk. Řada Američanů si dodnes myslí, že film od začátku vznikal v koprodukci USA / Československo. (wendelin9)
  • Cesta do pravěku je částečně hraná, kreslená a byly zde použity i loutky. (mar48)

Reklama

Reklama