Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejbásnivějších a nejkouzelnějších pověstných až bájných filmů mého dětství svou jiskřivou imaginací, objevností triků, způsobem průniku do historicky nedostupných a tehdy takřka neznámých dob, i patosem svých pionýrských - a to doslova, včetně od skautů okopírovaných šátků - dětských hrdinů dodnes vyvolává mocné pohnutí ve svých divácích-pamětnících, ale, jak se zdá, také u diváků dalších generací. Česká škola animovaného a vědeckofantastického filmu - mezi její další šperky patří mj. dnes již rovněž klasičtí NÁVŠTĚVNÍCI - je a bude výzvou pro další filmařské generace. A současně pozitivní alternativou českého diváka k přemíře amerického filmového "zboží", které v tak velkém rozsahu spíše škodí než prospívá. Všem. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kouzelný dětský film Karla Zemana. To, co se mu podařilo stvořit v 50. letech je něco neuvěřitelného. Celý svět nám mohl závidět. I když dnes by tyto triky asi nikoho nenadchly, tenkrát to bylo opravdu něco. Měl to neuvěřitelně vymakané. I celý ten nápad s cestou proti proudu času. No prostě nádhera. Tohle je určitě sen každého aspoň trochu dobrodružného kluka. Američani si to prý kdysi přivlastnili a vydávali to za svůj film, trapáci... "Ahoj kluci! Ta už jsem tady. To jsem rád, že jsem vás našel." ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších chlapeckých dobrodružných filmů světové kinematografie. Divukrásný filmový svět Karla Zemana se silným didaktických základem konstruovaný na bázi fantastiky románů Julese Vernea (ne náhodou jsou ostatní Zemanovy filmy adaptacemi právě verneovek). Ne Cesta do středu Země, ale cesta proti proudu času (symbolicky ztvárněného coby řeka, jak obvykle zjednodušeně chápeme chronologii historického času) je syžetem Zemanovy metaforické cesty do pravěku. Ve své době nevídané trikové scény (kombinování technik vícenásobných expozic, čímž Karel Zeman propojil hraný film s animovanou složkou filmu), dnes krásně nostalgické ohlédnutí na jeden z vrcholů československé kinematografie a zároveň na osvícenecko-budovatelský koncept nekonečných možností lidského rodu, který sice právě nosí červené pionýrské šátky, ale to je asi tak jediná dobová kotva, neboť Zemanovy snímky zůstaly dodnes silně nadčasové. Cestu do pravěku jsem zbožňoval jako kluk, radostně jsem se k ní vracel coby dospělý a zřejmě se k ní budou vracet i moje děti... Nádherný film... PS: Až neuvěřitelně dnes zní fakt, že po pár letech od svého natočení byla dokonce Cesta do pravěku s menšími úpravami vysílána ve Spojených státech a zaznamenala obrovský divácký ohlas. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli jsem zde s nějakým hodnocením už několikrát nesouhlasil, tak s hodnocením u tohoto filmu mám vážný problém. Pamatuji si, že už jako dítěti se mi tento film příliš nezamlouval, protože mi ta zvířata přišla prostě ,,divná". A čím jsem starší, tak tím mi přijde tento film více a více debilní. Čtyřčlená parta blbounů. Proč blbounů? Chovají se jako blbouni, mluví jako blbouni a dokonca tak i vypadají. Takže čtyřčlenná parta blbounů najde zkamenělinu trilobita a nějakým zvláštním způsobem se ocitnou na cestě napříč vývojem planety. Vy vážně nemáte s tou ,,animací"(animace asi na úrovni extrémně nekvalitního kresleného filmu) problém?? Nikdo z vás? Vážně?? Já teda obrovský. Kdybych to měl říct hodně mírně, tak mě ta ,,animace" zvířat či rostlin dost výrazně srala. Ale mě sral vlastně celý film. Neuvěřitelná slátanina nesmyslů a strašných dětských herců. Jsem si zcela jistý, že tímto filmem by pohrdaly i dnešní děti odkojení na násilí a pokemonech. A jestli jsem si byl někdy odpadem super jistý, tak je to tento případ. !!!ODPAD!!! A kdybych mohl dát 2 odpady, tak dám raději 3. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kultovní film Československa z poloviny 50. let. Putování čtyř chlapců proti toku času. Na jejich cestě se postupně setkávají s pravěkými lidmi, mamuty, dinosaury, plazi, obojživelníky a trilobity. Tato opačná hierarchie vývoje planety Země je spolu s dobrodružstvími hlavních hrdinů naprosto skvěle skloubená a dovedená na tehdejší dobu k dokonalosti. Film, na kterém jsem vyrostl. 95% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Zábery mora sa točili na nemeckom ostrove Rujána, karbónsky prales v Hostivařských ateliéroch, močiare na Třeboňsku a splavovanie divokej rieky na slovenskom Váhu v oblasti Galanty a Šale. (Raccoon.city)
  • Když chlapci mají dobu ledovou za zády, Petr (Josef Lukáš) říká: „... jen voda z ledovců se hnala do řeky a nestačili jsme veslovat proti proudu.“ To ale není možné, protože s vodou z ledovců se mohli setkat před dobou ledovou, za ní už ne, to by totiž řeka musela téct na druhou stranu, a v tom případě by jim voda z ledovců pomáhala a ne, že by s ní zápasili. (Proste..Jana)

Reklama

Reklama